Det er jo ikke et lille, let lovforslag, som vi nu behandler – det er temmelig omfattende – fra erhvervs- og vækstministerens side, men selv om noget er omfattende og kompliceret, kan det faktisk godt være ganske fornuftigt.
Grundlæggende drejer det sig om, at vi skal have tillid til vores finansielle sektor, at der er en ramme, som sikrer en stabilitet og en robusthed, således at nogle af de fejl og problemer, vi så under finanskrisen, ikke gentager sig.
Der er selvfølgelig taget en stribe initiativer både globalt og på europæisk plan for at sikre, at reguleringen bliver bedre og mere robust, men samtidig er der jo også mulighed for at styrke konkurrencen, så vi som forbrugere har flere muligheder.
Lovforslaget udmønter grundlæggende det såkaldte UCITS V-direktiv.
Det er tungt, langt og kompliceret, men som sagt er formålet ganske fornuftigt.
Jeg skal nok lade være med at gennemgå alle delelementerne.
Det tillader tiden heldigvis ikke.
Der er en række sikringer i forhold til investorerne og til os som privatpersoner, hvis vi investerer i investeringsforeninger, og det har til formål at øge gennemsigtigheden og sikkerheden på markedet og dermed konkurrencen.
Det betyder også, at hvis et dansk selskab er omfattet af UCITS V-bestemmelserne, kan man som investor delegere depotselskabsopgaven til andre.
Ja, nu bliver det så gjort klart, hvad det er for nogle bestemmelser, der skal gælde, således at man som investor er stillet på samme måde, uanset om det er investeringsforeningen selv, der står for opgaven, eller den er delegeret ud til nogle andre.
Det er igen et forslag, der skal være med til at styrke konkurrencen.
Sidste år indgik den daværende regering en aftale med Venstre, Konservative og SF om refinansieringsrisiko i forbindelse med rentetilpasningslån, og for at skabe større gennemsigtighed på markedet blev det aftalt, at der skal etableres en prisportal for lån i fast ejendom.
Indrømmet, det er måske i mine øjne ikke den mest naturlige offentlige opgave, men når man må konstatere, at der ikke forefindes en sådan portal i dag, og at det er svært for forbrugerne at sammenligne forskellige produkter, kan det være et tiltag, der er med til at styrke gennemsigtigheden, konkurrencen og dermed forbrugernes mulighed for at træffe et oplyst valg, at indføre en sådan ordning.
Derfor indeholder lovforslaget en hjemmel til, at det er Finanstilsynet, der kan etablere sådan en prisportal, for det har de ikke mulighed for med den gældende lovgivning.
Der er også bestemmelser om EU's likviditetskrav, som er i gang med at blive indført, og nogle overgangsbestemmelser, i forhold til om danske institutioner vælger at bruge de nye EU-regler eller bliver på de danske.
Det giver rigtig god mening.
Som sagt er det et temmelig stort, teknisk lovforslag, men der er bestemt fornuftige elementer, som sikrer, at robustheden på de finansielle markeder styrkes, og at vi samtidig også får styrket konkurrenceforholdene og gennemsigtigheden på markedet.
Det giver rigtig god mening, og derfor støtter vi i Venstre forslaget.