Vi kan støtte de fleste elementer i det her lovforslag og da ikke mindst forslaget om, at bestyrelsen i Lønmodtagernes Dyrtidsfond bliver underlagt de samme regler om fordeling af mænd og kvinder i bestyrelsen som ATP.
Men der er ét punkt, vi ikke støtter, og det er ret afgørende, og det er punktet, der går ud på, at ATP og LD ikke skal omfattes af lov om offentlighed i forvaltningen, populært kaldet offentlighedsloven.
Det er en meget forkert indskrænkning af borgernes mulighed for at få indsigt i de store pengetankes investeringspolitik.
Vi har godt hørt, at nogle siger, at sådan er det jo også i Vækstfonden, og sådan er det også i andre offentlige fonde.
Og sådan er det selvfølgelig pr.
definition i private investeringsselskaber.
Men indtil nu har der jo været en udvidet mulighed for at få indsigt i, hvordan ATP og LD tilrettelægger deres investeringer, og det skal der fortsat være efter vores mening.
I stedet for at indskrænke det i ATP og LD med henvisning til reglerne i f.eks.
Vækstfonden, synes vi, det var bedre, at man gik den anden vej og sagde, at de muligheder, der trods alt er i dag, skal udvides til Eksport Kredit Fonden, til Vækstfonden og Finansiel Stabilitet.
Jeg siger det, fordi vi f.eks.
i forhold til Eksport Kredit Fonden flere gange i Folketinget har prøvet at få indsigt i, hvordan man tilrettelægger sin investeringspolitik, herunder tilrettelæggelse af investeringspolitikken på en måde, som muligvis flytter arbejdspladser ud af Danmark.
Eksport Kredit Fonden har f.eks.
aktivt gennem sin investeringspolitik modarbejdet, at ting bliver produceret i Danmark, f.eks.
inden for skibsområdet, men i stedet bliver det produceret i andre lande med støtte fra Eksport Kredit Fonden.
Det er ret vigtigt, synes vi da, at lønmodtagerne kan få indsigt i, hvordan deres penge bliver brugt, og om de bruges til at modarbejde lønmodtagernes interesse i, at der investeres i arbejdspladser her i landet.
Men hver gang vi har forsøgt at få indsigt i det, er vi blevet afvist med det argument, at det er hemmeligt.
Så det er meget afgørende for os, at lovforslaget ændres på det her punkt.
Og vi vil derfor, som vi også gjorde det under behandlingen af lovforslaget i foråret 2015, stille ændringsforslag om, at det her punkt udgår.
Og vores stilling til lovforslaget vil være meget betinget af, hvordan det går med de ændringsforslag.