Tak for det.
Tak til ordførerne for modtagelsen af lovforslaget og for debatten her i dag.
Vi er kommet rigtig langt omkring, og jeg er glad for, at ventetid og patientrettigheder optager os alle, om end med et noget forskelligt udgangspunkt.
Men tak for de tilkendegivelser, der er kommet i løbet af debatten.
Jeg noterer mig som minister med stor tilfredshed, at der jo generelt set er opbakning til lovforslagets formål fra alle høringsparter, ikke mindst patienterne bakker op omkring det.
Det synes jeg er vigtigt, for det er dem, det i sidste ende handler om.
Det var da også med glæde, men også med en noget stor overraskelse, at jeg i morges måtte konstatere, hvor bred en opbakning der er her i Folketinget til regeringens forslag.
Der er mange ting, der har ændret sig, sagde den socialdemokratiske ordfører – og det må man sandelig sige.
Der er meget, der har ændret sig.
Her tænker jeg naturligvis på den kæmpe kovending, vi i dag har været vidne til fra Socialdemokratiets side, også på det her område.
Det glæder mig naturligvis på patienternes vegne, at Socialdemokratiet nu også stiller sig på patienternes side.
Det vender jeg tilbage til.
Men først lidt om lovforslaget, vi behandler i dag.
Vi ønsker et stærkt offentligt sundhedsvæsen.
Det er derfor, at vi fra regeringens side sammen med de blå partier, vi har indgået finanslov med, i år løfter sundheds- og ældreområdet med 3,4 mia.
kr.
ekstra.
Når man bliver syg, skal man selvfølgelig hurtigt have at vide, hvad det er, man fejler.
En hurtig udredning er forudsætningen for, at man som syg kan få behandling i tide og hurtigt kan komme tilbage til hverdagen med familie og med arbejde.
Det er derfor, vi fra regeringens side vil give alle patienter mulighed for at vælge kortere ventetid til udredning og behandling.
Vi vil kort sagt styrke patienternes rettigheder.
Det gælder, uanset om der er tale om en fysisk eller en psykisk sygdom, og uanset hvor i landet man er bosiddende.
Vi ønsker udvidet frit valg til udredning, og vi ønsker udvidet frit valg til behandling ved en ventetid på 1 måned og ikke på 2 måneder.
Baggrunden er jo, at vi desværre har set, at regionerne ikke har levet op til deres forpligtelser til at udrede henviste patienter inden for 30 dage, hvor det fagligt er muligt.
Det er faktisk kun cirka seks ud ti patienter, der bliver udredt inden for fristen.
Så alt for mange venter altså stadig væk alt for lang tid på at blive udredt, og der er meget store forskelle i ventetiderne på tværs af landet, på tværs af regionerne.
Efter de nugældende regler – udredningsretten, som den blev vedtaget under den tidligere regering – så består patienternes eneste konkrete rettighed i dag i retten til at klage til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Det er ikke en rettighed, som er god nok for patienten.
Patienten skal også have retten til at kunne fravælge lange ventetider, hvis der er mulighed for at kunne få den hurtige behandling et andet sted.
Det skal ikke være sådan, at hvis man har ressourcerne til det, skal man selv kunne gå ud og købe sig til hurtig udredning og behandling.
Den form for ulighed synes vi ikke der skal være.
Det skal være muligt for alle at blive udredt og behandlet hurtigt uden unødig ventetid.
Det skal være uanset pengepung og ressourcer i øvrigt.
Man skal hverken kunne købe sig eller tale sig frem i køen.
Så er jeg selvfølgelig helt klar over, at der kan være fuldstændig legitime grunde til, at ikke alle patienter kan udredes inden for 30 dage.
Det kan f.eks.
være, fordi det ikke er fagligt muligt, eller fordi en patient selv har valgt, at man ønsker at blive udredt på et bestemt sygehus og derfor aktivt selv vælger at vente længere.
Til gengæld synes jeg jo, at der er al mulig grund til at hjælpe de patienter, som fortsat venter – ikke fordi de selv har valgt det, men på grund af kapacitetsmæssige årsager – og give dem en ret til at vælge ventetiden fra, hvis der står ledig kapacitet et andet sted.
Det er det, vi fra regeringens side ønsker med det lovforslag.
Det var udredningsretten, så er der behandlingsretten.
Den blev oprindelig indført af den tidligere VK-regering tilbage i 2002.
Den var med til at sikre, at vi fik barberet mere end 5 uger af ventetiden dengang.
Den tidligere SR-regering fik så på en god dag nedbragt ventetiderne med 5 dage – så kan man jo selv lave den sammenligning og se, hvad der er opnået af succes.
Så sagde ordføreren for Socialdemokratiet i sin tale, at de aldrig vil acceptere et A- og et B-hold, men det var jo netop det, man gjorde dengang.
Da delte man jo patienterne op i A-holdet og i B-holdet.
A-holdet var dem, der med pengepungen i orden eller forsikringspolicen i hånden kunne træde ud af de lange køer i det offentlige sundhedsvæsen og få den korte ventetid og komme hurtigere i behandling.
Det var det, vi tog et opgør med, da vi i sin tid indførte behandlingsgarantien, behandlingsretten, det udvidede frie sygehusvalg.
Det var en rettighed, som den tidligere regering så valgte at forringe ved at indføre den såkaldte differentierede ret til udvidet frit sygehusvalg; man må så altså nu forstå, at i hvert fald dele af den tidligere regering er kommet på bedre tanker.
Flere kom til at vente længere, og det var ikke dem, som selv kunne betale.
Det var heller ikke dem, som kunne tale deres sag over for lægen, så lægen kunne forstå, at der var tale om noget hastende.
Det ønsker regeringen ikke, og jeg forstår så nu, at det ønsker Socialdemokratiet heller ikke længere.
Som sagt er jeg rigtig glad for det på patienternes vegne.
Derfor vil regeringen også afskaffe den differentierede behandlingsret og afløse den med en reel ret til udvidet frit sygehusvalg for alle patienter, uanset om de lider af en fysisk eller en psykisk sygdom, hvis der er mere end 1 måneds ventetid på behandling.
Målet er ikke, at flere patienter vælger det offentlige fra.
Målet er, at flere patienter bliver behandlet hurtigere, og at vi inden for rammerne af et stærkt offentligt sundhedsvæsen sikrer den bedste behandling hurtigst muligt, og at vi får mest mulig sundhed for pengene.
Jeg synes, vi skylder at give patienterne den lige adgang til at kunne vælge ventetiden fra, hvis regionerne ikke inden for 1 måned kan tilbyde behandling.
Så er der en anden vigtig ting ved lovforslaget, nemlig at vi nu styrker patientinformationen.
Der vil jeg sige tak for de gode kommentarer, også fra den konservative ordfører, hertil.
Jeg har tidligere hørt fra rigtig mange borgere, og det fremgår også af evalueringen af udredningsretten fra december 2015, at der er behov for bedre og mere ensartet information til patienterne omkring deres rettigheder.
Det er også tilkendegivet fra forskellig side i høringssvarene.
Som patient skal man naturligvis informeres klart og tydeligt om, hvad det er for nogle rettigheder, man har, og derfor bliver der også med lovforslaget som noget nyt fastsat en hjemmel til, at sundhedsministeren kan fastsætte krav til den information, som bliver givet til patienterne.
Regionerne, repræsentanter for patienterne og de private sygehuse vil blive inddraget i det arbejde, og målet er, at patienterne får samme informationer om deres rettigheder, uanset hvilket offentligt sygehus de er henvist til, og at informationerne bliver præsenteret på en let og forståelig måde for patienterne.
Jeg er meget tilfreds med, at der er så bred opbakning til forslagets enkelte dele.
Alt det, som vi behandler i lovforslaget i dag, er det samme, som jeg fremsatte forslag om og ændringsforslag til, dengang vi behandlede den tidligere regerings forringelser af behandlingsgarantien og en såkaldt udredningsret, som altså alene var retten til at kunne klage til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Der stillede vi ændringsforslag om at indføre en reel ret til hurtig udredning med et udvidet frit sygehusvalg og at fastholde en styrket behandlingsgaranti med ret til hurtig behandling inden for 30 dage.
Det blev stemt ned af Socialdemokratiet.
Der var de i regering.
Nu er man kommet i opposition, og i dag meddeler man så, at man stemmer for det her forslag, som man altså sidst stemte ned.
Jeg bemærkede, at den socialdemokratiske ordfører så sent som i december måned 2015 udtalte sig til Jyllands-Posten, altså for 3 måneder siden, om lovforslaget fra regeringen, og jeg citerer:
Her kan man tydeligt mærke, at vi har fået en Venstreregering.
Det nye forslag er ikke til gavn for patienterne.
Citat slut.
Det er 3 måneder siden, men i dag må vi så forstå, at verden er en anden, i hvert fald hos Socialdemokratiet, som løber fra alt det, de tidligere har sagt.
Jeg synes, det er godt – ikke for tilliden til det politiske løfte, men for patienterne – at vi nu er flere i Folketingssalen til at bakke op om at styrke deres rettigheder, uanset om de har en fysisk eller psykisk lidelse.
Så tak for den kovending og dermed for den brede opbakning i Folketingssalen til det her lovforslag, en opbakning, som jeg ikke havde forventet ville være så bred.
Men en ny dag, nye muligheder, så tak for den brede støtte.
Jeg ser naturligvis frem til de videre drøftelser og stiller mig til rådighed for at besvare, hvad der måtte være af spørgsmål i forbindelse med den videre udvalgsbehandling.