Tak for det, og ikke mindst tak for de mange bemærkninger til lovforslaget og også tak for den opbakning, som jeg kan konstatere er her under førstebehandlingen.
Forslaget, som vi behandler her i dag, er jo en ramme for nye vækstmuligheder for Det Blå Danmark, og det er samtidig også en mulighed for, at vi fortsat passer godt på vores miljø.
De to ting er ikke i modstrid med hinanden, selv om jeg jo kan forstå, at der er ordførere, der gerne vil få det til at fremstå, som om det er det, altså at man ikke både kan have vækstmuligheder og beskytte vores miljø.
Det kan man godt, og derfor synes jeg også, det er vigtigt at understrege det allerede her i starten af min tale.
Samtidig gennemføres EU-direktivet om maritim fysisk planlægning jo på den måde, som det også fremgår af forslaget, nemlig at havplanlægningen har til formål at skabe større gennemskuelighed, en bedre og mere effektiv sagsbehandling, øget sikkerhed for investeringer i de maritime sektorer og bedre mulighed for en bæredygtig udvikling på havet og at varetage danske havinteresser i forhold til vores nabolande.
Det er jo alt sammen noget, som er en overordnet ramme, og det er meningen, at havplanen skal være med til at skabe en større forudsigelighed, åbenhed og ikke mindst klare regler for brugerne af havet.
Det vil forhåbentlig også kunne bidrage til at sætte skub i udviklingen af vedvarende energikilder, sikre beskyttede havområder og fremme investeringer i f.eks.
olie, gas, sand og andre naturforekomster på havbunden på en fornuftig måde.
Interessen for de danske havarealer er allerede stor – det er der også et par ordførere der har været inde på – og man må også forvente, at denne interesse vil blive forstærket i løbet af de kommende år.
Forslaget skal derfor også medvirke til at åbne nye muligheder for vækst for danske virksomheder, samtidig med at vi naturligvis sikrer både naturen og havmiljøet på den bedst mulige måde.
Der er ikke nogen tvivl om, at det bliver et spændende forløb frem mod marts 2021, og det er også rigtigt, som Liberal Alliances ordfører gav udtryk for, at vi er i relativt god tid.
Det er vi så ikke i forhold til at få den overordnede ramme på plads, hvor vi har efteråret her i 2016 som deadline, men det er rigtigt, at vi med hensyn til det konkrete indhold jo har en del år at arbejde med.
Det, som er vigtigt for mig at sige her i dag, er, at den første danske havplan i hvert fald skal ligge klar frem mod 2021 – vi har jo ikke besluttet, hvornår det helt præcis skal være – og flere ordførere har også sat spørgsmålstegn ved, hvordan og hvorledes det her nu kommer til at ske.
Der synes jeg det er vigtigt at sige, at forberedelsen af planen kommer til at ske i forståelse med og også under inddragelse af alle relevante interessegrupper, berørte myndigheder og brugere af havet.
Det er jo, kan man sige, den bekymring, nogle i dag har udtrykt fra talerstolen, og der vil jeg gerne sige at det selvfølgelig skal være en fuldstændig åben og transparent proces.
Når man har læst høringssvarene, kan man jo se, at de siger mange forskellige ting.
Generelt er der jo en opbakning til forslaget, men det er klart, at der selvfølgelig også er nogle, der gerne vil have uddybet, hvordan og hvorledes processen så helt præcis kommer til at være, og derfor vil jeg også gerne sige til Enhedslisten, at det er sådan, som processen kommer til at være, under skyldig hensyntagen til, at alle stemmer selvfølgelig skal høres i den her forbindelse.
Regeringen har absolut ikke til hensigt, at der er ting, der ikke må diskuteres, eller ting, der ikke må blive spurgt ind til.
Det er også vigtigt at sige, at havplanen ikke skal være en konkurrent til de havrelaterede sektorpolitikker, der findes.
Den skal tværtimod være helhedsorienteret og et styringsredskab, som kan bidrage til og ikke mindst også koordinere sektorpolitikkerne til gavn for alle brugere i det maritime rum.
Det handler bestemt også om, at vi er i stand til at prøve at forudse, hvad det er, vi får behov for i fremtiden.
Det gør vi, synes jeg, bedst på en måde, der netop sikrer, at de havrelaterede myndigheder nu sammen skaber en fælles og fremtidsorienteret planlægning for havet med fokus på både benyttelse og beskyttelse, og derfor håber jeg selvfølgelig også, at der kommer en god og konstruktiv debat og ikke mindst nogle gode spørgsmål under udvalgsbehandlingen.
Men det er i hvert fald vigtigt for mig at understrege, at det ikke er sådan, at det ene hensyn står over det andet, og det er jo er den bekymring, som nogle her i salen i dag har rejst.
Men med det vil jeg sige, at jeg glæder mig til udvalgsbehandlingen.