Tak, hr.
formand.
Til det forslag her kan vi ikke bare sådan lige sige kom bare, du, for det har nogle problemer i sig, som også ministeren var inde på.
Dansk Folkeparti skal have ros for at tænke på hjemmeværnet, fordi hjemmeværnet altid tænker på samfundet.
Jævnfør ministerens tal er det jo en god historie, og jeg tror, de fleste af os vil hjemmeværnet det godt.
I hjemmeværnet har vi også et motto, der hedder:
Man lever af lysten og dør af pligten.
Det er altså en frivillig organisation, som man kan melde sig ind i, hvis man vil leve op til de krav, der stilles, og så lever man af de mange spændende opgaver, som tilbydes af samfundet, og det gælder både hjælp til forsvaret og andre forskellige myndigheder, Beredskabet, SKAT og ikke mindst politiet.
Og der kan vi, i den periode, hvor der virkelig har været pres, af de senest opgjorte tal se, at de frivillige har hjulpet politiet 132.000 timer i 2015.
Her den 1.
april havde Hjemmeværnet fødselsdag og blev 67 år, og de har gået i alle årene uden at have et borgerligt ombud.
Derfor tror vi også, det kan gå i fremtiden uden borgerligt ombud.
Vi har forskellige organisationer, InterForce osv., som arbejder på en tæt dialog mellem virksomheder og ansatte om, at man skal have fri til sådan nogle ting her.
Jeg har faktisk personligt aldrig hørt om, at der skulle være problemer for en hjemmeværnsmand at få fri.
Rigtig mange af de her opgaver, man laver, er jo varslede hændelser, og det vil sige, at det kan man planlægge sig ud af.
Da vi var på udvalgstur her i sidste uge, fik vi at vide, at der er hjemmeværnsfolk, der bruger 1.100 timer om året, og det er jo enormt.
Rigtig mange bruger 500-600 timer, og rigtig mange bruger 100 timer på at hjælpe samfundet, når der er behov herfor.
Det, der er en vældig stor stigning i, er de uvarslede hændelser, og der har været en stigning på næsten 50 pct., nemlig fra 525 til 763 i 2015, og det er altså, selv det, der ikke er planlagt, gået, selv om der ikke har været et borgerligt ombud.
Så der er sandsynligvis ikke behov for det her forslag, men jeg hører selvfølgelig gerne om det, hvis der er nogen, der er kommet i klemme.
Det her er også en sag, som de frivillige i hjemmeværnet har drøftet.
Jeg har spurgt formændene for alle de tre værn direkte, og de siger, at de er i mod det, for, som de siger, det er et forslag, der ikke er behov for.
Så det er svært at støtte et forslag, som dem, det drejer sig om, ikke synes om, og derfor er det så også sådan i Socialdemokratiet, at vi vil sige nej tak.
Men tak til Dansk Folkeparti for at rejse sagen, så vi kan få en snak om det.
Hvis der er en sag, som Folketinget og også Dansk Folkeparti vil hjælpe hjemmeværnet og i det hele taget det frivillige Danmark med, er det i forbindelse med forringelserne på dagpengeområdet, herunder de supplerende dagpenge.
I omkring 2007 eller 2008 og igen i 2010 kom der forringelser på dagpengeområdet, som betyder, at de frivillige, hvis de mister deres arbejde i deres hovederhverv, skal modregnes i deres ydelser.
Det er et kæmpemæssigt problem, at vi har folk, der uforskyldt er ledige, og som gerne vil gøre en indsats for samfundet, men hvis de får nogle ydelser, får vagttillæg eller noget andet, bliver de modregnet i deres dagpenge eller deres kontanthjælp.
Det synes jeg vi skal se at få kigget på, og det vil være et langt bedre forslag end at lave det her.
Så jeg vil opfordre til, at vi får kigget på det; jeg skal nok skrive rundt til ordførerne, at det her er noget, vi bør se på snarest at finde en løsning på, for det er virkelig en sag, som de frivillige går meget op i.
Jeg vil tro, der er flere her i salen, der også har modtaget breve fra forskellige folk, der er kommet i klemme i det her.
Tak, fordi man har rejst debatten, men som det ser ud nu, er der ikke brug for forslaget, og jeg vil tro, at næsten uanset hvad man beder hjemmeværnet om, så vil de løse opgaven.
Vi kan se på de måltal og de evalueringer, der er, at man er i stand til at gøre det, man skal, inden for den times beredskab, der er.
Vi kan også af de evalueringer, der laves, se, hvad politiet er blevet hjulpet med, og vi kan se, om dem, der er blevet hjulpet, er tilfredse, og der ligger man på en målopfyldelse på mellem 98 og 99.
Det vil sige, at i frivillighedens navn får man det til at lykkes derude, og det synes jeg vi skal takke de frivillige for uden at lave nye grænser for en frivillig beredskabsorganisation.