Ja, det overraskede også mig.
Lige et kort sekund troede jeg, at Alternativet var blevet større end Liberal Alliance, men det er vist kun i drømmene.
Vi har haft en rigtig god debat i dag, synes jeg.
Jeg er her for sjældent om fredagen, kan jeg ligesom mærke på det hele.
Jeg synes, at der er en god stemning og mange smil.
Det kan også være, fordi man har en idé om, hvor det her tipper henad, og at der måske bliver ved med at være åbne skattelister.
Og derfor er der faktisk en meget, meget stor villighed til lytte til, hvordan vi nu kan komme videre og få det her forbedret.
Det er da glædeligt, synes jeg.
Derfor vil jeg heller ikke tilføje så meget nyt ud over at sige, at det simpelt hen er en grundholdning hos Alternativet, når vi går ud og siger, at vi gerne vil have åbne skattelister.
Vi vil gerne have åbne skattelister, fordi vi simpelt hen tror, at der er for mange informationer, der ikke er tilgængelige for borgerne på en måde, så borgerne får fat i dem og interesserer sig for dem, medmindre vi hjælper dem en lille smule.
De oplysninger, vi taler om her, er jo tilgængelige for dem, der har lyst til at finde dem, og dem, der vil bruge tid på at finde dem.
Men det er altså for mange mennesker lidt bøvlet at støve sig igennem et regnskab, og det er ikke nødvendigvis det, man bruger sin tid på.
Og da vi i Alternativet i den grad gerne vil anspore til, at folk tænker over, hvordan vi bruger vores ressourcer, så synes vi også, det er interessant at vide, hvordan de virksomheder, vi handler med, bruger deres ressourcer, og hvad det er for nogle værdier, de bygger på.
Det løser vi ikke med åbne skattelister – det er jeg helt åben om.
Der er, som det er i dag, for få informationer, til at man kan få et retvisende billede, men det er et skridt på vejen.
Som jeg hører det fra næsten alle partier, er vi alle sammen interesseret i at få gjort et eller andet, sådan at vi i hvert fald undgår, at virksomhederne bliver udstillet på en måde, der ikke er hensigtsmæssig.
Altså, hvis der er virksomheder, der bliver udstillet, på grund af at de ikke betaler skat i et år, så er det jo væsentligt at finde ud af, hvorfor de ikke betaler skat.
Er der en god grund til det?
Det kunne netop være investeringer, og det kunne også være, fordi man køber varer fra et moderselskab og betaler en anden pris end den, der måske egentlig er markedsprisen, og derfor ender med ikke rigtig at tjene nogle penge, eller fordi man betaler renter på et lån til måske et moderselskab, som er lidt højere, end de måske egentlig burde være, så man kan ende i et nul her i Danmark.
Der kan være mange årsager, men det er i hvert fald væsentligt, også for Alternativet, at vi hjælper de virksomheder, der står på de her skattelister.
Hvis der er noget, der kan undre og give aviser eller politikere lyst til at fortælle om det her tal som noget helt horribelt eller som noget, der i den grad skal tages afstand fra, så må vi jo hjælpe hinanden med at skabe mulighed for, at man forstår de her tal bedre.
En ting, vi ikke skal gøre, er at fjerne tallene eller lukke ned for åbenheden.
For det er altså ikke alle steder i verden, man kan stole lige så meget på myndighederne, som man kan i Danmark.
Så når jeg hører fra Liberal Alliances ordfører, at det jo egentlig ikke er den enkelte borgers pligt – det kan måske næsten virke umuligt – at køre rundt og tjekke, hvad der nu er det rigtige køb for en selv, så tænker jeg, at vi i hvert fald ikke må lægge det i hænderne på de multinationale virksomheder at drive virksomhed på en måde her i Danmark, som ikke svarer til de værdier, vi nu engang gerne vil have.
Så hvis der er nogle virksomheder, der agerer på en måde her i Danmark, som ikke matcher de værdier, vi i Danmark gerne vil have man skal efterleve, synes jeg da faktisk, det er vores pligt som myndigheder, men også som borgere, at reagere på det.
Man kan så vurdere, hvad der kommer først:
hønen eller ægget, myndighederne eller borgerne.
Og der synes jeg i hvert fald det er en start at køre rundt i sin bil og kigge efter, hvor man gerne vil tanke benzin, så det passer til ens egne værdier.
At det så næsten er umuligt at få rede på, er jo bl.a., fordi det er så svært at gennemskue de her tal, og hvad det egentlig er for nogle selskaber, man handler med.
Det er, som det er i en globaliseret verden, og det skal vi ikke lave om på, men vi skal i den grad prøve at bruge vores skattesystem og vores myndighedsapparat til at motivere forbrugerne til at sætte sig ind i, hvad det er for noget, de køber og forbruger.
Der tænker vi, at de åbne skattelister er en god måde at anspore til nysgerrighed på – nysgerrighed, med hensyn til hvad det her selskab, der ligger lige rundt om hjørnet og vokser og vokser og åbner nye filialer, egentlig bruger deres overskud på.
Er det netop til at skabe nye arbejdspladser?
Er det til, at en dygtig iværksætter får flere og flere penge på bankkontoen, og når vedkommende så bliver et par og tres, finder han ud af:
Hold da op, sikken en verden, der åbner sig, når jeg begynder at tænke lidt mere på andre mennesker, og måske skulle jeg gøre et eller andet med de her penge, der nytter nogle andre steder end i de fonde, jeg investerer i, eller måske kan vi i de nye iværksætterprojekter, jeg investerer i, også kanalisere pengene et andet sted hen, hvor det måske kunne gavne flertallet.
Det, jeg står og formulerer her om iværksætteres motivation for at drive forretning, nærmer sig næsten konspirationstanker, men vi bliver nødt til at anerkende, at når vi kører rundt i Danmark og handler i virksomheder, kan vi altså ikke forvente, at de lever op til de værdier, som vi gerne vil have at man skal leve op til her i Danmark.
Derfor er det en god start med åbne skattelister.