Mange tak for det.
Det beslutningsforslag, som vi behandler lige nu, er en del af en større kemipakke, som Enhedslisten har fremsat, og som vi skal bruge eftermiddagen her på at diskutere.
Det her konkrete forslag handler om forbud mod farlige fluorstoffer.
Forslaget vil pålægge regeringen at indføre et forbud mod disse fluorstoffer i Danmark og samtidig arbejde for indførelse af et forbud på EU-niveau.
Fluorstoffer er kemiske stoffer, der er meget farlige.
Man kæder bl.a.
fluorstofferne sammen med kroniske nyresygdomme, udvikling af brystkræft, forringet sædkvalitet og forringet kvindelig fertilitet.
Nyere studier har også vist, at fluorstofferne findes i høje koncentrationer i modermælk og dermed overføres fra moren til det nyfødte barn.
Der er grund til at tage truslen fra disse stoffer dybt alvorligt og gøre en indsats fra politisk niveau for at beskytte befolkningen mod stoffer, der er så farlige.
Og det er i den sammenhæng også ret bekymrende, at de her stoffer i dag er tilladt at anvende i rigtig mange forbrugerprodukter.
Vi finder dem i fødevarekontaktmaterialer, dvs.
i materialer, som kommer tæt på den mad, vi spiser.
Vi finder dem i regntøj, gummistøvler og andre ting.
Det er jo, fordi fluorstofferne har helt særlige egenskaber.
De er vandafvisende, de er fedtafvisende.
Og derfor har man – måske før man vidste, hvor farlige de i virkeligheden var – fundet det fornuftigt at putte dem i madpapir, i bagepapir, i muffinsforme, i slip let-stegepander og alverdens andre ting, hvor det er fornuftigt, at vand og fedt let preller af.
Kombinationen af stoffernes farlighed med den brede anvendelse, altså at de findes i rigtig mange produkter, vi kommer i kontakt med, har fået forskere til at anbefale, at de udfases i forbrugerprodukter og kun anvendes til ting, hvor de er helt nødvendige.
Helt nødvendige er de altså hverken i bagepapir, i muffinsforme eller på stegepander.
Og det er derfor, vi står her.
Flere af ordførerne har været inde på, at vi skal vente på EU-sporet.
I Enhedslisten er vi da fuldstændig enige i, at jo flere lande vi får med på et forbud, jo flere mennesker beskytter vi – og jo lettere bliver det for virksomheder, som skal importere produkter, at orientere sig.
Men vi kan altså ikke vente på EU-processen.
Det er fuldkommen åbenlyst, at EU er så påvirket af industriens interesser.
Man havde sådan set et restriktivt forbud parat, men det blev udvandet, efter at det var kommet i høring hos industrien.
Vi bliver nødt til at sætte hensynet til befolkningens sundhed højere end hensynet til den kemiske industri.
Sådan er det bare.
Og hvis vi mener det, venter vi ikke på EU.
Jeg er rigtig ærgerlig over, at Dansk Folkeparti ikke kan støtte forslaget, som det ligger nu.
Det har ikke tidligere været mit indtryk, at Dansk Folkeparti hyldede EU og mente, at det var dem, der skulle svinge taktstokken, i forhold til hvornår vi politisk skal gribe ind og beskytte befolkningen mod farlige kemikalier.
Vi har tidligere stået sammen med Dansk Folkeparti om at forbyde det kræftfremkaldende stof bisfenol A i produkter til små børn.
Det var med til at skubbe EU i den rigtige retning.
Vi har tidligere sammen med Dansk Folkeparti forbudt parabener i produkter til små børn.
Det betyder, at vi nu i dag har særregler, og at EU er på vej til også at indføre dem i resten af EU.
Ved at gå foran er vi faktisk med til at skubbe til en EU-proces og sikre, at alle europæiske borgere får en højere beskyttelse.
Jeg begriber det ikke, hvis Dansk Folkeparti nu har valgt en anden linje i forhold til farlige kemikalier og EU.
Jeg synes også, det er vigtigt at understrege – det har jeg også nævnt i mine spørgsmål – at der faktisk er et råderum i forhold til at handle, når det kommer til fødevarekontaktmaterialer, og det synes jeg vi bør udnytte.
Jeg fornemmer en fremstrakt hånd, delvis fra Dansk Folkeparti, og jeg håber meget, at man vil genoverveje linjen fra SF's side, i forhold til at vi forsøger at lande en beretning – måske også lidt fra De Konservatives side – som kan pålægge regeringen at gå aktivt ind i det her i forhold til EU.
Og hvis det ikke lykkes, håber jeg, at vi i udvalget kan drøfte det og nå frem til, at der altså skal ske noget i Danmark.
For vi kan ikke vente.
Eksponeringen for farlige stoffer er alt for høj.
For ganske kort tid siden blev der lavet en omfattende undersøgelse af den danske befolkning, som viste, at alle har de her hormonforstyrrende stoffer i kroppen, og at børn har det i helt særlig grad.
Det bliver vi nødt til at tage dybt alvorligt.
Tak for ordet.