I de senere år er der heldigvis kommet stadig større fokus på, hvordan vi som samfund behandler de mennesker, som har været udsendt internationalt i tjeneste for Danmark i konfliktområder.
Og uanset – som også min kollega fra Enhedslisten var inde på – hvordan man ser på de krige og de konfliktområder, som vi har været involveret i, er vi alle sammen enige om, at dem, der er udsendt på baggrund af politiske beslutninger, skal vi gøre alt for hjælpe.
Der har været mange gode tiltag gennem de senere år for at give veteranerne så gode vilkår som muligt efter hjemkomsten til Danmark.
Nogle kommuner har formuleret og implementeret en veteranpolitik, og mange frivillige private initiativer er blevet taget rundtomkring i landet.
Et af de tiltag, der har været fra Forsvarets side, er etableringen af Veterancentret i Ringsted, som også har ansatte på flere af Forsvarets etablissementer rundtomkring i landet.
Veterancentret stiller en lang række ydelser til rådighed for veteraner fra Forsvaret, og centeret råder over en stor ekspertise i håndteringen af ptsd.
De ydelser, som Veterancentret stiller til rådighed, er imidlertid forbeholdt Forsvarets veteraner.
Politifolk, der har været udsendt og pådraget sig ar på sjælen, har ikke adgang til at få hjælp på Veterancentret.
Politiets psykologtjeneste yder naturligvis bistand til tidligere udsendte politifolk, men som jeg også var inde på tidligere, er det klart, at da antallet af udsendte politifolk er væsentlig mindre end antallet af udsendte soldater, bliver der ikke oparbejdet den samme ekspertise i håndteringen af ptsd og andre psykiske sygdomme.
Da ptsd hos en politiveteran imidlertid er lige så alvorlig som ptsd hos en veteran fra Forsvaret, forekommer det ikke rimeligt, at tidligere udsendte politifolk ikke kan få adgang til den ptsd-ekspertise, som Veterancentret råder over.
Der er tale om en mindre gruppe af politifolk, der har pådraget sig ptsd eller en lignende lidelse, og det vil næppe være ressourcemæssigt uoverkommeligt, hvis Veterancentrets ydelser også stilles til rådighed for tidligere udsendte politifolk.
Jeg vil gerne takke partierne for opbakningen, i hvert fald til intentionen i forslaget.
Det har været nævnt af flere ordførere, at vi måske også bør kigge på andre faggrupper, der har veteranstatus.
Det er jeg meget åben over for, men når det alene er én faggruppe, der er med i forslaget her, så er det, fordi jo flere faggrupper man tager med i det samme forslag, jo mere komplicerer det i forhold til noget af det, ministeren også var inde på, nemlig at man hos faggruppen skal spørge ind til, hvordan de forholder sig til det her, så man har både politiets og forsvarets vurdering af det.
Så vi er meget åbne i SF over for at kigge på de andre faggrupper, for for os at se kan det, uanset om man har været udsendt som soldat, politimand, sundhedspersonale eller lignende, have de samme alvorlige konsekvenser på længere sigt.
Jeg er også rigtig glad for ministerens bemærkninger og er meget interesseret i at følge det op i udvalget, eventuelt med en beretning, for det vigtigste er jo, at vi får gjort noget på det her område, og det syntes jeg at ministeren var meget positiv over for.
Så det vil jeg gerne takke for.