SF kan også bakke op om beslutningsforslaget.
Der skal ikke være nogen tvivl om, at da SF for første gang nogen sinde trådte ind i en regering sammen med Socialdemokraterne og Radikale Venstre i 2010, var en af vores ambitioner, at Danmark skulle være verdens mest ambitiøse samfund, når det gælder klimamålsætninger.
Og den første målsætning, vi lagde ind allerede i regeringsgrundlaget, var 40 pct.
i 2020, og det var en ambition, som resten af verden kiggede til, noget, vi kunne være stolte over.
Så har jeg hørt mange myter om, at det generer erhvervslivets mulighed for at vækste, at det skaber færre arbejdspladser, men virkeligheden er jo en anden.
Er der noget, der er vokset i Danmark, så er det jo beskæftigelsen og væksten netop i den grønne omstilling.
Vi har mange små og mellemstore danske virksomheder, bl.a.
i det midt- og vestjyske, som jo lever af at udvikle komponenter, både til vedvarende energi, men også til energibesparelser.
Og så har vi også nogle af de helt store i verden.
Vi har Grundfos, vi har Danfoss, vi har Velux, vi har mange flere, som jo lever af, at vi hele tiden har haft målsætninger i Danmark.
Lad mig bare komme med ét eksempel, og det er, at vi har fordoblet vores økonomi siden 1980 – fordoblet vores økonomi – uden at bruge mere energi.
Det havde ikke været muligt, hvis vi ikke havde været ambitiøse i forhold til energibesparelser.
Og det er ikke noget med, at man skal huske at slukke lyset, når man går ud af rummet, selv om min mand tror, at det er den vigtigste ambition i verden.
Det er jo f.eks., at vi har termostater på vores radiatorer, eller at vi har energieffektive pumper, eller at vi har udviklet vinduer i vores huse, som kan være med til i virkeligheden at skabe energi i stedet for at bruge energi.
Det er nogle af de løsninger, vi leverer til resten af verden, for tro mig, er der noget, verden efterspørger, så er det jo energibesparelser, fordi energien er knap.
Det er det, vi bl.a.
lever af i Danmark, og derfor er jeg glad for, at vi stadig væk fastholder store ambitioner og store håb for fremtiden.
Der skal ikke være nogen tvivl om, at Danmark er meget optaget af, at de grønne virksomheder ønsker at blive i Danmark og bruge Danmark som hjemmemarked.
Der er en stor konkurrence i Europa om at være først.
Det ser vi fra både Storbritanniens og Tysklands side; der er et stort ønske om at være lidt hurtigere end Danmark, hvis de kan komme til det, fordi de ønsker at være stedet, hvor man udvikler de nye løsninger.
De ved, at det er det, der skaber nye arbejdspladser og nye eksportmuligheder.
Dem synes jeg at vi skal fastholde – det er 80.000 arbejdspladser, vi taler om, og det er ca.
9 pct.
af den eksport, vi har i øjeblikket, og den skulle meget gerne vokse.
Det tror jeg er muligt efter ambitionerne i Paris.
Og jeg må sige, at der jo
er
mål i Paris.
En temperaturstigning på under 2 grader er faktisk et vanvittig ambitiøst mål.
Jeg tror ikke, vi når det.
Jeg håber det, for jeg er meget sådan håbefuld af natur, men jeg tror, det bliver svært.
Og i forhold til at der blev skruet yderligere op, altså at vi taler om 1½ grad, skal man ikke være tvivl om, at det kommer til at blive vanvittig svært.
Hvis vi ikke når 1½ grad, og det ville jo være en ønskedrøm, at vi kunne nå 1½ grad, så er der steder i verden, der kommer til at opleve oversvømmelser.
Vi har i dansk fjernsyn for nylig set, at Bangladesh er et af stederne, hvor de har oplevet hele landbrugsarealer blive oversvømmet af saltvand, så de ikke har noget at dyrke; de lever på dæmninger.
Og der er jo ingenting, der taler for, at de mennesker skulle blive i Bangladesh.
På et eller andet tidspunkt begynder de at bevæge sig væk, fordi de reelt bliver klimaflygtninge, og så kommer vi til at stå med en helt anden udfordring i fremtiden.
Så vi er nødt til at løse problemerne nu og her, både hvis vi ønsker at have færre klimaflygtninge i fremtiden, men også hvis vi ønsker at levere i forhold til målet.
Det er ambitiøst, og det bliver svært.
Jeg tror, Danmark kan få nogle muligheder ud af det.
Vi kan skabe arbejdspladser i Danmark.
Jeg tror også, at vi, hvis vi gør det, kan have en vis stolthed, når vi leverer kloden videre til vores børn og børnebørn.
Det synes jeg også nogle gange er en ambition, når man laver politik.
Så vi bakker op om beslutningsforslaget.
Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi hele tiden kommer til at skubbe til barren og ønsker at være endnu mere ambitiøse, bare så De Konservative ved, at de ikke kan ligge der og sove i sofaen.
For der er et oprigtigt ønske i Danmark, både hos SF, men jeg tror sådan set også bredt i Danmark, bredt i dansk erhvervsliv om, at man hele tiden skal skubbe til barren, sådan at det er os, der er foregangslandet, at det er os, der har beskæftigelsen, at det er os, der leverer de innovative løsninger.