Tak.
Tak for debatten.
Den har jo været interessant på den måde, at vandene skilles, når vi kommer til sådan et helt konkret praktisk forslag som det her.
Så bliver det jo tydeligt, hvilke partier der vil være med til at pålægge arbejdsgiverne nogle forpligtelser, så de også har et ansvar for, at alle de mange arbejdsløse, vi har her i landet, får den samme fair chance for at byde på de ledige job.
Der er partier, der vil det, og der er partier, der ikke vil.
Så jeg vil starte med at give en stor tak til Socialistisk Folkeparti for deres støtte vel vidende, at der i det videre arbejde kan være nogle ting, der skal rettes til.
Det skal man altid være åben over for.
Men jeg skal så bare beklage, at det store flertal af partier her i Folketinget ikke har nogen ønsker om at give arbejdsgiverne nogle bestemte forpligtelser.
Man vil ligesom ikke forholde sig til, hvad formålet er med det her forslag, nemlig at sikre, at alle ledige her i landet får en fair chance for at byde på de ledige job.
Hvad kunne være mere rimeligt, hvad kunne være mere retfærdigt?
Men formålet er også at sikre, at herboende ledige får mulighed for at byde på job, førend virksomhederne importerer arbejdskraft udefra.
Men så elementære holdninger har man ikke hos det store flertal af partier i Folketinget, og det er jeg rigtig, rigtig ked af.
Sagen er jo, at vi i dag har ca.
170.000 jobparate arbejdsløse, der aktivt søger et job.
Det fremgår af det, der hedder AKU, den store arbejdskraftundersøgelse, der bliver gennemført hvert kvartal.
Det er 170.000 mennesker, der forgæves søger et job.
Men der er tusindvis af job, der aldrig nogensinde bliver slået op, så de mennesker har en mulighed for at byde på dem.
Vi har tit en diskussion om det.
Dansk Arbejdsgiverforening udgiver det her blad, der hedder Agenda.
Det udkommer en gang i kvartalet.
Vi får at vide, at nu har der været mange tusinder forgæves rekrutteringer, altså situationer, hvor virksomhederne ikke har kunnet skaffe den arbejdskraft, som de gerne vil have.
Sådan bliver det udlagt.
I efteråret 2015 var der således 18.000 forgæves rekrutteringer, som det hedder.
Det bliver stået stort op og brugt som argument for, at nu skal vi stramme rådighedsreglerne over for de ledige, de der dovne ledige, der ikke sørger for at tage de ledige job, der er.
Men når man kratter lidt i overfladen, viser det sig, at hovedparten af de job, det drejer sig om, aldrig nogen sinde har været slået op.
Det er kun 35 pct.
af disse forgæves rekrutteringer, der har haft et opslag på www.jobnet.dk, og kun i 25 pct.
af tilfældene har virksomheden taget kontakt til jobcenteret.
Så vil jeg med det samme sige, at det ikke er udtryk for, at de arbejdsløse ikke har søgt jobbene.
Det er lige så vel et udtryk for, at arbejdsgiverne har skyndt sig at besætte stillingen til anden side.
Så det her kan ikke tages som udtryk for, at der er en hel masse stillinger, der ikke bliver søgt af de ledige.
Det skal bare lige med for forståelsens skyld.
Jeg tager det med for at vise, at der er tusindvis af ledige job i det her land, der aldrig bliver slået op, med det resultat, at de mange tusinde ledige, vi har, ikke har en jordisk chance for at byde på dem, og det er vel ikke fair.
Samtidig ved vi – og det har 3F og andre fagforeninger dokumenteret gang på gang; man kan bare gå ind på 3F's hjemmeside, så ser man, at det vrimler med eksempler – at mange virksomheder i bestemte brancher bruger vikarbureauer, tit udenlandske vikarbureauer, til helt systematisk at importere arbejdskraft udefra til stillinger, som aldrig nogen sinde bliver slået op her i landet.
Det kan vel heller ikke være rimeligt og retfærdigt.
Det interessante er, at der jo er gennemført en undersøgelse – det er vist Dansk Arbejdsgiverforening, der selv stod for den – som viste, at 41 pct.
af virksomhederne mener, at de kunne have gjort det bedre.
De kunne have gjort mere for at gøre deres job tilgængelige for alle arbejdsløse selvfølgelig med det helt saglige formål, at så ville de også få et større udbud af kvalificeret arbejdskraft, som de så havde muligheden for at vælge iblandt, hvilket det her forslag på ingen måde begrænser dem i.
Så kommer Enhedslisten med et meget konkret og lavpraktisk forslag, som jo vil forbedre de lediges muligheder for at byde på de ledige job, der er, og i virkeligheden også forbedre virksomhedernes muligheder for at få et større udbud af ansøgere at vælge imellem.
Og når vi så kommer med sådan et forslag, så skal vi høre jammer, klynk og klage over, hvor bureaukratisk det er, og at det er i strid med EU-reglerne og histop og kom herned.
Ærlig talt, for mig lyder det mest som en dårlig undskyldning, fordi man ikke har lyst til at pålægge virksomhederne noget som helst.
Jeg har stadig ikke fået noget klart svar på mit spørgsmål.
Når nu det er sådan, at vi faktisk har en bekendtgørelse fra ministeren, som pålægger alle offentlige myndigheder at slå de ledige job op, hvorfor kan vi så ikke bede eller pålægge de private arbejdsgivere at gøre nøjagtig det samme?
Man kan jo ikke bruge henvisningen til, at det offentlige skal ansætte kvalificeret arbejdskraft.
Det ville være underligt, hvis de private virksomheder ikke havde samme holdning.
Det tror jeg faktisk de har.
Men det kan jo ikke bruges som noget argument, for det forslag, Enhedslisten fremsætter, begrænser ikke virksomhedernes ret til at ansætte den arbejdskraft, de nu måtte have lyst til at ansætte, kvalificeret eller ej.
Derfor holder det argument jo heller ikke.
Det her med, at det skulle være bureaukratisk og tungt, forstår jeg ikke.
Det er da i hvert fald ikke tungere end det bureaukrati, man har lagt ned over de ledige.
Men hvad består bureaukratiet i?
Det består i, at virksomhederne skal lave en beskrivelse af den stilling, de gerne vil have besat.
Den har de vel inde i hovedet i forvejen?
Så kan de vel også lige bruge en halv times tid på at sætte sig ned og i jobnet.dk's elektroniske skemaer lave en profil på den stilling, de gerne vil have besat, sådan at de ledige kan se, om deres egen profil på jobnet.dk matcher den stilling, så de får en chance for at byde på den.
Hvor svært kan det nu være?
Så er der det med, at det skulle være et indgreb i EU-rettens regler om fri bevægelighed.
Det forstår jeg simpelt hen ikke.
Det handler jo ikke om at give herboende arbejdere fortrinsret til at besætte stillingen.
Nej, det handler om at begrænse, hvis man endelig skulle sige det, udenlandske arbejderes fortrinsret.
Det er en ret i gåseøjne, det er ikke en ret, de har i lovgivningen eller andre regler.
Det er en ret, der består i, at de bliver tilgodeset, fordi mange virksomheder bruger vikarbureauer til at importere arbejdskraft uden nogen sinde at slå stillingerne op her i Danmark.
Så der er jo ingen forskelsbehandling i EU-rettens forstand i det her.
Og derfor er der heller ikke tale om, at vi sætter nogen som helst stopklods op for – det kunne man godt ønske – at vandrende arbejdstagere kan komme hertil og søge arbejde, eller at man kan importere arbejdskraft ved hjælp af vikarbureauer.
Jeg ville ønske, man kunne sætte sådan en stopklods op.
Det kan vi ikke, sådan som EU-reglerne er lavet.
Vi har forsøgt at lave et forslag, der faktisk kunne forbedre de danske herboende arbejdsløses muligheder for at søge på de ledige job inden for de gældende regler.
Så min konklusion er simpelt hen, at vi har en række partier her i Folketinget med undtagelse af Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, som hellere vil dø end at pålægge virksomhederne nogle konkrete forpligtelser for at være med til at løse det konstaterede problem, som ingen har bestridt, men som alle sådan set har givet mig ret i eksisterer, nemlig at der er en skævhed, fordi der er en række ledige job, der ikke bliver slået op, med det resultat, at alle arbejdsløse ikke har den samme fair chance for at byde på dem.
Så det er grundlæggende et spørgsmål om holdninger.
Det må jeg desværre konstatere.
Jeg vil så bare glæde mig over, at Enhedslisten ikke står alene med det.
Der er også et andet parti, nemlig Socialistisk Folkeparti, der gerne vil arbejde videre i den retning, og så bliver vi jo trøstigt ved.
Det ved hr.
Karsten Hønge og jeg.
Vi skal nok blive ved længe nok, så skal det jo nok lykkes.
Det kunne jo være interessant at gå ud og diskutere det i fagforeningerne og blandt alle de arbejdsløse.
Jeg tror, vi ville få stor opbakning til sådan et forslag som det her.
Tak.