Tak for det.
Jeg vil gerne sige tak til alle ordførerne og til ministeren for behandlingen af Enhedslistens forslag om at fastholde den økologimålsætning, som Venstreregeringen droppede her i efteråret, på trods af at det i virkeligheden var en Venstreregering, der i sin tid indførte målsætningen, fordi man dengang mente, at det var rigtig vigtigt.
I mellemtiden har man i hvert fald kunnet konstatere, at er der noget, der er en bragende succes inden for dansk landbrug, er det økologien.
Det går rigtig, rigtig godt for økologiske landmænd over en bred kam.
Økonomien er fornuftig.
Der er generelt sorte tal på bundlinjen også for de økologiske svineproducenter, hvorimod deres konventionelle kollegaer har uhyggelig svært ved at tjene penge og har haft det rigtig svært i mange år.
Salget af økologiske fødevarer bliver ved med at slå rekord år efter år.
Danskerne er blandt dem, der bruger allerflest penge på økologi, og Danmark er det land i verden, hvor andelen af solgte økologiske fødevarer i detailhandelen er størst.
Det samme gælder sådan set også for udlandet, hvor efterspørgslen efter økologiske fødevarer er i eksplosiv vækst.
Over hele verden er der et stigende ønske om at få fødevarer, der er produceret uden sprøjtegifte og med en større respekt for både dyrevelfærd og natur.
Så vil jeg lige adressere et spørgsmål fra hr.
Carsten Bach til den forrige ordfører om natur og biodiversitet i forbindelse med økologi.
Jeg vil nævne, at der er et studie, som viser, at der er 30 pct.
flere vilde plante- og dyrearter på økologisk dyrkede marker end på ikkeøkologisk dyrkede marker.
Så der er faktisk en sammenhæng mellem natur og biodiversitet og økologi, hvilket er relevant, hvis det er det samspil, man er interesseret i.
Der er ingen tvivl, at økologien er dansk landbrugs guldæg, og det er også her, vi finder nøglen til fremtidens landbrug.
Det er et landbrug, som kan eksistere inden for de rammer og begrænsninger, som vores natur og miljø sætter i Danmark, hvor miljøet jo er mere sårbart over for kvælstofforurening, hvor naturen er mere sårbar, og hvor vi derfor bliver nødt til at have en mere restriktiv miljøregulering, hvis der også skal være plads til både natur og et rent miljø.
Der er heldigvis rigtig, rigtig mange landmænd, der har indset, at økologien er vejen frem, og som er i fuld gang med at lægge om til fremtidens økologiske produktion.
Der er en massiv stigning i antallet af landmænd, der ansøger om at få lov til at få økologitilskud, så de kan komme i gang med omlægningen.
Lidt i modsætning til økologiens meget store succes står en anden driftsgren i dansk landbrug.
Det er den konventionelle svineproduktion.
Det er en driftsgren, som i årevis har haft meget, meget vanskeligt ved at tjene penge.
Der er røde tal på bundlinjen for rigtig mange producenter, og produktionen er forbundet med en lang række problemer, der kaster rigtig store omkostninger over på resten af samfundet, herunder omkostninger forbundet med det stigende antal antibiotikaresistente bakterier, der jo smitter mennesker; også mennesker, der aldrig har været i en svinestald.
Det er også forureningen fra svinegyllen, som forurener vandløb, natur og havmiljø.
Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at man fra den her regerings side har udarbejdet og vedtaget en landbrugspakke, som har som et af de helt centrale mål at øge produktionen af konventionelle svin.
Det gør man ved at hæve harmonikravet, ved at ophæve en række miljøregler, så udbyttet kan stige på landmandens marker, og så mener man også, at kornet kan blive bedre egnet til foder.
Samtidig har man så droppet et ambitiøst økologimål, på trods af at det er her, vi finder den bedste økonomi, på trods af at det er her, efterspørgslen både nationalt og internationalt er i meget, meget kraftig vækst.
Der er altså slet ikke nogen tvivl om, hvilken produktionsgren regeringen sætter allermest ind på at hjælpe og udvikle.
Det er en svineproduktion, som ikke tjener penge, og hvis arbejdspladser i stigende grad forsvinder ud af landet.
Det er jo, fordi det bedre kan betale sig at sende levende svin syd for grænsen, hvor lønningerne er lavere.
Det er også en produktion, som er meget vanskeligt forenelig med de høje miljøkrav, som vi skal have i Danmark, fordi, som jeg nævnte, både vores natur og vandmiljø er mere sårbart end i andre lande.
Også landbrugsorganisationerne undrer sig over regeringens og højrefløjens prioritering i denne sag.
Som jeg næsten fornemmede at ministeren muntrede sig lidt over, er det ikke hver dag, det medgiver jeg, at Enhedslisten står skulder ved skulder med Landbrug & Fødevarer i en sag, men det gør vi faktisk her.
Som direktøren, fru Karen Hækkerup, har udtalt, er det vigtigt, at de ambitiøse økologimål fastholdes, fordi det sender et positivt signal til de landmænd, der overvejer omlægning.
Jeg citerer nu direktøren, fru Karen Hækkerup:
» At have et ambitiøst mål for den økologiske produktion har været med til at drive økologien fremad og skabe økologisk vækst«.
Det har altså været de høje danske økologimål, der har været med til at sikre, at vi i Danmark er meget længere fremme inden for denne dagsorden end i andre lande, og at vi også formår at øge eksporten af økologiske varer år efter år.
Jeg er rigtig glad for den behandling, der har været i dag, også selv om jeg synes, det er ærgerligt, at f.eks.
Det Konservative Folkeparti ikke støtter forslaget, på trods af at man er meget enig og har meget sympati for forslaget.
Jeg er selvfølgelig rigtig glad for, at Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF og Alternativet støtter forslaget.
Det giver jo håb om, at økologimålsætninger kan blive reintroduceret i dansk landbrugspolitik, hvis vi får et regeringsskifte.
Tak for ordet.