Folketingets Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalg
Christiansborg
1240 København K
Fødevarer og forbruger
Ref.: UBRAS
Den 14. april 2016
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 449 (UUI alm. del) stillet den 29.marts 2016
efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 449
”Ministeren bedes redegøre for Australiens regler vedrørende halal certificering, samt oplyse, om de
australske regler inspirerer ministeren til at tage lignende initiativer i Danmark? Der henvises til
artiklen: http://pickeringpost.com/story/the-end-of-private-halal-certification-in-australia/5559”
Svar
Spørgsmålet har været forelagt Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, som jeg henholder mig til:
”Krav til certificering af halalslagterier i Australien afhænger af, om slagteriet skal eksportere kødet
eller distribuere det i Australien. Halalslagtet kød til eksport skal mærkes med et certifikat, der
udstedes af myndighederne. Australske virksomheder skal overholde en række procedurer for at opnå
certificering til eksport af halalslagtet kød. Myndigheder, godkendte islamiske organisationer og de
importerende lande fører årligt tilsyn med overholdelsen af disse procedurer.
Certificering af slagterier, der producerer halalslagtet kød, som distribueres i Australien, er underlagt
en kommerciel ordning. På grund af problemer i denne kommercielle certificeringsordning i forhold til
transparens, standarder m.m., undersøger den australske regering i øjeblikket, om der kan opstilles de
samme krav til slagterier, der producerer halalslagtet kød til distribution i Australien, som der stilles til
de eksporterende slagterier.
Slagtning på halalcertificerede slagterier i Danmark udføres i henhold til aflivningsforordningen, der
suppleres af den danske bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr. Fødevarestyrelsen fører tilsyn
med halalcertificerede slagterier efter de samme betingelser, som gælder for slagterier, der ikke er
halalcertificeret.
Fødevarestyrelsen har ikke nogen aktuelle overvejelser om at ændre i de gældende regler for tilsyn
med slagterierne.”
Esben Lunde Larsen
/
Uffe B. Rasmussen
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk