Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16
SUU Alm.del
Offentligt
1661420_0001.png
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Sagsnr.
2016-5797
Doknr.
382182
Dato
06-09-2016
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har d. 10. august 2016 stillet følgende
spørgsmål nr. 792 (alm. del) til social- og indenrigsministeren, som hermed besvares.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 792:
Hvilke krav er der for tilskud til fødevarer, som folk med en diagnose kan tilkendes,
f.eks. pga. diabetes og cøliaki, og hvad koster det staten årligt?
Svar:
Det lægges til grund, at der spørges til betingelserne for, at en borger med nedsat
funktionsevne, som følge af f.eks. diabetes eller cøliaki, kan modtage hjælp til dæk-
ning af merudgifter til fødevarer i form af diætkost.
Serviceloven indeholder en bestemmelse om hjælp til dækning af merudgifter gene-
relt, nemlig § 100, hvorefter der bl.a. vil kunne ydes hjælp til dækning af merudgifter til
diætkost, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt.
Merudgiftsydelsen efter servicelovens § 100 kan ydes til borgere mellem det fyldte 18.
år og folkepensionsalderen, som har varigt nedsat funktionsevne, og til borgere med
varigt nedsat funktionsevne, som har opsat udbetalingen af folkepensionen.
Det er desuden en betingelse, at merudgifterne kan anses som nødvendige merudgif-
ter ved den daglige livsførelse, og at de er en konsekvens af borgerens funktionsned-
sættelse. Endelig kræves, at de ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre
bestemmelser i serviceloven.
Udmåling af hjælp efter servicelovens § 100 sker på grundlag af de samlede sandsyn-
liggjorte merudgifter for den enkelte borger, herunder f.eks. merudgifterne til diætkost.
Hjælp kan ydes, når de sandsynliggjorte merudgifter overstiger 6.288 kr. om året i
2016-priser svarende til 524 kr. om måneden (minimumsbeløbet). Hjælpen fastsættes
ud fra de sandsynliggjorte merudgifter pr. måned og rundes op til nærmeste kronebe-
løb, der er deleligt med 100.
Udgifterne til merudgiftsydelse afholdes af kommunerne, der modtager refusion fra
staten på 50 pct. af udgifterne. De samlede offentlige udgifter udgør i de kommunale
regnskaber for 2015 ca. 220 mio. kr. i 2016-pl. Det er ikke muligt særskilt at isolere
den del af udgifterne, der ydes som følge af merudgifter til fødevarer i form af diæt-
kost, som borgere med nedsat funktionsevne som følge af f.eks. diabetes og cøliaki
modtager.
Med venlig hilsen
Karen Ellemann