Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16
SUU Alm.del
Offentligt
1602405_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 23. februar 2016
Enhed: Sygehuspolitik
Sagsbeh.: SUMKKO
Sagsnr.: 1602014
Dok. nr.: 19201
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 26. januar 2016 stillet følgende
spørgsmål nr. 236 (Alm. del) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jonas Dahl (SF).
Spørgsmål nr. 236:
”Hvilke initiativer vil ministeren igangsætte som opfølgning på de seks råd om fore-
byggelse af ældres underernæring, der bliver opstillet fra interesseorganisationer i ar-
tiklen ”17 organisationer: Alt for mange syge og gamle er underernærede”, der blev
bragt på politiken.dk den 25. januar 2016?”
Svar:
Det er vigtigt, at ikke mindst ældre og syge får den rigtige ernæring for at kunne fast-
holde eller vende tilbage til hverdagen.
Derfor er det også positivt, at så mange interesseorganisationer arbejder sammen om
at komme underernæring til livs og hjælpe ældre og syge mennesker til at undgå
uplanlagt vægttab.
Det er et regionalt ansvar at sikre, at patienterne får den rigtige kost og ernæring, når
de er indlagt på sygehusene, mens ernæringsindsatsen på fx landets plejecentre er
kommunernes ansvar. Arbejdet understøttes af en række nationale initiativer og red-
skaber.
Fx har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en vejledning til læger, sygeplejersker, social-
og sundhedsassistenter m.fl. om screening og behandling af patienter i ernærings-
mæssig risiko. Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og Sundhedsstyrelsen har
sammen udarbejdet publikationen ”Anbefalinger
til den danske institutionskost”,
der
bl.a. indeholder specifikke afsnit om underernæring og kost til småtspisende. Sund-
hedsstyrelsen har desuden udgivet anbefalinger til værktøjer til tidlig opsporing af
sygdomstegn, nedsat fysisk funktionsevne og underernæring hos ældre medicinske
patienter. I det igangværende arbejde med udvikling af forløbsplaner for patienter
med kroniske sygdomme indgår ernæring som en del af indsatsen med særskilte an-
befalinger.
Med satspuljeaftalen for 2015 er der afsat midler til at udvikle rammerne om det go-
de måltid for ældre i eget hjem og på plejecentre. Initiativet yder støtte til kommu-
ner, som evt. i samarbejde med frivillige organisationer vil udvikle og afprøve nye
måder til at skabe bedre rammer omkring de måltider, der tilbydes ældre på pleje-
centre samt den madservice, der tilbydes hjemmeboende ældre.
Derudover har regeringen med finanslovsaftalen for 2016 bl.a. afsat 1 mia. kr. årligt
til mere værdighed i ældreplejen. Som noget nyt skal den enkelte kommune udarbej-
de en værdighedspolitik, som beskriver kommunens overordnede værdier og priori-
SUU, Alm.del - 2015-16 - Endeligt svar på spørgsmål 236: Spm. om, hvilke initiativer ministeren igangsætte som opfølgning på de seks råd om forebyggelse af ældres underernæring, til sundheds- og ældreministeren
teringer på ældreområdet. ”Mad og ernæring” skal indgå som ét af i alt fem områder
i værdighedspolitikken.
Regeringen har også prioriteret 1,2 mia. kr. over 4 år til en national handlingsplan for
den ældre medicinske patient, der skal sikre, at der tages hånd om de ældre patienter
både før, under og efter indlæggelse på sygehuset – og at der skabes bedre vilkår og
mere sammenhængende forløb for særligt de ældre patienter. Forebyggelse og be-
handling af underernæring vil kunne indgå i drøftelserne om handlingsplanen.
Med venlig hilsen
Sophie Løhde
/
Kirstine Korsager
Side 2