Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 18. december 2015
Enhed: Primær Sundhed, Ældrepo-
litik og Jura
Sagsbeh.: SUMEER
Sagsnr.: 1507352
Dok. nr.: 1845541
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 23. november 2015 stillet følgende
spørgsmål nr. 121 (Alm. del) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 121:
”Vil ministeren oplyse, hvad forskellen på kostvejledning og diætvejledning er, og om
forskellen er afgørende for den hjælp man kan få? ”
Svar:
Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Sundheds-
styrelsen, hvortil jeg kan henvise:
”De kliniske diætister anvender en lang række forskellige termer for de specifikke
indsatser, de varetager. Foreningen af Kliniske Diætister udarbejdede i 2008 ”Termi-
nologiliste for kliniske diætister 2008”. Af denne fremgår adskillige, forskellige ter-
mer, der alle er relateret til det diætetiske arbejde, som udføres af de kliniske diæti-
ster. Eksempelvis kan nævnes: Behandlingsplan, Diætbehandling – individuel, Diæt-
behandling – gruppe, Diætvejledning, Ernæringsterapi og Kostvurdering.
Termerne anvendes ikke ensartet
Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med dette bidrag set nærmere på indholdet af
de eksisterende tilbud ved at gå ind i en stikprøve af tilfældigt udvalgte, konkrete be-
skrivelser på sundhed.dk. Stikprøven viser, at de fleste kommuner i dag har tilbud om
ernæringsindsatser, bl.a. som led i sygdomsspecifikke rehabiliteringsprogrammer,
herunder forløbsprogrammer. Tilbuddene kaldes typisk ’diætvejledning’ eller ’diæt-
behandling’, selvom der oftest er tale om diætbehandling, mens der i andre tilfælde
er tale om ’kostvejledning’. Det er således ikke entydigt, i hvilken sammenhæng de
enkelte termer anvendes, og hvad de i praksis dækker over.
Diætbehandling og -vejledning vs. kostvejledning
Sundhedsstyrelsen anvender begrebet ’ernæringsindsats’ som en overordnet beteg-
nelse for indsatser og tilbud på ernæringsområdet. Termen ’diætbehandling’ er typisk
målrettet patienter, mens ’kostvejledning’ typisk er målrettet raske, (jf. BEK nr. 880 af
30/09/1996 om virksomhed som klinisk diætist). Diætbehandling omfatter elementer
som individuel identifikation af risikofaktorer, vurdering af behov og ernæringsplan,
individuel handling (’diætvejledning’), monitorering, evaluering og opfølgning samt
dokumentation af alle led i indsatsen. Kostvejledning omfatter vejledning om de offi-
cielle kostråd, herunder sunde mad- og måltidsvaner, der evt. suppleres med de gæl-
dende ernæringsanbefalinger for den specifikke patientgruppe.
Patienter og borgere har forskellige ernæringsmæssige behov, hvorfor den hjælp, de
kan få, bør være forskellig. Så vidt det er Sundhedsstyrelsen bekendt, eksisterer der
ikke ensartede, standardiserede tilbud på landsplan.”