Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16
SUU Alm.del
Offentligt
1582996_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 18. december 2015
Enhed: Primær Sundhed, Ældrepo-
litik og Jura
Sagsbeh.: SUMEER
Sagsnr.: 1507352
Dok. nr.: 1844664
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 23. november 2015 stillet følgende
spørgsmål nr. 118 (Alm. del) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 118:
”Vil ministeren redegøre for, hvordan regionerne gør brug af kliniske diætister,
og hvilken forskel der er på regionernes brug af kliniske diætister? Jf. SUU
alm. del – bilag 39”
Svar:
Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Danske Re-
gioner, hvortil jeg kan henvise:
”Danske Regioner har sendt spørgsmålet i regional høring, og har modtaget tilbage-
meldinger fra alle fem regioner. Nedenfor følger regionernes svar.
Samlet set er de kliniske diætisters arbejde i regionerne sygdomsspecifik ernærings-
vejledning. På hospitalerne varetager de kliniske diætister en lang række specialise-
rede funktioner, hvor diætbehandling er en vigtig og aktiv del af behandlingen. Dette
gælder både indlagte og ambulante patienter.
Patienter har ofte mere end én diagnose, hvor der kan være modsatrettede diætan-
befalinger - eksempelvis patienter med diabetes og samtidig nyreinsufficiens. Derfor
er en individuel vurdering af patienterne ved indlæggelsen med udgangspunkt i pati-
entens ernæringstilstand og sygdomshistorie vigtig for den bedste behandling for den
enkelte patient.
Anvendelsen af kliniske diætister kan overordnet skitseres i følgende punkter:
Diætbehandling af indlagte patienter med komplekse ernæringsbehov
For eksempel kræftpatienter, kirurgiske patienter med flere samtidige syg-
domme eller overvægt, ældre medicinske patienter, patienter med gastro-
enterologiske sygdomme, og patienter med nyresygdom, herunder særligt
dialysepatienter.
Diætetisk rådgivning af ambulante patienter
For eksempel børn i mistrivsel, patienter med allergener, børn med over-
vægt, patienter med diabetes type 1, herunder særligt patienter med insu-
linpumper og gravide med diabetes.
Regionerne anvender også kliniske diætister i psykiatrien, særligt ved ernæringsvej-
ledning for spiseforstyrrede og ved generel opfølgning på ernæringsscreeninger.
Herudover er der i regionerne et generelt fokus på patienter med ernæringsproble-
matikker - for eksempel småt spisende ældre, eller patienter med generel dårlig er-
næringstilstand. Desuden varetager kliniske diætister en intern undervisningsfunktion
SUU, Alm.del - 2015-16 - Endeligt svar på spørgsmål 118: Spm. om, hvordan regionerne gør brug af kliniske diætister, og hvilken forskel der er på regionernes brug af kliniske diætister, til sundheds- og ældreministeren
Side 2
af øvrigt personale, og der er flere eksempler på at diætister foretager gruppeunder-
visning af patientgrupper.
Danske Regioner oplyser, at der ud fra regionernes besvarelser ikke foreligger ek-
sempler på forskelle i regionernes brug af kliniske diætister.”
Med venlig hilsen
Sophie Løhde
/
Erich Erichsen