Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 9. juni 2016
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 890 (MOF alm. del) stillet den 18. maj, 2016
efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 890
”Er der sundhedsmæssig belæg for at opretholde de afgifter på importerede nødder, som blev indført i
1922?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet Fødevarestyrelsen, som oplyser:
”Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskere (4 år og derover) spiser op til 30 gram usaltede nødder om
dagen. Det svarer til en lille håndfuld. Nødder har et betydeligt indhold af visse vitaminer og
mineraler, og har et højt indhold af det sunde fedt, der tilsammen yder en forebyggende effekt på
hjerte-kar-sygdomme. Der anbefales særligt en blanding af usaltede valnødder, uristede mandler,
hasselnødder, pecannødder, jordnødder/peanuts og cashewnødder.
Nogle nødder kan indeholde aflatoksiner. I en risk-benefit vurdering fra DTU Fødevareinstituttet
opgøres det gavnlige i nødder mod det skadelige. Her viser afvejningen, at de gavnlige effekter er
størst, hvis man spiser de ovennævnte nøddetyper. Dette gælder dog ikke for saltede nødder og
mandler og visse produkter, hvori der indgår nødder eller mandler som f.eks. marcipan og
chokoladepålæg med hasselnødder.”
Jeg kan supplerende oplyse, at der i regi af Skatteministeriet er nedsat en arbejdsgruppe, som skal
gennemføre en punktafgiftsanalyse med henblik på at vurdere behovet for en evt. sanering. Dette
arbejde omfatter de afgifter, der pålægges nødder.
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk