Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del
Offentligt
1638834_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2016-5289
Den 26. maj 2016
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 831 (MOF alm. del) stillet 3. maj 2016 efter
ønske fra Pia Adelsteen (DF)
Spørgsmål nr. 831
Vil ministeren redegøre for, hvordan stalddørspakken vil påvirke fødevaresikkerheden i Danmark –
herunder hvilken risiko der er for, at stalddørspakken vil påvirke eksporten af fødevarer negativt?
Svar
Stalddørspakken indgår som et element i Fødevareforlig 3. Af forligsteksten fremgår, at reglerne for
gårdsalg skal vurderes og lempes under hensyntagen til fødevaresikkerheden.
Med de nye regler sker der en udvidelse af mulighederne for salg, men de tilladte mængder, som må
sælges, er fortsat meget begrænset. Fødevarestyrelsen har indhentet risikovurderinger fra DTU, og de
har dannet grundlag for det forslag, der ligger i dag.
For konsumæg konkluderer DTU, at de nye regler for stalddørssalg ikke vil give anledning til et øget
antal salmonellatilfælde i et omfang, der vil være synligt i den nationale statistik, omfanget og
mængderne taget i betragtning.
For slagtekyllinger præciserer DTU, at det er af afgørende betydning for fødevaresikkerheden, at
håndteringen af dyrene efter slagtning foregår hygiejnisk forsvarligt, og at der foretages en hurtig og
effektiv køling. Det er forholdsregler, der vil forhindre vækst og spredning af bakterier som salmonella
og campylobacter. Der vil derfor blive stillet krav om, at producenter, der ønsker at slagte og udskære
kyllingekød, skal opfylde krav til lokaler og drift på samme niveau som en slagterforretning med
tilsvarende omsætning, så grundlaget er til stede for en hygiejnisk forsvarlig produktion. Endelig skal
producenten som noget nyt udtage prøver for salmonella tre gange om året.
Salg af produkter fra stalddør sker i alle lande i større eller mindre omfang, hvilket også afspejler sig i
EU lovgivningen, hvor der lægges op til, at de enkelte lande selv fastlægger krav til denne type
produktion. Med den valgte model vurderes det, at den påtænkte udvidelse af mulighederne for salg
ved stalddør kan ske således, at produkterne ikke udgør en uacceptabel risiko for forbrugerne. Det
forventes heller ikke, at de nye regler vil påvirke eksporten af fødevarer negativt.
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk