Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del
Offentligt
1628702_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2016-4327
Den 3. maj 2016
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 713 (MOF alm. Del) stillet den 11. april 2016
af formand René Christensen (DF) på udvalgets vegne.
Spørgsmål nr. 713
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 11. april 2016 fra Gråsten Fjerkræ A/S om
stalddørspakken, MOF alm. Del – bilag 389”
Svar
Stalddørspakken indgår som et element i Fødevareforlig 3. Af forligsteksten fremgår, at reglerne for
gårdsalg skal vurderes og lempes under hensyntagen til fødevaresikkerheden. Med stalddørspakken er
der tale om et nøje balanceret forslag, som har været lang tid undervejs. Der har været modsatrettede
holdninger i branchen afhængig af produktionsstruktur og – størrelse.
Som baggrund for valg af model har Fødevarestyrelsen indhentet risikovurderinger fra DTU. Disse har
dannet grundlag for det forslag, der ligger i dag. Med de nye regler sker der en udvidelse af
mulighederne for salg, men de tilladte mængder af kyllingekød og æg, som må sælges, er fortsat
begrænset.
Der er allerede i dag regler for stalddørssælgere af æg, hvor prøveprogrammerne er lempeligere end
for den konventionelle produktion.
Det er korrekt, at de forskellige prøveprogrammer ikke giver den samme sikkerhed, da der tages færre
prøver hos stalddørssælgere. Dette forhold indgår i DTU´s risikovurdering, hvor det bl.a. konkluderes,
at for konsumæg vurderes de nye regler ikke at ville give anledning til et øget antal salmonellatilfælde i
et omfang, der vil være synligt i den nationale statistik, omfanget og mængderne taget i betragtning.
For slagtekyllinger præciserer DTU, at det er af afgørende betydning for fødevaresikkerheden, at
håndteringen af dyrene efter slagtning foregår hygiejnisk forsvarligt, og at hurtig og effektiv køling
foretages. Det er forholdsregler, der vil forhindre vækst og spredning af bakterier som salmonella og
campylobacter.
Overholdelse af reglerne om indretning og køling vil indgå i Fødevarestyrelsens kontrol med
virksomhederne.
Derudover skal kyllingeflokke undersøges for salmonella tre gange om året, hvis de sælges åbnet,
hvilket ikke tidligere har været et krav til stalddørssælgere af fjerkræ.
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2015-16 - Endeligt svar på spørgsmål 713: Spm om. kommentar til henvendelsen af 11/4-16 fra Gråsten Fjerkræ A/S om stalddørspakken, jf. MOF alm. del - bilag 389, til miljø- og fødevareministeren
Flere af de bekendtgørelser, som er en del af stalddørspakken, er i øjeblikket til notifikation i EU. Hvis
der ikke er bemærkninger herfra, forventes reglerne at kunne træde i kraft omkring 1. juli 2016. Der er
tale om nationale bestemmelser, og de er derfor ikke gældende for stalddørssalg i andre lande.
I forhold til spørgsmålet om høringssvar og aktindsigtsanmodning har Fødevarestyrelsen oplyst
følgende:
”Normal procedure for at lægge høringssvar på høringsportalen er, at dette skal ske inden reglerne
træder i kraft. Høringssvarene for stalddørspakken er offentliggjort på høringsportalen medio april,
hvilket er lidt senere end sædvanligt.
Gråsten Fjerkræ A/S anmodede om aktindsigt i de udarbejdede risikovurderinger den 14. marts 2016
og fik oplyst, at der kunne forventes svar den 16. marts, hvilket ganske rigtigt blev ændret til den 18.
marts. Svar på anmodningen blev sendt med sikker digital post den 18. marts efter aftale med Gråsten
Fjerkræs rådgiver. Den 31. marts rykkede Gråsten Fjerkræs rådgiver Fødevarestyrelsen, da han ikke
havde modtaget svaret. Fødevarestyrelsen sendte herefter svar på anmodningen med almindelig post.”
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
2