Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2016-4327
Den 3. maj 2016
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 713 (MOF alm. Del) stillet den 11. april 2016
af formand René Christensen (DF) på udvalgets vegne.
Spørgsmål nr. 713
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 11. april 2016 fra Gråsten Fjerkræ A/S om
stalddørspakken, MOF alm. Del – bilag 389”
Svar
Stalddørspakken indgår som et element i Fødevareforlig 3. Af forligsteksten fremgår, at reglerne for
gårdsalg skal vurderes og lempes under hensyntagen til fødevaresikkerheden. Med stalddørspakken er
der tale om et nøje balanceret forslag, som har været lang tid undervejs. Der har været modsatrettede
holdninger i branchen afhængig af produktionsstruktur og – størrelse.
Som baggrund for valg af model har Fødevarestyrelsen indhentet risikovurderinger fra DTU. Disse har
dannet grundlag for det forslag, der ligger i dag. Med de nye regler sker der en udvidelse af
mulighederne for salg, men de tilladte mængder af kyllingekød og æg, som må sælges, er fortsat
begrænset.
Der er allerede i dag regler for stalddørssælgere af æg, hvor prøveprogrammerne er lempeligere end
for den konventionelle produktion.
Det er korrekt, at de forskellige prøveprogrammer ikke giver den samme sikkerhed, da der tages færre
prøver hos stalddørssælgere. Dette forhold indgår i DTU´s risikovurdering, hvor det bl.a. konkluderes,
at for konsumæg vurderes de nye regler ikke at ville give anledning til et øget antal salmonellatilfælde i
et omfang, der vil være synligt i den nationale statistik, omfanget og mængderne taget i betragtning.
For slagtekyllinger præciserer DTU, at det er af afgørende betydning for fødevaresikkerheden, at
håndteringen af dyrene efter slagtning foregår hygiejnisk forsvarligt, og at hurtig og effektiv køling
foretages. Det er forholdsregler, der vil forhindre vækst og spredning af bakterier som salmonella og
campylobacter.
Overholdelse af reglerne om indretning og køling vil indgå i Fødevarestyrelsens kontrol med
virksomhederne.
Derudover skal kyllingeflokke undersøges for salmonella tre gange om året, hvis de sælges åbnet,
hvilket ikke tidligere har været et krav til stalddørssælgere af fjerkræ.
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk