Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del
Offentligt
1576260_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 3. december 2015
Sagsnr.: 2015 - 10364
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 155 (MOF alm. del)
stillet den 9. november efter ønske fra Lise Bech (DF)
Spørgsmål nr. 155:
”Ministeren bedes oplyse, hvor mange der er blevet syge af salmonella og campy-
lobacter fra importeret fjerkræ inden for de seneste 2 år, og hvor mange af disse der
er blevet syge af fjerkræ importeret fra Polen, samt hvilke tiltag ministeren agter at
tage for at undgå, at der importeres fjerkræ med salmonella og campylobacter fra Po-
len.”
Svar:
Jeg har indhentet følgende bidrag fra Fødevarestyrelsen, som jeg henholder mig til:
”Antallet af humane tilfælde af salmonella og campylobacter bliver hvert år opgjort i
”Annual Report on Zoonoses in Denmark”, som udarbejdes af Fødevarestyrelsen, DTU
Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut i fællesskab. Rapporten indeholder også
et smittekilderegnskab for salmonella, som vurderer, hvor mange tilfælde, der kan re-
lateres til de hyppigste oprindelseskilder (fødevarer), dog ikke på landebasis. Der er
derfor ingen opgørelse over tilfælde, som kan henføres til fjerkræ fra Polen.
Ifølge rapporten blev der i 2013 registreret i alt 1.136 humane salmonellatilfælde i
Danmark. Heraf vurderer DTU, at 19 tilfælde (1,7 %) skyldes importeret fjerkrækød. I
2014 blev der registreret 1.122 salmonellatilfælde, hvoraf 55 (4,9 %) vurderes at
komme fra importeret fjerkrækød. Det vurderes, at ca. halvdelen af alle de registrere-
de tilfælde er erhvervet i udlandet.
I 2013 blev der registreret 3.766 campylobactertilfælde, mens der i 2014 blev regi-
streret 3.782 tilfælde. Der arbejdes i øjeblikket på et smittekilderegnskab for campy-
lobacter, men det er ikke færdigt endnu. Det er derfor ikke muligt at estimere, hvilke
kilder campylobactertilfældene stammer fra. Ifølge Statens Serum Institut, som opgør
sygdomstilfældene, bliver ca. en tredjedel af de registrerede tilfælde erhvervet under
udlandsrejse”.
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2015-16 - Endeligt svar på spørgsmål 155: Spm. om, hvor mange der er blevet syge af salmonella og campylobacter fra importeret fjerkræ inden for de seneste 2 år m.v., til miljø- og fødevareministeren
1576260_0002.png
Der er flere initiativer i gang for at forebygge, at danskere bliver syge af udenlandsk
kød.
I regi af EU er der i Zoonoseforordningen
1
fastsat prøveprogrammer og fælles mål for
reduktion af salmonella i primærproduktionen af kyllinger og kalkuner på EU-niveau.
Derudover er der i Mikrobiologiforordningen
2
fastsat et mikrobiologisk kriterium for de
to salmonellatyper, som flest mennesker bliver syge af. Disse tiltag har haft generel
betydning for niveauet i EU.
Der er også fokus på campylobacter i EU, da campylobacter er den vigtigste årsag til
fødevarebåren sygdom. Der er for nylig fremsat et forslag til et mikrobiologisk hygiej-
nekriterium. Forslaget er under forhandling pt, og her støtter vi fra dansk side, at kri-
teriet indføres.
Derudover har vi i Danmark case-by-case kontrollen, der tjener to formål. Dels at
fjerne inficerede partier fra markedet, dels at få importørerne til at stille krav til deres
leverandører, således at det kød, der importeres til Danmark, ikke indeholder høje ni-
veauer af salmonella og campylobacter – altså en forebyggende effekt. Udvælgelsen
af partierne til kontrol i case-by-case kontrollen sker risikobaseret. Det betyder blandt
andet, at partier fra virksomheder og lande, hvorfra der tidligere er indført sundheds-
farlige partier, oftere vil blive udvalgt til kontrol.
Jeg har fokus på, at Fødevarestyrelsens kontrol bl.a. skal fokuseres mere på de områ-
der, hvor danskere har størst risiko for at blive syge af maden.
Eva Kjer Hansen
/ Louise Juul
1
2
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2160/2003.
Kommissionens Forordning (EF) Nr. 2073/2005 af 15. november 2005 om mikrobiologiske kriteri-
er for fødevarer.
Side 2/2
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk