Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del
Offentligt
1662962_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 9. september 2016
J.nr. 2016-8451
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1032 (MOF alm. del) stillet 17. august 2016
efter ønske fra Eva Kjer Hansen (V).
Spørgsmål nr. 1032
”Ministeren bedes redegøre for, hvordan Fødevarestyrelsen sikrer sig, at et kontrolbesøg altid
gennemføres så effektivt og på så kort tid som muligt, herunder hvilke måle-, sammenlignings- eller
kontrolmetoder, der indgår.”
Svar
En kontrol i en virksomhed skal følge retningslinjerne i Fødevarestyrelsens kontrolfrekvensvejledning.
Fødevarestyrelsen kontrollerer alle fødevarevirksomheder, der er registreret eller autoriseret af
styrelsen, men der er forskel på, hvor ofte der udføres kontrolbesøg i de forskellige virksomheder. Det
afhænger bl.a. af virksomhedens konkrete aktiviteter, og hvor god virksomheden er til at følge
reglerne.
De tilsynsførende er uddannet i at udføre en professionel myndighedsudøvelse og forsøger at bruge
tiden i virksomheden mest hensigtsmæssigt. Tilsynstiden i virksomheden afhænger bl.a. af størrelsen
på virksomheden, hvilke aktiviteter virksomheden har og de fysiske rammer. Fødevarestyrelsen
arbejder også med løbende kvalitetssupervision, hvor en overordnet sammen med den tilsynsførende
deltager i et eller flere kontrolbesøg. Formålet med dette er bl.a. sparring, kompetenceudvikling og at
kontrollere den tilsynsførendes opgaveløsning i forhold til de retningslinjer, der gælder for
kontrolarbejdet. I denne supervision indgår også tidselementet som et af flere parametre.
Det er altid den enkelte virksomheds ansvar at sætte sig ind i reglerne og sørge for, at de bliver
overholdt. Fødevarestyrelsens kontrol skal medvirke til dette gennem vejledning og ved at reagere på
eventuelle overtrædelser. Virksomheden kan selv medvirke til at nedbringe udgifterne til kontrollen –
herunder også tiden brugt på kontrollen ved at overholde reglerne, sikre klar dokumentation for at
reglerne er overholdt, være godt inde i virksomhedens procedurer og arbejdsgange, have overskuelig
og lettilgængelige registreringer i egenkontrolprogrammet mv.
Esben Lunde Larsen
/
Esben Egede Rasmussen
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk