Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 16-8094-000106
Den 19. august 2016
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1003 (MOF alm. del) stillet 30. juni 2016
efter ønske fra Maria Reumert Gjerding (EL).
Spørgsmål nr. 1004
Ministeren bedes oplyse, hvor meget udbyttet typisk stiger pr. hektar med vinterhvede, når
gødskningen stiger fra den tidligere gødningsnorm til den nye i følge der gives med L 68 om ændring
af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.
Svar
Spørgsmålet har været forelagt NaturErhvervstyrelsen, der har oplyst følgende:
”Til besvarelsen af spørgsmålet tillægges samme forståelse for konsekvensen af vedtagelsen af L 68
som angivet i besvarelsen af MOF alm. del spørgsmål 1003.
Generelt vil en reduktion af kvælstoftilførslen reducere udbyttet på kort sigt, men ved en
længerevarende reduktion af kvælstoftilførslen vil der, ud over det kortsigtede udbyttetab, også kunne
forekomme en langsigtet udbyttereduktion. Den langsigtede effekt bygger på en antagelse om, at en
lavere kvælstoftilførsel resulterer i en reduktion af jordens kvælstofindhold og dermed en lavere
kvælstofmineralisering på langt sigt.
Københavns Universitet – Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi (IFRO) har i rapporten
”Erhvervsøkonomisk analyse af reduktioner af kvælstofnormer i landbruget”, februar 2016, beregnet
landbrugserhvervets omkostninger ved forskellige niveauer af normreduktion. I rapporten er den
skønnede vurdering, at en normreduktion på 20 % medfører et sammenlagt kort- og langsigtet
udbyttetab på mellem 6-8 hkg pr. ha. Det høje udbyttetab i intervallet er baseret på vintersæd (hvede)
og det lave på vårsæd (byg). Beregningen af det samlede udbyttetab er baseret på, at langtidseffekten
udgør mellem 33-40 % af den samlede reduktion.
Ud fra ovenstående forudsætninger kan det fra IFROs rapport udledes, at udfasningen af de
reducerede kvælstofnormer på lang sigt forventes at medføre udbyttestigninger for vinterhvede på op
mod 8 hkg pr. ha. De faktiske udbyttestigninger vil dog være afhængige af en række forhold, herunder
jordtype, sortsvalg og hensynet til proteinindhold i kornet.”
Esben Lunde Larsen
/
Anders Munk Jensen
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk