Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2015 - 9737
Den 20. november 2015
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har i brev af den 27. oktober 2015 stillet
følgende spørgsmål nr. 100 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Maria Reumert Gjerding (EL).
Spørgsmål nr. 100 (alm. del)
”Ministeren bedes redegøre for antibiotikaforbruget i 2014 for henholdsvis
økologiske søer, pattegrise, fravænningsgrise og slagtesvin samt for den samlede
økologiske svineproduktion, og sammenligne disse oplysninger med forbruget i
den konventionelle svineproduktion?”
Svar
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:
”Fødevarestyrelsen har opgjort antibiotikaforbruget ud fra oplysninger i medicindatabasen
VetStat for hele 2014. Tabellen nedenfor viser det opgjorte forbrug for den økologiske og den
konventionelle svineproduktion.
Fødevarestyrelsens opgørelse af forbruget til økologiske besætninger er foretaget ud fra en
liste over de ejendomme (CHR-numre), som økologiske producenter har oplyst, har økologisk
svineproduktion i 2014. Listen er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen efter anmodning fra
Fødevarestyrelsen.
Tabel: Antibiotikaforbrug i svineproduktionen, 2014
År 2014
Doser
Økologisk
Søer og pattegrise
Fravænningsgrise
Slagtesvin
I alt i 2014
6.199
102.730
130.826
239.755
Øvrige
9.651.616
218.820.889
48.151.992
276.624.497
Dyredage
Økologisk
2.413.856
13.743.514
15.365.683
31.523.053
Øvrige
409.706.115
2.083.038.205
2.358.169.146
4.850.913.466
Doser pr. 100 dyredage
Økologisk
0,26
0,75
0,85
-
Øvrige
2,36
10,51
2,04
-
For at kunne sammenligne størrelsen af antibiotikaforbruget for de to produktionsformer er
forbruget opgjort i forhold til antal dyredage ud fra oplysninger i VetStat. Dyredage angiver,
hvor mange svin antibiotikaforbruget er anvendt til.
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. +45 38 142 142 • Fax +45 33 145 042 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk