Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16
ERU Alm.del
Offentligt
1643577_0001.png
Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg
ERHVERVS- OG
VÆKSTMINISTEREN
7. juni 2016
Besvarelse af spørgsmål 233 alm. del stillet af udvalget den 12. maj
2016 efter ønske fra Trine Bramsen (S)
Spørgsmål:
Vil ministeren redegøre for henholdsvis baggrunden for aldersgrænsen på
25 år og baggrunden for aldersgrænsen på 23 år for personer, der har af-
sluttet en uddannelse inden for hotel- og restaurationsfaget, jf. § 13, stk.
1, nr. 2 i lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling?
Svar:
Alderskravet går langt tilbage. Aldersgrænsen på 25 år fremgår eksem-
pelvis allerede af beværterloven af 7. juni 1958. Af betænkningen nr. 539
af 1969 afgivet af Handelsministeriets Beværterlovudvalg fremgår det, at
aldersbetingelsen har været drøftet. Et flertal ønskede at opretholde al-
dersgrænse på 25 år. Et mindretal fandt dog aldersgrænsen for høj – og
mente den skulle følge myndighedsalderen - men udtalte dog: ”I situatio-
ner, hvor der er tale om udskænkning af stærke drikke, kan det undertiden
være nødvendigt at stille særlige krav om ansvarsbevidsthed, modenhed
og robusthed, som forudsætter en højere alder.”
Aldersgrænsen på 23 år for personer, der har afsluttet en uddannelse in-
den for hotel- og restaurationsfaget, kom ind i restaurationsloven i 1993
på baggrund af en anbefaling af Restaurationsudvalget, jf. Restaurations-
udvalgets betænkning nr. 1206 om revision af restaurationsloven:
”Udvalget finder, at betingelserne for at få alkoholbevilling kan lempes
for så vidt angår aldersbetingelsen. Unge mennesker, der har afsluttet en
uddannelse inden for restaurationsfaget, må almindeligvis antages at være
kvalificeret til at administrere en virksomhed, der har alkoholbevilling,
uanset at de ikke er fyldt 25 år. En sådan uddannelse vil normalt være
afsluttet i 23-års alderen, og udvalget foreslår, at alderskravet ændres så-
ledes, at personer for at få alkoholbevilling ikke må være under 25 år
eller, såfremt de har afsluttet en uddannelse inden for restaurationsfaget,
ERHVERVS- OG
VÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K
Tlf.
Fax
CVR-nr
33 92 33 50
35 29 10 01
10 09 24 85
[email protected]
www.evm.dk
ERU, Alm.del - 2015-16 - Endeligt svar på spørgsmål 233: MFU spm. om ministeren vil redegøre for henholdsvis baggrunden for aldersgrænsen på 25 år og baggrunden for aldersgrænsen på 23 år for personer, der har afsluttet en uddannelse inden for hotel- og restaurationsfaget, til erhvervs- og vækstministeren
2/2
under 23 år (…).”
Jf. svaret på udvalgsspørgsmål 234 alm. del, vil der i forbindelse med den
kommende ændring af restaurationsloven blive set nærmere på alderskrav
for bevillingshavere.
Med venlig hilsen
Troels Lund Poulsen