Dato 11-04-2016
Sagsnr. 1-1010-260/1
Behandling med glukosesensorer
Baggrund
Der har gennem længere tid været interesse for behandling med glukosesensorer. På denne bag-
grund har ministeriet bedt Sundhedsstyrelsen om en gennemgang af grundlaget for behandling med
glukosesensorer for patienter med type 1 diabetes. Sundhedsstyrelsen har i den forbindelse gen-
nemgået retningslinjer og litteratur på området.
Type 1 diabetes
Type 1 diabetes er en såkaldt autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber ellers
raske celler i bugspytkirtlen.
Hos mennesker uden diabetes er det netop disse celler i bugspytkirtlen,
der udskiller insulin ved indtag af mad og drikke. Under fordøjelsen bliver kulhydrater omdannet til
sukkerstof (glukose). Sukkerstof er et nødvendigt brændstof for kroppens celler og insulin er et livs-
nødvendigt hormon, som sørger for, at sukkerstofferne kommer fra blodbanen og ind i vævene. Hvis
insulinen ikke er til stede, kan sukkerstofferne således ikke komme ind i cellerne men bliver i blodba-
nen, og blodsukkeret stiger. Mennesker
med diabetes,
som ikke længere selve kan producere insulin,
bliver derfor nødt til at give kroppen den livsvigtige insulin ved hjælp af insulinindsprøjtninger.
Akut svært forhøjede blodsukkerværdier pga. insulinmangel kan give symptomer som øget tørst,
hyppig vandladning, mavepine og dårlig almen tilstand, og hvis tilstanden ikke behandles i tide, kan
den udvikle sig til livstruende ketoacidose. Ketoacidose skyldes ophobning af syrestoffer i blodet som
følge af fedtforbrænding, som også forårsages af insulinmanglen. Forhøjede blodsukkerværdier i sig
selv (hyperglykæmi) kan også give anledning til symptomer, men det er især for lave blodsukre (hy-
poglykæmi) som mange med insulinbehandlet diabetes er bange for. For lave blodsukkerværdier op-
træder ofte uventet og pludseligt, men kan også være relateret til udskudte måltider, for stor indgift
af insulin i forhold til kulhydratindtag, eller fysisk aktivitet. Typiske symptomer på for lavt blodsukker
er rysten på hænderne, svedeture og hjertebanken hvilket oftest refereres til som
føling
(mild hypo-
glykæmi). Føling behandles for det meste af patienten selv med indtag af kulhydrat som druesukker,
juice eller brød. I værste fald kan for lavt blodsukker føre til insulintilfælde (eller insulinchok, svær
hypoglykæmi), som er kendetegnet ved, at patienten ikke kan behandle sig selv, men har brug for
hjælp fra en anden person. Der kan i de sværeste tilfælde forekomme bevidstløshed, krampetilfælde,
hjerneskade og død. Her er det nødvendigt med assistance fra andre med enten indsprøjtning af glu-