Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del Bilag 94
Offentligt
1567222_0001.png
ØKOLOGI
MYTER & FAKTA
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 94: Materiale og præsentationer fra udvalgets møde med Økologisk Landsforening den 11/11-15
1567222_0002.png
ØKOLOGI
MYTER & FAKTA
NR. 1
FAKTA
• Under skandinaviske forhold ligger de økologiske udbytter typisk fra 0-50
procent under de konventionelle afhængig af produktionsgren.
PÅSTAND
Økologisk landbrug giver
et lavere udbytte, og derfor
fører økologisk landbrug til
sult og mindre mad.
• I Danmark ligger udbytterne i græs ca. 10 procent lavere hos økologer
sammenlignet med konventionelle – i frøgræs er der ingen forskel.
I kornafgrøder er udbytteniveauet ca. 10-25 procent lavere på husdyrbedrifter
og ca. 30-50 procent lavere på plantebedrifter**.
• Men I de store dele af verden, hvor mennesker mangler mad, viser
omfattende udviklingsprojekter, at indførslen af økologiske landbrugs
metoder øger udbytterne - ofte til mere end det dobbelte.
(FN-registreringer fra mere end 1 mio. østafrikanske landbrug)*.
Økologi er en del af løsningen på sult, ikke problemet.
• Langt over halvdelen af verdens befolkning er beskæftiget på og enæret af
mindre landbrug i udviklingslande. Her er økologi den effektive løsning, som
både giver mere robust, frugtbar og vandholdende jord og samtidig mere mad
og bedre indtjening.
• Milliarder af mennesker har ikke råd til at købe fødevarer fra vesten og kan
kun sikre mad ved at producere det selv. Her er økologi det oplagte og lettest
tilgængelige redskab.
SVAR
Økologi er en del af løsningen på
sult netop i de lande, hvor maden
produceres til verdens fattigste.
• Fire store FN-rapporter* om fremtidens fødevareforsyning globalt peger
igen og igen på økologi og agroøkologiske metoder som en del af løsning
på sult. FN problematiserer samtidig de miljømæssige konsekvenser af
monokulturdyrkning, pesticider og kunstgødning i det konventionelle
landbrug.
• FN anslår, at der i dag produceres mad nok til 12 mia. mennesker, og
at fattigdom er den største barriere for flere menneskers adgang til mad.
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 94: Materiale og præsentationer fra udvalgets møde med Økologisk Landsforening den 11/11-15
1567222_0003.png
ØKOLOGI
MYTER & FAKTA
NR. 2
FAKTA
PÅSTAND
Økologi levner mindre plads til
natur, fordi lavere udbytter kræver
et større areal til at producere
samme mængde fødevarer
• I de egne af verden, hvor man mangler mad, har erfaringer og
forsk-ning vist, at bønderne kan øge deres udbytter – nogle gange
til det dobbelte eller mere – ved at dyrke de samme arealer som
før, men med økologiske metoder. Mere mad på samme areal.
• Økologisk landbrug er bygget op om en naturlig balance mellem
antallet af dyr og den jord, der er til rådighed. Det betyder færre
dyr og deraf et mindre behov for arealer til at dyrke foder. Det giv-
er mere plads til natur og til produktion af vegetabilske fødevarer
til mennesker.
• I den del af naturen, hvor landbruget foregår, er det veldokumen-
teret, at fraværet af pesticider og brugen af organisk gødning i
det økologiske landbrug har en positiv effekt på naturen såvel i
som udenfor de økologiske arealer. Undersøgelser viser*** blandt
andet, at der i gennemsnit er 30 procent flere vilde plante- og
dyrearter på økologisk dyrkede arealer sammenlignet med ikke-
økologisk landbrugsjord.
SVAR
Økologi skaber bedre forhold for
naturen på og omkring markerne og
en balance mellem plante- og hus-
dyrproduktion, der er mere bære-
dygtig på verdensplan.
• Presset på verdens natur kommer i høj grad fra den meget store
kødproduktion, som medfører, at Danmark f.eks. lægger beslag på
et areal til soja dyrkning i Sydamerika på størrelse med Sjælland.
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 94: Materiale og præsentationer fra udvalgets møde med Økologisk Landsforening den 11/11-15
1567222_0004.png
ØKOLOGI
MYTER & FAKTA
NR. 3
FAKTA
PÅSTAND
Der udvaskes flere næringsstoffer
fra økologisk jordbrug.
• Miljøstyrelsens risikovurdering for nitratudvaskning**** viser,
at økologiske malkekvægbedrifter har et mindre N-overskud end
sammenlignelige konventionelle. For de øvrige bedriftstyper, er
datamaterialet ikke stort nok inden for den økologiske produk-
tion til at drage endelige konklusioner.
• Økologisk markdrift er baseret på et stærkt sædskifte, kulsto-
fopbygning og en robust næringsstofhusholdning. Risikoen for
udvaskning er til stede, men efterafgrøder og flerårige afgrøder
som kløvergræs og frøgræs er med til at mindske udvaskning hos
økologer. (Se rapporten side 18-26****.)
• Indenfor økologien arbejder vi hele tiden med at reducere tabet
til omgivelserne mest muligt både i praksis på den enkelte gård
og i form af ændringer og forbedringer af regler.
SVAR
Økologiske kvægbedrifter har mindre
udvaskning end tilsvarende konven-
tionelle, men alle produktionstyper
kan gøre det bedre.
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 94: Materiale og præsentationer fra udvalgets møde med Økologisk Landsforening den 11/11-15
1567222_0005.png
ØKOLOGI
MYTER & FAKTA
NR. 4
FAKTA
PÅSTAND
Økologiske fødevarer er en større
klimabelastning end konventionelle,
fordi udbytterne er lavere hos økologer.
• De økologiske marker udleder 30 pct. mindre CO2 pr. hektar end
konventionelle marker (danske forhold)*****. Det skyldes bl.a. et
stort energiforbrug til produktion af pesticider og kunstgødning.
• Men fordi udbytterne typisk er lavere pr. hektar i økologisk
landbrug på vores breddegrader, er klimaforskellen mindre, når
man opgør det pr. kg færdige fødevarer. Og for enkelte afgrøder/
produkter er forskellen i konventionelt favør.
• Økologiske fødevarer kræver ofte mindre energi at producere
per enhed - bl.a. fordi kunstgødning og pesticider i det
konventionelle landbrug kræver meget energi at fremstille.
Ifølge dansk vidnesyntese fra Aarhus Universitet ***** “koster”
en liter dansk, økologisk mælk fx 2,7 megajoule i energi-input
at producere, mens en liter konventionel mælk “koster” 3
megajoule.
• Den største klimaudfordring i landbruget er en
overdimensioneret husdyrproduktion, som er enormt energi-
og jordkrævende og i stort omfang lægger beslag på arealer
uden for Danmark. Det økologiske landbrug efterstræber en
husdyrproduktion i balance med jord og miljø og er derfor
mindre husdyrtungt.
• En mindre kødforbrug globalt er en nøglefaktor for en
klimavenlig og tilstrækkelig fødevareproduktion, og her er det
økologiske landbrug og de økologiske forbrugere gået foran hhv.
med en lavere husdyrintensitet og med et lavere kødforbrug.
SVAR
Klimabelastning er meget mere
end spørgsmål om udbytter. Kulstof-
fiksering og energiregnskabet er bedre i
økologi. Og de store klimaudfordringer lig-
ger et helt andet sted: kødproduktionen.
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 94: Materiale og præsentationer fra udvalgets møde med Økologisk Landsforening den 11/11-15
1567222_0006.png
ØKOLOGI
MYTER & FAKTA
NR. 5
FAKTA
PÅSTAND
Økologisk jordbrug udpiner jorden, fordi
de næringsstoffer, der bortføres med af-
grøderne, ikke erstattes med kunstgødning.
• Jordens frugtbarhed hænger nøje sammen med humusind-
holdet: Kulstof. Den økologiske dyrkningspraksis med sædskifte,
efterafgrøder og et ballanceret husdyrhold vedligeholder eller
opbygger jordens kulstofindhold.
• Der er i dag for få økologiske dyr til, at systemet kan gøde sig selv,
og i økologien bestræber vi os på at øge recirkulering af biomasse
fra samfundet så som haveparkaffald, husholdningsaffald mm.,
fordi det er gode kilder til de vigtige plantenæringsstoffer fosfor
og kali.
• Recirkulering af næringsstoffer er afgørende for en bæredygtig
fødevareproduktion. De fossile kilder, som er grundlaget for
kunstgødning, er i sagens natur ikke vedvarende, og bl.a. derfor
mener vi, at recirkulering er mere fremtidssikret end at tømme
fosforminer.
• Økologiske landmænd har generelt ikke faldende fosfor- og
kalital. De er stabile, fordi der tilføres husdyrgødning - også fra
konventionelle dyr, hvis økologisk ikke kan skaffes. Det er tilladt
for økologer at anvende handelsgødningstypen patentkali.
• Der kan være negativ fosforbalance nogle steder, men med brug
af bælgplanter, som er bedre til at udnytte hårdt bundet fosfor i
jorden, holdes fosfortallet alligevel stabilt.
SVAR
Økologisk jordbrug er designet til at forbedre
jordens frugtbarhed – ikke til at udpine den.
Sædskifte, kulstoffiksering og ballanceret
husdyrhold er nøgleord. På sigt skal samfundets
restnæringsstoffer recirkuleres tilbage til jorden.
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 94: Materiale og præsentationer fra udvalgets møde med Økologisk Landsforening den 11/11-15
1567222_0007.png
FAKTA
*FN-RAPPORTER
Trade and Environment Report 2013
Wake up before it is too late, United Nations Conference On Trade And
Development (UNCTAD), 2013
Agroecology and the right to food
Report to UN Human Rights Council, sixteenth session, 2011
How to feed the world in 2050
Food And Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 2009
Organic Agriculture and Food Security in Africa
UNCTAD og UNEP (United Nations Environment Programme), 2008
ØVRIGE
** Udvikling, vækst og integritet – i den danske økologisektor, kap. 5,
Vidensyntese fra Internationale Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og
Fødevaresystemer (ICROFS) Aarhus Universitet.
*** Udvikling, vækst og integritet - i den danske økologisektor, kap. 1, afsnit II5,
Vidensyntese fra Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og
Fødevaresystemer (ICROFS) Aarhus Universitet.
**** Estimering af risiko for nitratudvaskning fra økologiske bedriftstyper samt
undersøgelse og forslag til reducerende tiltag, Miljøstyrelsen, 2014.
*****Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor, kap. 16,
Vidensyntese fra Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og
Fødevaresystemer (ICROFS) Aarhus Universitet.