Talepapir punkt 4 og 5 om politik og CAP på MOF møde den 11. november 2015
4. Økologi i dansk fødevarepolitik, hvilke initiativer er der behov for
Finanslov, Veterinærforlig III, Fødevare- landbrugspakken, økologireglerne ved Sybille
Kyed, Fagpolitisk Chefkonsulent, Økologisk Landsforening
Et aktuelt sted at starte er VKO´s 16 punkts plan.
Det konventionelle landbug har vist store forventninger. Set ud fra økologiens behov, så
er der desværre ikke så meget at komme efter.
Der er 6 punkter der handler om lempelser af miljøreglerne, som ikke har økologernes
store interesse.
Punkt 8, der handler om at forene kontrol og konsulentrollen, er fint, men det har vi
allerede arbejdet meget med i økologien.
Punkt 9 kan være interessant, hvis den bruges rigtigt. Modulerede midler fra søjle 1 til
søjle 2 skal bruges til at styrke landbrugets konkurrenceevne, men hvis de alene bruges
til at kompensere de tiltag, som det konventionelle landbrug skal tage i anvendelse for
at måtte gødske mere, så er der ikke en samfundsmæssig gevinst. Der er kun skabt
større konkurrenceforvridning mellem konventionelt og økologisk landbrug. Vi skal
bruge disse midler til at betale for fælles goder og tjenesteydelser fra landbruget til
samfundet, det er det jeg kalder smart anvendelse af midlerne, og det vil afhjælpe noget
af den konkurrenceforvridning, som vi i dag ser mellem konventionelle og økologiske
fødevarer, som følge af at et konventionelle landbrug ikke føler forureneren betaler
princippet. Jeg vil komme mere tilbage til dette når jeg kommer med vores bud på en
fremtidig fælles landbrugspolitik.
Pkt 11, overimplementering – ikke reelt, interessant at læse nyheden om CoWi
rapporten sammenholdt med indholdet. Den viser, hvordan man bruge pressen til at
formulere de budskaber, man vil.
Punkt 12 vækstplan for dansk akvakultur, her vil jeg blot kort bemærke, at det kun er i
økologisk akvakultur vi ser vækst, det giver derfor god mening at fokusere på økologisk
akvakultur i en vækstplan
Punkt 14 taler om kødkontrol af små slagtehuse, den burde åbnes op så den retter sig
mod mulighederne for at etablere små fødevarevirksomheder generelt. Lige nu er
reglerne formuleret med udgangspunkt i industrivirksomheder, hvis vi skal nære de små
virksomheder som indspil til innovation, så skal vi have regler, der tager afsæt i
virkeligheden for små virksomheder og tilsvarende må kontrollen behovstilrettes. Det
ville stemme godt overens med fødevareforliget 2015, der prioriterer en fokuseret og
mere behovsorienteret kontrol.