Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del Bilag 574
Offentligt
1654601_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 15. juli 2016
Sagsnummer: 2016-221
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål 112 ad EUU alm. del stillet den 27. juni
2016 efter ønske fra Christian Poll (ALT) vedrørende bekæmpelse af fødevaretab og madspild.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 574: Kopi af besvarelse af EUU alm. del - spm. 112 vedr. bekæmpelse af fødevaretab og madspild.
1654601_0002.png
Den 14. juli 2016
MFVM 115
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 112 (EUU alm. del) stillet den 27. juni 2016
efter ønske fra Christian Poll (ALT).
Spørgsmål nr. 112
”På dagsordenen for rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 27.-28. juni 2016 er punkt 7 ”Rådskonklusi-
oner om bekæmpelse af fødevaretab og madspild”, og det fremhæves i samlenotatet, at ”Medlemssta-
terne skal reducere madspild og fødevaretab samt værdisætte biomasse i primærproduktionen ved at
udnytte alle de tilgængelige instrumenter for regionaludviklingspolitik under den fælles landbrugspoli-
tik” (rådsmøde 3479 – landbrug og fiskeri – bilag 1, side 29). Ministeren bedes uddybende forklare,
hvad der menes med værdisættelse af biomassen i primærproduktionen. Spørgsmålet stilles på bag-
grund af ministerens forelæggelse af rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 27.-28. juni 2016 på mødet i
Europaudvalget den 15. juni 2016.”
Svar
Spørgsmålet er blevet forelagt NaturErhvervstyrelsen, som oplyser, at:
“Af rådskonklusionerne vedtaget på rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 27. - 28. juni 2016 fremgår
det, at man vil: ”Aim to reduce food losses and waste and valorise food resources from primary pro-
duction through to consumption, in line with the waste management hierarchy and the food use hier-
archy, making use of the tools available at EU level, including those under the Common Agricultural
Policy, research and innovation policy, and the European Innovation Partnership (EIP)”.
Fokus for rådskonklusionerne er dermed, at den værdiskabelse, der finder sted ved udnyttelse af bio-
masse fra primærproduktionen, herunder også madspild, bør værdisættes ud fra anvisningerne fra
blandt andet affaldshierarkiet og fødevarehierarkiet. Disse hierarkier går ud på at sikre den bedst mu-
lige anvendelse af ressourcerne. Princippet i hierarkierne er, at ressourcen skal behandles på det højest
mulige trin i hierarkiet. Trinene er 1) forberedelse til genbrug, og for fødevarer genbrug til fødevarer
eller foder, 2) genanvendelse, 3) anden materialenyttiggørelse og 4) bortskaffelse.
Det bør tilstræbes at få så stor effekt som muligt ud af biomassen, både hvad angår økonomi, beskæfti-
gelse samt miljø- og klimaeffekter. Dette opnås mange gange bedst gennem en såkaldt kaskadeudnyt-
telse af biomassen, hvor man får dækket flere formål på baggrund af den samme biomasse, ved at ud-
trække indholdsstoffer med det højeste værdipotentiale først, for siden at anvende de resterende res-
sourcer til så høj værdiskabelse som muligt”.
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk