Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del Bilag 527
Offentligt
1647531_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 20. juni 2016
Sagsnummer: 2016-221
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering revideret grundnotat om forslag til godkendelse af
tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede kartofler ved ændring af bilag II til Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag).
En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ændre beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.
Forslaget forventes sat til afstemning den 21. juni 2016 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF).
Regeringen agter at stemme imod forslaget.
Med venlig hilsen
Hanne Lauger
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 527: Revideret grundnotat om forslag til godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede kartofler, komitésag
1647531_0002.png
Fødevarestyrelsen / Departementet
Jr. nr.: 2015-29-22-01013/ 2016-6647
Den 20. juni 2016
MFVM 098
REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede
kartofler ved ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke.
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske,
uskrællede kartofler. Der er ikke sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget
vurderes ikke at være fuldstændig i overensstemmelse med kriterierne i Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som
præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må
vildlede forbrugeren. Fødevarestyrelsen vurderer, at tilsætningen af citronsyre (E 330) kan
betragtes som vildledende, hvis ikke forbrugeren oplyses herom ved mærkning af produktet, så
forbrugeren kan træffe et oplyst valg. Dertil vurderer Fødevarestyrelsen, at en sådan tilladelse vil
åbne op for andre ansøgninger af lignende art, hvilket vil kunne udvande princippet om at
uforarbejdede fødevarer generelt ikke tilsættes tilsætningsstoffer. En vedtagelse af forslaget
vurderes ikke at ændre beskyttelsesniveauet i Danmark og EU. Forslaget forventes sat til afstemning
den 21. juni 2016 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen
agter på den baggrund at stemme imod forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om
godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede kartofler.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk.
1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen
forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i
Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen
sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal
inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 527: Revideret grundnotat om forslag til godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede kartofler, komitésag
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF) den 21. juni 2016.
Formål og indhold
Forslaget fastsætter betingelser for anvendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske,
uskrællede kartofler. Ansøger redegør for det teknologiske behov for at anvende citronsyre i
forbindelse med markedsføring i butikker, hvor kartofler bliver udsat for lyspåvirkning, hvis de ikke er
tildækkede eller pakket i særlig uigennemsigtig emballage. Citronsyre har til dette brug en antioxidant
funktion, da det forhindrer grønfarvning af kartofler.
Et princip i tilsætningsstofforordningen er, at tilsætningsstoffer ikke må anvendes i uforarbejdede
fødevarer, medmindre der specifikt er givet tilladelse til dette.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer:
-
at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
-
at der er en teknologisk begrundelse, samt
-
at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Det aktuelle forslag indeholder ikke krav om mærkning. Det bemærkes, at der i mærkningsreglerne er
krav om angivelse af alle ingredienser herunder tilsætningsstoffer på færdigpakkede fødevarer. Der er
dog ikke krav om ingrediensmærkning af frisk frugt og grønt, der ikke er skrællet, snittet eller
behandlet på lignende måde, også selvom disse sælges færdigpakket.
Fødevarestyrelsen vurderer, at tilsætning af citronsyre (E330) til friske, uskrællede kartofler ikke
udgør et sundhedsmæssigt problem for forbrugerne og er rimeligt teknologisk velbegrundet. Det
vurderes dog også, at tilsætningen af citronsyre (E 330) kan betragtes som vildledende, hvis ikke
forbrugeren oplyses herom ved mærkning af produktet, så forbrugeren kan træffe et oplyst valg.
Kriterierne for godkendelse af tilsætningsstoffer vurderes således ikke at være fuldstændig opfyldt for
den ansøgte anvendelse af det pågældende tilsætningsstof.
Derudover vurderer Fødevarestyrelsen, at en sådan tilladelse vil åbne op for andre ansøgninger af
lignende art, hvilket vil kunne udvande princippet om at uforarbejdede fødevarer generelt ikke
tilsættes tilsætningsstoffer.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af citronsyre til friske, uskrællede kartofler finde
anvendelse fra 20. dagen efter offentliggørelsen.
Europa- Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om
gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over
godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser (bilag II).
2
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 527: Revideret grundnotat om forslag til godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede kartofler, komitésag
1647531_0004.png
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderes heller
ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsøkonomiskemæssige konsekvenser.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er ikke blevet konsulteret idet Kommissionen ud
fra ansøgningens dokumentation vurderer at den ansøgte anvendelse ikke giver anledning til
sundhedsmæssige betænkeligheder. Der er tale om et stof, som i forvejen er godkendt til en lang række
fødevarer uden mængdebegrænsning.
DTU Fødevareinstituttet er derfor ikke blevet hørt om forslaget.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og
EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke modtaget bemærkninger til forslaget.
Regeringens generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for
tilsætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af
tilsætningsstoffer sker ud fra kriterier fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
Et princip i tilsætningsstofforordningen er, at tilsætningsstoffer ikke må anvendes i uforarbejdede
fødevarer, medmindre der specifikt er givet tilladelse til dette. Regeringen vurderer, at en sådan
tilladelse vil åbne op for andre ansøgninger af lignende art, hvilket vil kunne udvande princippet om at
uforarbejdede fødevarer generelt ikke tilsættes tilsætningsstoffer.
Regeringen vurderer endvidere, at der hos forbrugerne er en forventning om at frisk frugt og grønt
ikke er tilsat/påført tilsætningsstoffer.
I mærkningsreglerne er der krav om angivelse af alle ingredienser herunder tilsætningsstoffer på
færdigpakkede fødevarer. Der er dog ikke krav om ingrediensmærkning af frisk frugt og grønt, der ikke
er skrællet, snittet eller behandlet på lignende måde, også selvom disse sælges færdigpakket. På den
baggrund kan det betragtes som vildledende, hvis kartofler som er påført citronsyre (E330) ikke
mærkes med dette, så forbrugerne kan foretage et oplyst valg.
Kriterierne for godkendelse af tilsætningsstoffer vurderes således ikke at være fuldstændig opfyldt for
den ansøgte anvendelse af det pågældende tilsætningsstof.
Regeringen agter på den baggrund at stemme imod forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre
medlemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Sagen har tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg, jf. grundnotat oversendt til udvalget den
13. juni 2016.
Notatet er også oversendt til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
3