Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del Bilag 512
Offentligt
1645482_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 13. juni 2016
Sagsnummer: 2016-221
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til godkendelse af tilsætningsstoffet
sucralose (E 955) som smagsforstærker i tyggegummi ved ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag).
Forslaget forventes sat til afstemning den 21. juni 2016 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF).
En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Regeringen kan støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Tea Risom
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 512: Grundnotat om godkendelse af tilsætningsstoffet sucralose (E 955) som smagsforstærker i tyggegummi - Komitésag, fra miljø- og fødevareminiteren
1645482_0002.png
Fødevarestyrelsen / Departementet
Jr. nr.: 2015-29-22-00888/ 2016-6647
Den 13. juni 2016
MFVM 093
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af tilsætningsstoffet sucralose (E 955) som smagsforstærker i
tyggegummi ved ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstoffet sucralose (E 955) som
smagsforstærker i tyggegummi. Der er ikke sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget.
Forslaget er i overensstemmelse med kriterierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer, at der skal være
teknologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En
vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Forslaget forventes sat til afstemning den 21. juni 2016 i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om
godkendelse af tilsætningsstoffet sucralose (E 955) som smagsforstærker i tyggegummi.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk.
1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen
forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i
Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen
sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal
inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF) den 21. juni 2016.
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 512: Grundnotat om godkendelse af tilsætningsstoffet sucralose (E 955) som smagsforstærker i tyggegummi - Komitésag, fra miljø- og fødevareminiteren
Formål og indhold
Forslaget fastsætter betingelser for anvendelse af tilsætningsstoffet sucralose (E 955) som
smagsforstærker i tyggegummi. Sucralose er fremstillet ud fra sukker, og er ligeledes godkendt som
sødestof til en række fødevarer. Sucralose ønskes godkendt som smagsforstærker i tyggegummi med
henblik på at øge og forbedre den overordnede smagsintensitet af tyggegummi.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer:
-
at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
-
at der er en teknologisk begrundelse, samt
-
at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Fødevarestyrelsen vurderer at disse kriterier er opfyldt for det pågældende tilsætningsstof.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af sucralose som smagsforstærker i tyggegummi finde
anvendelse fra 20. dagen efter offentliggørelsen.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om
gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over
godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser (bilag II).
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderes heller
ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsøkonomiske konsekvenser.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er ikke blevet konsulteret, idet Kommissionen,
ud fra ansøgningens dokumentation, vurderer, at den søgte anvendelse ikke vil bidrage væsentligt til
indtaget af sucralose.
Fødevarestyrelsen har ikke forelagt sagen for DTU Fødevareinstituttet, idet Fødevarestyrelsen
vurderer, at anvendelse af sucralose i tyggegummi, ikke bidrager væsentligt til indtaget.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og
EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen, der er ikke indkommet bemærkninger til forslaget.
Regeringens generelle holdning
2
MOF, Alm.del - 2015-16 - Bilag 512: Grundnotat om godkendelse af tilsætningsstoffet sucralose (E 955) som smagsforstærker i tyggegummi - Komitésag, fra miljø- og fødevareminiteren
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for
tilsætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af
tilsætningsstoffer sker ud fra kriterier fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof, og regeringen agter på den
baggrund at stemme for forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre
medlemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
3