1
København, den 15-06-2016
Bekæmpelse af Campylobacter med SonoSteam
Campylobacter er fortsat et stort problem
Campylobacter er den mest almindelige årsag til mavesygdomme i Danmark og er mere end dobbelt så
almindeligt som Salmonella.
1
Der har været fokus på at bekæmpe Campylobacter i over ti år, og den første
handlingsplan på området blev vedtaget i 2003.
Da den seneste Campylobacter-handlingsplan blev vedtaget i 2013, var det med det overordnede mål at opnå
en målbar reduktion i antallet af humane sygdomstilfælde. For kyllinger slagtet i Danmark var målet at opnå
en reduktion på mindst 20 pct. i antallet af Campylobacter-positive kyllingeflokke.
2
Antallet af Campylobacter-sygdomstilfælde er imidlertid ikke faldet, hverken siden den første handlingsplan
blev vedtaget i 2003, eller siden den seneste handlingsplan blev vedtaget i 2013. Siden 2013, hvor 3.700
Campylobacter-sygdomstilfælde blev registreret, har antallet af sygdomstilfælde ligger konstant højt, og i 2015
blev der ifølge Statens Serum Institut rapporteret 4.300 tilfælde. ”Men det reelle tal er sandsynligvis 10-20
gange højere, fordi mange ikke går til lægen,” som Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside.
3
Campylobacter er således fortsat et stort problem med høje samfundsomkostninger til følge.
5.000
4.500
4.000
3.500
3.000
2.500
2.000
1.500
1.000
500
0
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
Campylobacter
Salmonella
Figur 1. Udvikling i antal Campylobacter- og Salmonella-tilfælde, siden den første Campylobacter-handlingsplan blev
vedtaget i 2003. Kilde: Sygdomsovervågning, Statens Serum Institut.
1
Statens Serum Institut, ”Campylobacterinfektion”.
http://www.ssi.dk/service/sygdomsleksikon/c/campylobacter%20infektion.aspx
2
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, 2013, ”Handlingsplan for campylobacter i slagtekyllinger, fødevarer
og det omgivende miljø”, s. 9-10.
https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/25_PDF_word_filer%20til%20download/04kontor/Mikr
o%20zoonose/campylobacterplan%20220413.pdf
3
Fødevarestyrelsen, ”Campylobacter”.
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Campylobacter.aspx
FORCE Technology Norway AS
Nye Vakås vei 32
1395 Hvalstad, Norge
+47 64 00 35 00
+47 64 00 35 01
FORCE Technology Sweden AB
Tallmätargatan 7
72134 Västerås, Sverige
+46 (0)21-490 3000
+46 (0)21-490 3001
FORCE Technology
Park Allé 345
2605 Brøndby, Danmark
+45 43 26 70 00
+45 43 26 70 11
www.forcetechnology.com