Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del Bilag 46
Offentligt
Kære fødevareudvalg og fødevareminister
Jeg skriver da jeg sammen med min kone har et mindre fjerkræopdræt hvor vi sælger ænder, gæs og
kyllinger opdrættet på friland af højeste kvalitet. Men vi bøvler meget med de nuværende regler der
forhindrer os i at udtage indvoldene af fuglene. Dette er desværre et stort problem for mange af vores
kunder, der naturligvis ikke har træning i dette, som de skal stå at gøre hjemme i køkkenet.
I maj måned blev jeg ( i tilknytning til foreningen dansk fjerkræ forum) inviteret til et høringsmøde om et
nyt sæt regler, der skulle lave om på de nuværende ulogiske regler. Der fremgik det også af en
risikovurdering fra DTU. ”at det kun ville være en styrkelse af fødevaresikkerheden” at os som avlere skulle
stå for udtagningen, i et hertil indrettet hygiejnemæssigt forsvarligt lokale. På mødet var beskeden at den
nye bekendtgørelse skulle igennem EU og det derfor ville tage fra 3 og op til 6 måneder for den at træde i
kraft. Jeg får så via en mail korrespondance med Fødevarestyrelsen af vide at der intet er sket i sagen og
der først vil ske noget i det nye år. Jeg har ydermere forsøgt at få en grund til den lange udsættelse af den
nye ”stalddørspakke”, men det har Fødevarestyrelsen ikke ønsket at svare mig på. Det kan i øvrigt tilføjes at
da fødevareforliget blev præsenteret på ministeriets hjemmeside fremgår det at ”De nye regler forventes
at træde i kraft ultimo 2015”.
Ifølge den nuværende bekendtgørelse må jeg ikke engang gå i gang med at indrette et lokale/trailer eller
lign. til at udføre plukningen af mit fjerkræ og senere udtagning, før den nye bekendtgørelse en gang
træder i kraft, indtil da SKAL det ske i et interimistisk setup, da der ikke må være indrettet et lokale til
formålet ifølge Autorisationsvejledningen (10. Stalddørssalg af visse animalske fødevarer ). Kundeservice
hos Fødevarestyrelsen har ikke kunne hjælpe mig med at uddybe disse regler, da de endnu en gang ikke
anede noget om dem og en medarbejder med viden på området skulle vende tilbage telefonisk, men pt.
har jeg intet hørt. Hvad er meningen med disse ulogiske regler som ikke en gang styrelsen selv kan finde ud
af og hvorfor er indførelsen af de nye fornuftige regler blevet udskudt? Det er ikke de nemmeste
betingelser at drive en lille nystartet virksomhed under, og på ingen måde til gavn for noget som helst, og
da slet ikke fødevaresikkerheden!
Venlig hilsen
Mathias Nørregaard
Etlivpaalandet