Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
MOF Alm.del Bilag 437
Offentligt
1628434_0001.png
Kære Miljø- og Fødevareudvalg
Jeg håber I vil tage mine oplysninger med i en kommende debat om klimapåvirkningen ved produktion
ger
af rødt kød og en eventuel afgiftspålæggelse af dette.
Bæredygtige (klima)køer
Landbrug udleder, ligesom alle andre produktionsformer, forskellige gasarter, der har en uønsket
klimapåvirkning. Produktionen af rødt kød ligger højt i udledning af klimagasser Det vil have en
klimagasser.
positiv effekt at spise mindre kød.
MEN der er vigtige detaljer, der mangler i den offentlige debat om klima og rødt kød
kød.
Hér kommer dem som Naturkalv mener, er vigtigst:
Der er overordnet 2 måder hvorpå rødt kød fra kvæg kan produceres. Den mest udbredte er på stald
hele året med masser af kraftfoder (= primært kornprodukter, altså ”menneskeføde”). Alternativet er
at sætte kvæget ud på græs på naturarealer med minimal kraftfodring.
aturarealer
I naturen har der altid, naturligt, været græssende dyr, der prutter og bøvser klimagasser. I
,
Danmark er de fleste naturlige arter dog forsvundet for mange hundrede år siden.
På de åbne naturarealer, so fortidens græssende dyr skabte, opstod levesteder for
urarealer, som
hundredvis af unikke planter og dyr, som ikke kunne leve i skov og krat – fx en række
danske orkideer.
Afgræsning med kvæg, er i dag den bedste måde at vedligeholde de åbne naturarealer og
bevare mangfoldigheden af planter og dyr.
eden
De sidste 30-40 år er der desværre blevet færre og færre græssende kvæg i naturen. Flotte
40
naturperler og sjældne arter er derfor truet og forsvinder. Samtidig er der en rig
naturressource, i form af naturlige græsser og urter, der ikke udnyttes og omdannes til sund
og nærende menneskeføde - med stor livskvalitetspotentiale - via køerne.
Grunden til at vi ser færre køer i naturen i dag end for bare 30 år siden, er at økonomien i
denne driftsgren aldrig har været dårligere.
ren
Et af de vigtigste nationale og internationale mål for naturen i Danmark er netop naturpleje
med græssende kvæg. Fornuftig økonomi i n
naturpleje som driftsgren i landbruget, vil derfor
have en samfundsgavnlig effekt – og spare på statens egne ressourcer til naturpleje!
s
Klimaet er vigtigt - men bør ikke være på trods af den samlede bæredygtighed. Bæredygtigt er det
hed.
også, når Naturkalv bruger tyrekalve fra malkekvægsbesætninger, der ellers vil være gået til spilde
spilde.
Naturkalv håber derfor at debatten om klima og køer kan føre til et større fokus på at spise mindre,
men mere bæredygtigt kød.
Dette kan I som beslutningstagere medvirke t ved
ikke at indføre en afgift der rammer en
gere
til,
trængt, men meget samfundsgavnlig og bæredygtig driftsgren af landbruget
landbruget.
Med ønsket om en god debat på et oplyst grundla
grundlag
Venlig hilsen
Rasmus Dalhoff Skaar
www.naturkalv.dk