Åbent brev til Miljø- og Fødevareudvalget på Christiansborg
Hvorfor har stalddørspakken gjort Fødevarestyrelsen tavs som graven?
To meget forskellige kontrolprogrammer
.
I forbindelse med senest høringsrunde der har været i forbindelse med den såkaldte ”stalddørspakke”, har
Gråsten Fjerkræ A/S gjort opmærksom på, at de finder det dybt alvorligt, at der med forslaget lægges op til,
at der nu i forhold til salmonella og campylobacter skal arbejdes efter to vidt forskellige kontrol- og
bekæmpelsesprogrammer. Ét program for stalddørsproduktionen og ét program for den industrialiserede
produktion.
Programmet for stalddørsproduktionen er meget enkelt med ganske få prøver og der testes f.eks.
overhovedet ikke for campylobacter, hvorimod programmet for den industrialiserede produktion er meget
omfattende og ambitiøst og indeholder også kontrol af udenlandsk kyllingekød og æg, som i givet fald kan
blive pålagt, at skulle trækkes tilbage fra markedet.
Fødevarestyrelsen hævder der ikke er problemer med fødevaresikkerheden uanset hvilket
program der følges og der skulle heller ikke være problemer i forhold til samhandlen med EU.
Men kan det passe?
Men uanset det har Fødevarestyrelsen med sikker hånd fremført, at fødevaresikkerheden i stalddørspakken
er lige så god, som ved den industrialiserede produktion. Gråsten Fjerkræ A/S synes at det lyder rigtig godt,
for det må betyde, at det der gøres i den industrialiserede produktion er meget mere omfattende end det i
grunden burde være. Dette synspunkt har Gråsten Fjerkræ A/S fremført i sit høringssvar, men er dog
usikker på om Fødevarestyrelsen har ret i denne påstand.
F.eks. giver stalddørspakken mulighed for, at en producent af fjerkrækød eller æg kan sælge sine produkter
i Danmark, hvis afstanden fra produktionsstedet i f.eks. Tyskland og salgsstedet i Danmark ikke overstiger
50 km. Sådanne varer eller tilsvarende danske varer kan produceres uden nogen form for kontrol, da der er
18 uger mellem udtagning af nogle få miljøprøver for salmonella (og slet ingen for campylobacter). Dette
tidsspand giver tid til produktion af to hold slagtekyllinger. Dette skal ses i forhold til den omfattende
kontrol der er på den industrialiserede produktion, hvor hvert hold slagtekyllinger på kyllingeniveau bliver
testet 3 gange incl. kontrol for campylobacter. Endvidere er der kontrollen der gennemføres ved import af
kyllingekød i form af case-by-case-kontrollen.
Hvorfor omgærder Fødevarestyrelsens sig med hemmelighedskræmmeri?
Derfor har Gråsten Fjerkræ A/S foreslået, at Fødevarestyrelsen fremlægger dokumentationen for denne
påstand, så offentligheden kan få indsigt i den.
Gråsten Fjerkræ A/S har lagt mærke til, at der på Høringsportalen stod, og fortsat her i april står, at de
indkomne høringsbesvarelser ville blive lagt ud på portalen. Da dette ikke var sket efter en uges tid efter