Miljø- og Fødevareministeriet
Institution:
NaturErhvervstyrelsen
Enhed/initialer:
EU & Erhvervsudvikling/Innovation – HELPAL/BJTH
Sagsnr.:
15-8094-000197
Dato:
21. september 2015
Orienterende notat om GUDP, ICROFS, Madkulturen og andre særbevillinger udmøn-
tet under GUDP-loven
Problemstilling
I notatet gives en overordnet gennemgang af GUDP’s finansiering og setup, herunder sam-
menhæng og finansiering af forskning i regi af ICROFS, driftstilskud til Madkulturen samt an-
vendelsen af særbevillinger.
Rammer for GUDP
Lov nr. 1502 af 27. december 2009 om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram blev
vedtaget som led i aftalen om Grøn Vækst af 16. juni 2009 mellem VK-regeringen og Dansk
Folkeparti.
GUDP-lovens formål er at bidrage til en konkurrence- og bæredygtig fødevare- og nonfoodpro-
duktion, og indsatsen fokuserer på de seks hovedudfordringer for erhvervene, der blev identifi-
ceret i planen for Grøn Vækst (2009):
En mere bæredygtig planteproduktion
En mere bæredygtig husdyrproduktion med bedre dyrevelfærd
En mere CO2-neutral energiproduktion i landbruget
En mere markedsdrevet økologisk produktion
En højere produktivitetstilvækst og øget værdiskabelse
Et mere bæredygtigt fiskeri og en bæredygtig akvakulturproduktion
I henhold til GUDP loven er der nedsat en uafhængig bestyrelse, som primært består af folk,
der bredt repræsenterer erhvervet. Dette for sikre erhvervets interesser og en sammenhæn-
gende og visionær håndtering af udfordringerne fra jord og hav til bord samt fra forskning til
implementering af ny viden og ny teknologi.
Ministeren udpeger bestyrelsen for GUDP. Bestyrelsen består af en formand og syv medlem-
mer. For at sikre en tværgående koordination af den samlede forsknings- og innovationsind-
sats indstiller erhvervs- og vækstministeren, uddannelses- og forskningsministeren, samt
energi-, forsynings- og klimaministeren hvert et medlem. Under den tidligere regering indstil-
lede miljøministeren også et medlem.
GUDP-bestyrelsen har ansvaret for udformning af en 4-årig strategi og årlige handlingsplaner,
der skal godkendes af miljø- og fødevareministeren. Den nuværende GUDP-strategi (2015-
2018) er udarbejdet i en dialog mellem bestyrelsen og erhvervet samt andre interessenter og
er sammen med GUDP’s handlingsplan for 2015 godkendt af tidligere fødevareminister Dan