Europaudvalget 2015-16
EUU Alm.del Bilag 391
Offentligt
1605045_0001.png
Fødevarestyrelsen/
Kemi og Fødevarekvalitet
J.nr. 2015-29-22-01153/
2016-2556
Den 29. februar 2016
MFVM 046
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændringer vedrørende aromastoffer i aromagruppe FGE.208 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning 1334/2008 om aromaer og visse
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer
(komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat et forslag vedrørende fem aromastoffer fra aromagruppe FGE.208
(komitésag). Anvendelsen af de fem aromastoffer foreslås begrænset til de fødevarekategorier, hvori
de allerede anvendes i dag. En vedtagelse af forslaget vurderes potentielt at hæve
beskyttelsesniveauet Danmark og EU, da disse fem aromastoffer i dag kan anvendes uden
begrænsninger i alle typer af fødevarer. Forslaget forventes sat til afstemning den 8.-9. marts 2016 i
Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen kan støtte
forslaget, idet man arbejder for den mest restriktive løsning i forhold til den fortsatte brug af de fem
aromastoffer.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt et forslag til ændring af bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets
forordning 1334/2008 om aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til
anvendelse i og på fødevarer, som følge af en vurdering, foretaget af den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 11, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning
1334/2008 om aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i
og på fødevarer med hjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning 1331/2008
om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og
fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen
forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i
Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen
sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal
inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
EUU, Alm.del - 2015-16 - Bilag 391: Notat om komitésag vedr. aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF) den 8.-9. marts 2016.
Formål og indhold
Forslaget vedrører fem aromastoffer fra aromagruppe FGE.208. Det drejer sig om stofferne
p-mentha-
1,8-dien-7-ol (FL02.060), myrtenol (FL02.091), myrtenal (FL05.106),
p-mentha-1,8-dien-7-yl
acetat
(FL09.278) og myrtenyl acetat (FL09.302). Disse stoffer er i dag tilladte at anvende i alle typer af
fødevarer.
Forslaget begrænser anvendelsen af de fem aromastoffer til de fødevarekategorier, hvori de anvendes i
dag, det vil sige at det ikke er muligt at udvide anvendelsen til nye fødevarekategorier.
Såfremt forslaget vedtages, vil det træde i kraft fra 20. dagen efter dets offentliggørelse.
Kommissionen har tidligere forslået, at fire af de ni aromastoffer fra aromagruppe FGE.208 fjernet fra
listen over tilladte aromastoffer, og disse fem aromastoffer begrænset til anvendelsen i alkoholholdige
drikkevarer. På møde i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (ScoPaff) den 25.
november 2015 blev det vedtaget, at fire af de ni aromastoffer skulle fjernes fra listen. Mens
Kommissionen vurderede, at der ikke var opbakning til forslaget om de fem resterende aromastoffer,
hvorfor Kommissionen valgte ikke at lade det gå til afstemning.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om
gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Gældende dansk ret
Aromaer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning 1334/2008 om aromaer og visse
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte aromaer og deres eventuelle
anvendelsesbetingelser (bilag I).
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderes heller
ikke at have administrative ellersamfundsøkonomiske. Fødevarestyrelsen vurderer endvidere, at
forslaget ikke vil medføre nævneværdige erhvervsøkonomiske konsekvenser, da stofferne fortsat
tillades anvendt i de fødevaretyper, hvori de anvendes i dag.
Aromastoffer vurderes gruppevist af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som har
publiceret deres vurdering af aromastofferne i aromagruppen FGE.208 i juli 2015. Konklusionen på
denne vurdering var, at perilla aldehyd (FL05.117) i aromagruppen er fundet genotoksisk in vivo
(skader på cellernes arveanlæg), hvorfor perilla aldehyd blev fjernet fra listen over tilladte
aromastoffer ved forordning 2015/1760.
EFSA konkluderede i øvrigt, at der er et potentielt sikkerhedsproblem med de øvrige stoffer i gruppen.
Dette skyldes, at perilla aldehyd er repræsentativt for de øvrige stoffer i gruppen. Kommissionen har
bedt industrien om at fremsende resultater af yderligere toksikologiske studier af de fem stoffer inden
2
EUU, Alm.del - 2015-16 - Bilag 391: Notat om komitésag vedr. aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer
1605045_0003.png
udgangen af april 2016, hvorefter EFSA vil vurdere resultaterne for at afklare stoffernes eventuelle
genotoksiske effekter.
DTU Fødevareinstituttet er enige i EFSA’s vurdering af stofferne i FGE.208.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et potentielt øget beskyttelsesniveau i Danmark
og EU, da disse stoffer i dag kan anvendes uden begrænsninger i alle typer af fødevarer.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er modtaget bemærkninger fra Forbrugerrådet
Tænk, Dansk Flavour Organisation og DI Fødevarer.
Forbrugerrådet Tænk fastholder deres høringssvar til et tidligere forslag til begrænsning af disse
stoffer og opfordrer til, at alle stofferne i aromagruppe FGE.208 fjernes fra listen over tilladte
aromastoffer, da de ikke mener, at det skal være tilladt at bruge aromastoffer, som EFSA vurderer, der
er et potentielt sikkerhedsproblem med på baggrund af genotoksicitet. Forbrugerrådet Tænk mener, at
forsigtighedsprincippet skal anvendes, så forbrugernes sikkerhed dermed prioriteres højest.
Dansk Flavour Organisation (DFO) fastholder deres høringssvar til et tidligere forslag til begrænsning
af disse stoffer og bemærker, at proceduren for godkendelse af aromastoffer hidtil har været, at
stofferne er lovlige at anvende i alle fødevarekategorier, indtil det er dokumenteret, at de udgør en
sundhedsrisiko for forbrugeren. DFO mener, at denne proces bør anvendes for de fem stoffer.
DFO bemærker yderligere, at EFSA har udtalt, at referencestoffet i FGE.208, perilla aldehyd, er
genotoksisk, og at de øvrige stoffer i gruppen er potentielt genotoksiske, medmindre yderligere
dokumentation viser det modsatte. DFO bemærker, at industrien skal fremsende denne
dokumentation for stofferne med udgangen af april 2016, og mener, at man bør vente med at tage
stilling til en eventuel begrænsning af de fem aromastoffers anvendelse, indtil stofferne er
færdigvurderet af EFSA.
DI Fødevarer fastholder deres holdning til et tidligere forslag til begrænsning af disse stoffer og
bemærker, at det er deres holdning, at der ikke bør ske begrænsninger eller forbud mod anvendelsen
af aromaer og andre stoffer, før de er blevet evalueret af EFSA. DI Fødevarer mener helt principielt, at
det er EFSA’s vurderinger, der skal sikre, at den videnskabelige evaluering er fyldestgørende.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre
medlemsstater.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for aromaer, der
kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af aromaer sker ud fra kriterier fastsat i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning 1334/2008 om aromaer og visse fødevareingredienser
med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer.
Da forslaget bidrager til en potentiel forøgelse af beskyttelsesniveauet i Danmark og EU, agter
regeringen at stemme for forslaget. Det er dog regeringens holdning, at aromastoffer, hvor EFSA har
vurderet, at der er et potentielt problem med genotoksicitet, ikke bør tillades tilsat fødevarer, og
regeringen agter på den baggrund at arbejde for en yderligere forøgelse af beskyttelsesniveauet.
3
EUU, Alm.del - 2015-16 - Bilag 391: Notat om komitésag vedr. aromaer og visse fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til anvendelse i og på fødevarer
Regeringen vil på den baggrund arbejde for den løsning, som er den mest restriktive i forhold til den
fortsatte brug af den fem aromastoffer.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Der har tidligere været oversendt grundnotat om forslag til ændringer vedrørende aromastoffer i
aromagruppe FGE.208 jævnfør grundnotat oversendt til Folketingets Europaudvalg den 17. november
2015.
4