Fødevarestyrelsen/ Departementet
Sags.nr.: 2014-29-22-00392/2016-809
Den 26. januar 2016
MFVM 14
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af UV-behandlet brød
som en ny fødevare i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97
(komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslaget om tilladelse til virksomheden Viasolde AB, Sverige, til markedsføring af
UV-behandlet brød som en ny fødevare (komitésag). Der er tale om en ny proces, der påvirker brødets indhold
af D-vitamin, hvorfor der er behov for en godkendelse efter novel food reglerne. Dannelsen af D-vitamin i
brødet sker ved omdannelse af ergosterol, der findes naturligt i brødet som følge af gær-fermentering, til D-
vitamin (ergocalciferol). Ifølge Kommissionens forslag godkendes brød, hvori D-vitamin-indholdet er øget ved
behandling med ultra-violet (UV) lys. Den kompetente finske fødevarevurderingsmyndighed er den 14. marts
2014 kommet med en positiv udtalelse om sikkerheden af UV-behandlet brød som led i godkendelsen af novel
food produkter i henhold til forordning (EU) 258/97. Der er efterfølgende kommet bemærkninger fra andre
medlemsstater, hvorfor Kommissionen har bedt Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om en
udtalelse. Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og
Fødevarer (SCoPAFF) den 4. februar 2016. EFSA har i sin udtalelse af 11. juni 2015 konkluderet, at UV-
behandlet brød er sikkert under de ansøgte anvendelsesbetingelser. Godkendelsen til markedsføring vil omfatte
det specifikke produkt behandlet med UV-lys fra et apparat fra firmaet Viasolde AB. Forslaget vurderes ikke at
påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark. Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af UV-behandlet
brød, fremstillet ved UV-belysning med et apparat fra firmaet Viasolde AB, Sverige, som en ny fødevare i henhold
til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 af 27. januar 1997 om nye levnedsmidler og nye
levnedsmiddelingredienser (novel food forordningen). Der er tale om en ny proces, der påvirker brødets indhold
af D-vitamin, hvorfor der er behov for en godkendelse efter novel food reglerne.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 7 i novel food forordningen. I henhold til denne artikel skal der træffes
beslutning om tilladelse til markedsføring i komitéprocedure, når der er fremsat indsigelse mod en ansøgning om
godkendelse som nyt levnedsmiddel. Beslutningen træffes på grundlag af et forslag fra Kommissionen, som
forelægges Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødevarer (SCoPAFF).
Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødevarer
(SCoPAFF). Afgiver komitéen en positiv udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommissionen forslaget.
Afgiver komitéen en negativ udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommissionen ikke forslaget, idet
Kommissionen indenfor to måneder kan forelægge komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned kan
forelægge forslaget for appeludvalget. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal, kan Kommissionen
indenfor to måneder forelægge komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned forelægge forslaget for
appeludvalget.