Folketingets Miljø og Fødevareudvalg
27. november 2015
Sagsnr.: 2015-9961
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 127 MOF alm. del
stillet den 30. oktober 2015 stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF)
og Sisse Marie Welling (SF)
Spørgsmål nr. 127:
”Hvilke af følgende begrundelser vil kunne anvendes og accepteres – hver for sig eller
i kombination – for et nationalt forbud mod GMO? For hvilke af disse begrundelser er
der præcedens i anden EU-lovgivning for nationale forbud (permanente og midlertidi-
ge, jf. miljøgaranti og sikkerhedsklausul) - f.eks. i pesticidlovgivningen, REACH, kos-
metik, biocider, fødevareafsmitning, sikkerhedskrav til produkter.
Substitution: a) der findes et mere sikkert GMO-alternativ, b) der findes et
mere sikkert non-GMO alternativ
Ukrudsresitens: GMO’en er udviklet til at være resistent overfor pesticid, som
har ført til resistensudvikling i andre arter f.eks. pga. omfattende anvendelse af
pesticider.
GMO’en er udviklet til at være resistent overfor pesticid, som ikke er eller ikke
kan godkendes til dyrkning af GMO’en i nationalstaten.
Risiko for spredning af GMO-materiale til vilde planter hhv. spredning af selve
GMO-planten til a) beskyttede naturområder, b) økologiske marker og
afgrøder, c) øvrige, private arealer.
National politik eller lovgivning, der fastlægger mål for kommercielt
producerede fødevarer, som kun kan markedsføres, hvis de er 100% GMO-fri.
Det blev under gennemgangen nævnt, at en lovfæstet, national målsætning
om omstilling til økologisk fødevareproduktion (100% ? Mere end halvdelen?)
vil kunne være en begrundelse – men gælder det case by case eller generelt.
Vil en politisk eller lovfæstet målsætning om udvikling af en særlig national
identitet for fødevareprodukter, som værende ”naturnært” produceret og uden
kunstig kemi (bredere definition end økologi + design af en nationalt identitet
tilsvarende ’egnsretter’, ’Danish Bacon’, Lurpak, vinområders identitet) kunne
bruges som ”tungtvejende grunde” for forbud.
Nytteværdi – vil det være lettere at sige nej til en afgrøde med minimal
samfundsværdi end f.eks. en afgrøde, der dyrkes med henblik på udvikling
eller produktion af en særlig medicin. Eksempelvis GMO kartofler som sikrer, at
kartoffelchips ikke bliver sorte, versus GMO-plante som producerer essentiel
bestandele til vaccine.
GMO-planten har ført til negative konsekvenser, direkte eller indirekte, i lande
udenfor EU.”
Svar:
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.mfvm.dk