Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
1556727_0001.png
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
København, 19. oktober 2015
Sagsnr.: 2015 - 8593
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 227 (SUU alm. del)
stillet den 28. september 2015 efter ønske fra Stine Brix (EL)
Spørgsmål nr. 227:
”Vil ministeren redegøre for den nyeste viden vedrørende bivirkninger ved
sødemidler?”
Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
”Sødemidler (også kaldet sødestoffer) er tilsætningsstoffer, som bliver risikovurderet
af det europæiske fødevareagentur, EFSA, før de godkendes til brug i fødevarer.
I forbindelse med risikovurderingen fastsættes en grænse for Acceptabelt Dagligt
Indtag (ADI) for hvert stof, medmindre stoffet er sundhedsmæssigt helt
uproblematisk. ADI-værdien er et udtryk for, hvor meget man kan tåle af et stof hver
dag hele livet uden sundhedsmæssige konsekvenser.
Ud fra ADI-værdien har man fastsat grænseværdier for anvendelse af stoffet i de
enkelte fødevarer, så der ikke er risiko for, at forbrugerne samlet får for meget af
stoffet gennem en almindelig varieret kost.
Hvis ADI ikke overskrides i længere tid ad gangen, er det ikke relevant at bekymre sig
om bivirkninger, da der allerede er taget højde for disse i fastsættelsen af ADI-
værdien. Dette gælder for alle stoffer, hvor der er fastsat en ADI. Det bemærkes, at
en ADI kun er gældende for raske mennesker. Det betyder, at der kan gøre sig andre
forhold gældende for personer, der lider af en sygdom.
Sødemidlet aspartam er i europæisk sammenhæng blevet evalueret i flere omgange.
Første gang var i 1984 af SCF (Scientific Committee on Food). På baggrund af en
revurdering af eksisterende data og af nye data publiceret siden, er aspartam blevet
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.mfvm.dk
SUU, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 227: Spm. om ministeren vil redegøre for den nyeste viden vedrørende bivirkninger ved sødemidler, til miljø- og fødevareministeren
genevalueret i 1988, 1997, 2002, 2006, 2009 og senest i 2013. Ingen af
genevalueringerne medførte ændringer i ADI, der fortsat er 40 mg/kg legemsvægt.
Når ny viden eller problematikker opstår omkring et givent tilsætningsstof herunder
sødestoffer, kan Kommissionen eller et medlemsland bede EFSA om at genevaluere
stoffet. Dette er fx sket i forbindelse med genevalueringen af aspartam i 2006, 2009
og 2013.
DTU Fødevareinstituttet oplyser, at de ikke er bekendt med nye videnskabelige
undersøgelser af sødestoffer, hverken om aspartam eller andre sødestoffer, der kan
ændre ved den eksisterende viden på området.”
Eva Kjer Hansen
/Louise Juul
Side 2/2
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk