Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
3. udgave
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Københavns Universitet
Henning Otte Hansen
14. august 2015
Erhvervsøkonomiske konsekvenser ved en national grænseværdi for indhold af to-
talt organisk bundet fluor i fødevarekontaktmaterialer
Problemstilling
Fluorerede stoffer er en stor gruppe kemiske stoffer, som er svært nedbrydelige og opho-
bes i mennesker og dyr. Flere af stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende, im-
munotoksiske og hormonforstyrrende, men kun få af dem er evalueret af den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Stofferne kan bl.a. anvendes til at gøre papirembal-
lage, fx bagepapir, madpapir og fastfood emballage, fedt- og vandafvisende. Der er ingen
EU særforanstaltninger for pap og papir til kontakt med fødevarer og derfor heller ingen
specifikke EU grænseværdier for afsmitning fra pap og papir for disse stoffer.
Håndteringen af fluorerede stoffer i pap og papir er pt. udelukkende baseret på kravene i
rammeforordningen for fødevarekontaktmaterialer. Denne siger bl.a., at der ikke må ske
afsmitning af stoffer i sundhedsskadelige mængder til fødevaren. I dag er det de virksom-
heder, der fremstiller eller importerer fødevarekontaktmaterialer af pap og papir, der har
ansvaret for at risikovurdere de stoffer, der indgår og dokumentere, at dette krav er over-
holdt.
Kommissorium
Notatet skal bestå af en vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser ved indførel-
sen af en national grænseværdi på 10 hhv. 5 mikrogram/kg for indhold af totalt organisk
bundet fluor i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir. Der ønskes en beregning af,
hvilke sektoromkostninger, der er forbundet med at indføre en national grænseværdi på 10
hhv. 5 mikrogram/kg, evt. brug af anden emballage, udvikling af ny emballage og om der
er fødevarer, som ikke vil kunne markedsføres på det danske marked. Heri kan der indgå
omkostninger/tab forbundet ved investering i nyt produktionsudstyr. Til besvarelsen skal
der indsamles data omkring indholdet af totalt organisk bundet fluor fra fødevarekontakt-
materialer, så produkter, der berøres af en reducering af niveauet, kan identificeres.
Besvarelsen skal kun forholde sig til følgende scenarie:
Et samlet forbud mod eller restriktion af indholdet af fluorerede stoffer, fx udtrykt som det
totale indhold af organisk bundet fluor, i materialet.
-1-
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 84: Spm. om fremsende af beslutningsgrundlaget, der ligger til grund for ministerens beslutning om fastsættelse af vejledende grænseværdier for flourerede stoffer i emballage m.v. til miljø- og fødevareministeren
Vigtigste berørte produktgrupper
De produkter med fødevarekontaktmaterialer, hvor der typisk kan være anvendt fluorerede
stoffer, er emballage mv., som skal være fedt- og vandafvisende. Det kan f.eks. være:
-
-
-
-
-
-
Poser til mikrobølge popcorn
Kagepapir (f.eks. muffinforme, andre kageforme, mellemlægspapir til lagkagebunde)
Bagepapir
Mellemlægspapir og smørrebrødspapir
Papir til smør
Fastfood pap og papir (f.eks. æsker og papir til pomfritter, burgere og hotdogs).
Dertil kommer, at pizzabakker også er et væsentligt produkt under fastfood pap og papir.
Det tyder på, at microbølge popcon er den største udfordring inden for ovenstående porte-
følje, jfr. bl.a. Fødevarestyrelsen (2015). Dertil kan der være problemer med færdigbagte
kager, der sælges i papirforme eller papæsker, papir- og papemballage til fast food, embal-
lager til smør samt varer som bagepapir og muffinsforme. Der findes alternativer på så
godt som alle områder med undtagelse af klassiske microbølge popcorn. Her er der p.t.
ikke reelle alternativer udover at købe færdige popcorn eller at anvende andre opvarm-
ningsformer end mikrobølgeovn. Detailhandlen forventer dog, at der inden for et års tid vil
blive importeret og markedsført microbølge popcorn i plastik-coatede poser, som er helt
flour-frie. Dermed kan det forventes, at der også på dette område vil være et reelt alterna-
tiv. Det må også forventes, at en evt. merpris relativt hurtigt vil blive minimeret, i takt med
at flere udbydere formår at anvende alternativerne.
Virksomheder i detailhandlen vurderer, at alternativer til de flourholdige emballager ikke
nødvendigvis behøver være dyrere.
Miljømærket papir- og papmaterialer, kan være en løsning, fordi miljømærkede produkter
ikke må indeholde fluorstoffer. Miljømærkede produkter er som regel dyrere.
I detailhandlen er der endvidere eksempler på billigere alternativer. Brødposer, som bruger
bruges i bagerafdelinger, kan produceres med og uden fluorstoffer. Nogle detailbutikker
anvender poser, som er ren papir uden coating, og som ikke ser ud til at reducere kvalite-
ten, men som er billigere end dem, der er coated med fluorstoffer.
De flourerede stoffer optræder dermed flere steder i værdikæden. Stofferne kan optræde
som emballage i husholdningerne, de han være emballage i detailbutikkerne, eller de kan
være emballage længere fremme i værdikæden, nemlig i food service-sektoren, d.v.s.:
-
Som direkte salg til forbrugerne
-
Som emballage til fødevarer (kager m.m. i detailhandel)
-
Som emballage til fast food og i food service
Det er ikke muligt ud fra tilgængeligt statistisk materiale at beregne det samlede forbrug i
Danmark pr. år. Det skyldes flere forhold:
-2-
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 84: Spm. om fremsende af beslutningsgrundlaget, der ligger til grund for ministerens beslutning om fastsættelse af vejledende grænseværdier for flourerede stoffer i emballage m.v. til miljø- og fødevareministeren
-
-
-
Det er ikke muligt ud fra Danmarks Statistiks nomenklatur at identificere
entydige varegrupper,som indeholder de relevante produkter
Det er ikke muligt at udskille flourholdige emballager fra ikke-flourholdige
emballager.
Emballager kan anvendes til både fødevarer og ikke-fødevarer.
Der er i Danmark allerede en række eksempler på, at salget af fødevarekontaktmaterialer
som f.eks. bagepapir, mellemlægspapir og smørrebrødspapir og kageforme i papir allerede
er omlagt til varer uden fluorstoffer. Ud fra disse erfaringer er vurderingen, at denne om-
lægning har betydet en meromkostning på 10% til 20 %. Løsningen har typisk været at
købe miljømærkede varer, som er dyrere, som ikke indeholder flourerede stoffer, men som
også har andre miljømæssige parametre. Meromkostningen for alene at få flourfri embal-
lage er således mindre end 10%-20%.
-3-
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 84: Spm. om fremsende af beslutningsgrundlaget, der ligger til grund for ministerens beslutning om fastsættelse af vejledende grænseværdier for flourerede stoffer i emballage m.v. til miljø- og fødevareministeren
1547471_0004.png
Typer af erhvervsøkonomiske konsekvenser
Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriets vejledning om erhvervsøkonomiske
konsekvensvurderinger kan der i denne sammenhæng skelnes mellem tre typer af direkte
erhvervsøkonomiske konsekvenser:
-
-
Skatter, afgifter, tariffer, gebyrer, tilskud, garantier og lån mv.
Administrative konsekvenser vedrører de omkostninger, virksomhederne har ved at
opfylde skriftlige dokumentationskrav i reguleringen samt ved at stille
informationen til rådighed for myndigheder eller tredjepart.
Øvrige efterlevelseskonsekvenser vedrører alle andre direkte erhvervsøkonomiske
konsekvenser end ovennævnte, herunder udgifter eller besparelser som følge af
reguleringsmæssige krav samt omkostninger eller lettelser som følge af ændrede
produktionsbegrænsninger/-muligheder, der følger direkte af ny regulering.
-
Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet (2015).
I denne analyse vurderes det, at konsekvenserne primært er at betragte som „øvrige
efterlevelseskonsekvenser“, herunder udgifter som følge af reguleringsmæssige krav.
Overordnet set kan der skelnes mellem følgende erhvervsøkonomiske konsekvenser:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Investeringer i nye og dyrere maskiner og produktionsudstyr til erstatning af
eksisterende anlæg
Af- eller nedskrivning af eksisterende maskiner og udstyr
Af- eller nedskrivning af allerede producerede varer
Udviklingsomkostninger
Indkøringsomkostninger
Dyrere materialer og råvarer som ikke modsvares at højere salgspriser
Omkostninger ved dobbelte produktionslinjer, dobbelt varesortiment m.m. og
herunder ulemper p.g.a. færre stordriftsfordele
Mindre salg og tabte markedsandele
Ekstra transaktionsomkostninger p.g.a. nye leverandører, nye samhandelsmønstre
m.m.
Der kan være tale om en række forskellige omkostninger/mindre indtægter for
virksomheder i forbindelse med forslaget. Der kan samtidig i flere tilfælde være tale om
flere forskellige alternative løsninger, og der være flere forskellige omkostningstyper per
løsning. Der kan også være konsekvenser ved enten tilpasning til alternativer eller tab af
omsætning, salg og indtjening ved ingen eller delvis tilpasning. Dette gør det i sagens
natur meget komplekst at beregne de samlede økonomiske konsekvenser.
-4-
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 84: Spm. om fremsende af beslutningsgrundlaget, der ligger til grund for ministerens beslutning om fastsættelse af vejledende grænseværdier for flourerede stoffer i emballage m.v. til miljø- og fødevareministeren
1547471_0005.png
Grundlag for beregning af erhvervsøkonomiske konsekvenser
De erhvervsøkonomiske konsekvenser af national grænseværdi for indhold af totalt
organisk bundet fluor i fødevarekontaktmaterialer afhænger af en række forhold:
-
Hvilke konkrete alternativer er der tale om?
Omkostningerne ved de konkrete alternativer kan være meget forskellige. I nogle
tilfælde kan et tyndt lag plastik have samme effekt, mens der i andre tilfælde er brug
for større tilpasninger. Når det gælder mikrobølge-popcorn, er det således foreslået,
at posen kan erstattes af en skål, som kan placeres i mikrobølgeovnen, jfr. COOP
(2015). COOP har nu helt standset salget af mikrobølge-popcorn, og der sælges
derfor kun tilberedte popcorn, hvilket også er et alternativ.
Tilpasningsperiode
Jo længere tilpasningsperiode, jo nemmere/billigere vil det være at udvikle og/eller
implementere alternativer. Samtidig kan eksisterende investeringer bedre blive
afskrevet. Eksisterende lagre kan også bedre blive opbrugt. Kontrakter med
leverandører kan være længerevarende, og her vil en lang tilpasningsperiode være
fordelagtig. Ifølge brancheoplysninger er der ingen eller kun meget få kontrakter
med råvareleverandører, som er længere end ét-årige.
Tab på eksisterende investeringer
Eksisterende investeringer i maskiner, anlæg, udstyr og materialer skal afskrives
yderligere eller helt nedskrives.
Omkostninger ved nyinvesteringer
Der skal sandsynligvis investeres i nye maskiner, anlæg, udstyr og materialer. Disse
nyinvesteringer kan dække over effektiviseringer og/eller en dyrere produktions-
metode. Nettomeromkostningen ved nyinvesterninger skal således beregnes ud fra
begge forhold.
Omfang og udbredelse af lovkrav
Det er afgørende, om reguleringen omfatter alle producerede eller alle forbrugte/
købte emballager i Danmark. Hvis udenlandsk producerede og importerede
emballager ikke er omfattede, giver det en større konkurrencemæssig skævhed i
Danmark. Det antages her, at lovkravet gælder alle produkter markedsført i
Danmark, men at produktion til eksport ikke er omfattet af lovkravet.
Kvalitetsændringer ved anvendelse af alternativer
Alternativer kan indebære en højere eller lavere kvalitet, hvilket også skal indregnes
i de totale omkostninger. Visse konkrete og allerede anvendte alternativer består i
miljømærkede varer, som evt. også kan have andre kvalitetsparametre.
Udviklingsomkostninger
En del af de mere basale forsknings- og udviklingsomkostninger kan muligvis
foregå i offentligt regi, mens de mere anvendelsesorienterede omkostninger typisk
-
-
-
-
-
-
-5-
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 84: Spm. om fremsende af beslutningsgrundlaget, der ligger til grund for ministerens beslutning om fastsættelse af vejledende grænseværdier for flourerede stoffer i emballage m.v. til miljø- og fødevareministeren
1547471_0006.png
vil tilgå virksomhederne. Snitfladen er her vigtig, idet kun en del af omkostningerne
således bliver pålagt virksomhederne.
-
Pristransmission i værdikæden og pris- og omkostningsovervæltning på forbrugere
Afhængig af de konkrete markedsforhold (substitutionsmuligheder, prisfølsomhed,
antal udbydere m.m.) kan en meromkostning overvæltes til de efterfølgende led i
værdikæden i form af en mer-pris. Hvis der er tale om tiltag, som dækker hele
markedet, kan der forventes en betydelig overvæltning. På langt sigt vil priserne
tilpasse sigt de marginale omkostninger, og der er på fødevareområdet adskillige
eksempler på pristransmission og overvæltning, jfr. f.eks. Hansen, H. O. (2012). I
denne sag beregnes de erhvervsøkonomiske konsekvenser dog før evt. overvæltning,
jfr. Erhvervs- og Vækstministeriet (2015).
Mulig merværdi ved alternativer
Alternativer kan være dyrere men kan også indeholde en merværdi i form af
effektivitet, genanvendelighed m.m. Det forudsættes her, at virksomhederne allerede
har vurderet og udnyttet de kommercielle muligheder på dette område, og at de
agerer erhvervsøkonomisk rationelt. Det forventes derfor ikke, at en tvungen
ændring i emballage vil være en økonomisk fordel for virksomhederne
Forbrugernes substitutionsmuligheder
Hvis forbrugerne har få eller ingen substitutionsmuligheder, er de mere tilbøjelige til
at acceptere en prisstigning. Hvis omvendt forbrugerne har mange valgmuligheder,
vil de nemmere kunne fravælge alternativer, som er blevet dyrere. I sidstnævnte
tilfælde må virksomhederne tag en større del af omkostningerne, og/eller miste en
relativt stor andel af markedet. Hvis f.eks. en løsning m.h.t. mikrobølge-popkorn er
relativt dyr, kan forbrugerne købe substituerende produkter (anden snacks), og
dermed må producenterne enten selv tage en stor del af omkostningsstigningen,
eller acceptere et lavere salg.
First mover effekter
Det er sandsynligt, at en række lande vil følge efter og gennemføre samme lovkrav
som i Danmark - på kortere eller længere sigt. Virksomheder kan opnå fordele ved at
være de første på markedet med nye produkter. Virksomheder med et unikt produkt
kan opnå en præference, sålænge de har et tidsmæssigt forspring. Det forudsætter i
sagens natur, at der er en reel efterspørgsel efter og betalingsvillighed over for de
nye produkter. Virksomheder vil normalt selv søge at opnå first mover fordele, og
fordelene kan ikke forventes at være større, fordi et lovindgreb sætter en udvikling i
gang.
Ændring p.g.a. lovgivning og/eller forbruger-/detailkrav
Baseret på vurderinger fra både detailhandel og fra industrien kan det konkluderes,
af efterspørgslen efter flourfri fødevarekontaktmaterialer med stor sandsynlighed vil
stige fremover - uanset lovkrav eller ej. Der er et - større eller mindre - pres fra
detailhandlen og i sidste ende også fra forbrugerne i retning af flourfri fødevare-
kontaktmaterialer. Det betyder, at et evt. lovkrav ikke kan forklare hele den
-6-
-
-
-
-
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 84: Spm. om fremsende af beslutningsgrundlaget, der ligger til grund for ministerens beslutning om fastsættelse af vejledende grænseværdier for flourerede stoffer i emballage m.v. til miljø- og fødevareministeren
1547471_0007.png
fremtidige forbrugsændring. Det betyder dermed også, at der skal skelnes
lovgivningsmæssig og forbrugerdreven omlægning. Samtidig skal konsekvenserne
af en evt. lovgivning kun omfatte, hvad der ikke ville være sket af andre årsager. Det
er i sagens natur vanskeligt at skelne disse to typer af konsekvenser
-
EU- vs. dansk lovgivning
Set ud fra et fødevaresikkerhedsmæssigt og et konkurrencemæssigt synspunkt vil det
være mest fordelagtigt med overnationale grænseværdier - for eksempel på EU-
niveau. En isoleret dansk lovgivning vil dels have en begrænset effekt, dels kunne
forringe konkurrenceevnen. En isoleret dansk lovgivning vil heller ikke medføre en
væsentlig efterspørgselsændring, som kunne være en „pull-effekt“ over for de store
internationale producenter og udbydere. Derimod kan en isoleret dansk efterspørgsel
være så lille, at den p.g.a. stordriftsulemper og lille volumen vil medføre en relativt
stor prisstigning.
Erhvervsøkonomiske konsekvenser ved allerede anvendte alternativer.
Det er afgørende, hvad man sammenligner de mulige alternativer med. Virksom-
heder har allerede udviklet alternativer, og der er derfor allerede afholdt en del
omkostninger. Der vil i det følgende blive set bort fra allerede afholdte omkostning-
er med henblik på at opfylde de mulige indgreb. Det betyder, at jolængere tid der
går, jo mindre bliver meromkostningerne. Det betyder også, at der ses bort fra en
række omkostninger i forhold til en given historisk udgangsposition.
Grænseværdiens størrelse og betydning for de erhvervsøkonomiske konsekvenser
Der arbejdes som nævnt med to alternativer, nemlig en national grænseværdi på 10
hhv. 5 mikrogram/kg for indhold af totalt organisk bundet fluor. F.eks er de 5 mikro-
gram/kg fødevare beregnet ud fra 0,35 mikrogram fluor/dm
2
papir (hvilket ved en
antagelse på 100% migration svarer til 5 mikrogram PFOA ækvivalenter/kg
fødevare), hvilket er en værdi, der gælder for indholdet af fluor i papiremballagen og
ikke i fødevaren.
Tilkendegivelser fra nogle af de berørte virksomheder viser, at det som udgangs-
punkt ikke gør nogen videre forskel, om grænsen ligger på 5 eller 10 mikrogram.
Grænsen vurderes under alle omstændigheder at være lav, og man var i et vist
omfang forberedt på en grænseværdi, som er lavere end 10. Der har været bekym-
ringer for, om det rent laboratorie-mæssigt ville være muligt at udvikle en metode,
der kunne måle ved så lave grænseværdier, men det ser ud til at det rent teknisk er
lykkedes.
Det vurderes, at en grænseværdi på 5 eller 10 mg i begge tilfælde vil betyde, at man
helt vil undgå at anvende organisk bundet flour. Der er dog en risiko for, at en „ikke
bevidst tilsat organisk flour-situation“ kan resultere i målbart indhold af organisk
bundet flour på grund af baggrundsforurening. Jo lavere grænseværdi, desto større
risiko er der for, at bagrundsforureningen bliver et problem. Det forudsættes i denne
sammenhæng, at de nævnte grænseværdier kan overholdes, hvis der ikke bevidst
tilsættes organisk flour, og at baggrundsforureningen dermed ikke giver problemer
m.h.t. overholdelse af grænseværdierne.
-7-
-
-
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 84: Spm. om fremsende af beslutningsgrundlaget, der ligger til grund for ministerens beslutning om fastsættelse af vejledende grænseværdier for flourerede stoffer i emballage m.v. til miljø- og fødevareministeren
1547471_0008.png
Væsentlige forudsætninger og konklusioner
-
Det er ikke muligt ud fra tilgængeligt statistisk materiale at opgøre det samlede
forbrug af flourfri fødevarekontaktemballage i Danmark pr. år. Der er derfor ikke
umiddelbart noget eksakt empirisk grundlag til at kunne vurdere de totale
erhvervsøkonomiske konsekvenser.
Der er allerede udviklet alternativer til flour i fødevarekontaktmaterialer, og der er
allerede foretaget udviklingsinvesteringer. Et evt. lovforslag vil derfor ikke alene
fordre nævneværdige teknologiske nyinvesteringer. De hidtidige (historiske)
investeringer og omkostninger m.h.p. at udvikle flour-fri alternativer medtages ikke
i disse erhvervsøkonomiske beregninger.
Afhængig af tidshorisonten vil markedet (forbrugerne, detailhandlen og industrien)
fortsætte med at efterspørge flere flourfrie fødevarekontaktmaterialer. Et evt.
lovforslag vil derfor kun være årsag til en del af den fremtidige forbrugsændring
bort fra flourholdinge fødevarekontaktmaterialer.
Det vurderes, at kontraktperioden mellem virksomheder i sektoren meget sjældent er
længere end 1 år. Ved en tilpas lang tilpasningsperiode (op til 1-2 år), vurderes det
derfor, at sektoren vil være i stand til at tilpasse sig m.h.t. kontraktindgåelse,
tømning af lagre, forhandling med nye leverandører m.m., hvorved de samlede
erhvervsøkonomiske konsekvenser alt andet lige reduceres.
Det skønnes, at næsten al relevant emballage produceres i udlandet og dermed
importeres til Danmark, jfr.
Grafisk Arbejdsgiverforening (2015). Et forbud mod
indhold
af organisk bundet fluor i materialet vil derfor ikke medføre direkte indenlandske
omstillinger af råvareproduktionen. Importsammensætningen vil derimod blive
ændret, og importpriserne kan blive påvirkede.
Et evt. lovkrav vil medføre stigende transaktionsomkostninger, markedsturbulens og
kortvarige prisstigninger, idet virksomheder skal søge efter nye leverandører og/eller
nye leverancer. I denne periode vil der sandsynligvis være en vis overpris (betaling
for usikkerhed, små volumener m.m.). Det vurderes, at denne overpris skabt af
markedsturbulens gradvis vil forsvinde i løbet af et par år i takt med at markeds-
relationerne institutionaliseres. Overprisen vil i et vist omfang skade nogle
virksomheder, men gavne andre i samme sektor, hvorfor nettoomkostningerne for
sektoren er mindre end bruttoomkostningerne.
Da der er tale om tiltag, som dækker hele markedet, kan der forventes en betydelig
prisovervæltning (pristransmission) på forbrugerleddet. På langt sigt vil priserne
tilpasse sigt de marginale omkostninger. I denne sag beregnes de erhvervs-
økonomiske konsekvenser dog før evt. overvæltning.
-
-
-
-
-
-
-8-
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 84: Spm. om fremsende af beslutningsgrundlaget, der ligger til grund for ministerens beslutning om fastsættelse af vejledende grænseværdier for flourerede stoffer i emballage m.v. til miljø- og fødevareministeren
1547471_0009.png
-
Alternativer til de flourholdige emballager behøver ikke nødvendigvis være dyrere.
I detailhandlen er der således eksempler på billigere alternativer. Brødposer, som
COOP bruger i bagerafdelinger, består af papir uden coating, og disse poser er
billigere end dem, der er coated med fluorstoffer, jfr. COOP (2015).
Et evt. lovkrav og overgang til flourfrie kontaktemballager kan på kort sigt medføre
en turbulens, som medfører en gennemsnitlig prisstigning på 3-4 pct. Efter 1-2 år vil
markedet igen gå i balance, og herefter vil merprisen alene afspejle evt. dyrere
råvarer m.m. ved produktion af de flour-frie alternativ. Disse konsekvenser er
baseret på branchevurderinger.
Det forudsættes, at der i praksis opereres med begreberne „tilsat organisk flour“ og
„uden tilsat organisk flour“. Flere virksomheder er bekymrede for den
baggrundforurening fra miljøet (fra vand m.m.), som kan medføre en målelig men
uønsket koncentration af organisk flour i fødevarekontaktemballagen. Dette problem
vil især være gældende ved den lave grænseværdi på 5, og nogle virksomheder har
vurderet, at denne grænseværdi kan være tæt på niveuet for baggrundsforurening.
Det forudsættes i denne sammenhæng, at begge grænseværdier kan overholdes, hvis
der ikke bevidst tilsættes organisk flour, og at baggrundsforureningen dermed ikke
giver problemer m.h.t. overholdelse af grænseværdierne.
Det forudsættes, at emballage til mikrobølge-popcorn er det eneste væsentlige
område, hvor der kan være tekniske problemer. Der markedsføres mikrobølge-
popcorn, som angives at have flourfri emballage, men der er usikkerhed om,
hvorvidt - og i hvilket omfang - det er tilfældet.
Det forudsættes, at en væsentlig del af det eksisterende flourholdige emballage vil
blive erstattet med alternativer uanset skærpet lovgivning eller ej. Både i detail- og
forbrugerleddet er der kræfter, der arbejder for en udfastning. Evt. omkostninger
herved, som ikke direkte skyldes et lovindgreb, skal ikke medregnes som
erhvervsøkonomiske konsekvenser.
På baggrund af ovenstående - og suppleret med oplysninger fra producenter,
aftagere, detailhandel og brancheorganisationer - vurderes det, at et lovkrav alene vil
berøre et indenlandsk forbrug på 100 mio. kr. Der kan derfor forudses en
meromkostning på 3-4 mio. kr. de første 1-2 år, faldende til 1-2 mio. kr. herefter.
De erhvervsøkonomiske konsekvenser i form af beskæftigelse, indtjening m.m. må
derfor forventes at være meget begrænsede.
-
-
-
-
-
-
-9-
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 84: Spm. om fremsende af beslutningsgrundlaget, der ligger til grund for ministerens beslutning om fastsættelse af vejledende grænseværdier for flourerede stoffer i emballage m.v. til miljø- og fødevareministeren
1547471_0010.png
Kilder:
DTU Food (2015):
Options for risk management of fluorochemicals in paper and board
(P&B) food contact materials in Denmark and the Nordic countries
- based on current science, legislative instruments and feasability of compliance testing
Emballagegruppen A/S (2015):
Telefoninterview med Joan Henriksen,
Kvalitetskoordinator hos Emballagegruppen A/S. April 2015
Erhvervs- og Vækstministeriet (2015):
Vejledning om de erhvervsøkonomiske
konsekvensvurderinger
https://erhvervsstyrelsen.dk/konsekvensvurderinger
COOP (2015):
Interview med Louisa Raith Sørensen, Quality & CSR Consultant, COOP.
Interview og emailkorrespondence april 2015
Fødevarestyrelsen (2015):
Emailkorrespondence Mette Holm biolog, specialkonsulent l
Kemi og Fødevarekvalitet. marts-april 2015
Grafisk Arbejdsgiverforening (2015):
Carsten Bøg. Afdelingschef Miljø- og konsulent-
afdelingen. Interview, 22. april 2015
Hansen, Henning Otte (2012):
Pris-transmission i fødevarekæden: Relationerne mellem
forbrugerpriser og råvarepriser i landbruget: I: Tidsskrift for Landøkonomi. No 2/2012.
198. årgang. pp. 87-121.
KiMs (2015):
Emailkorrespondence med Lone Andersen, Innovation Manager, KiMs.
April 2015
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2015):
Bestillingens titel
Erhvervsøkonomiske konsekvenser ved en national grænseværdi for indhold af totalt
organisk bundet fluor i fødevarekontaktmaterialer. Dato: 12. marts 2015
- 10 -