Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
3. udgave
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Københavns Universitet
Henning Otte Hansen
14. august 2015
Erhvervsøkonomiske konsekvenser ved en national grænseværdi for indhold af to-
talt organisk bundet fluor i fødevarekontaktmaterialer
Problemstilling
Fluorerede stoffer er en stor gruppe kemiske stoffer, som er svært nedbrydelige og opho-
bes i mennesker og dyr. Flere af stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende, im-
munotoksiske og hormonforstyrrende, men kun få af dem er evalueret af den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Stofferne kan bl.a. anvendes til at gøre papirembal-
lage, fx bagepapir, madpapir og fastfood emballage, fedt- og vandafvisende. Der er ingen
EU særforanstaltninger for pap og papir til kontakt med fødevarer og derfor heller ingen
specifikke EU grænseværdier for afsmitning fra pap og papir for disse stoffer.
Håndteringen af fluorerede stoffer i pap og papir er pt. udelukkende baseret på kravene i
rammeforordningen for fødevarekontaktmaterialer. Denne siger bl.a., at der ikke må ske
afsmitning af stoffer i sundhedsskadelige mængder til fødevaren. I dag er det de virksom-
heder, der fremstiller eller importerer fødevarekontaktmaterialer af pap og papir, der har
ansvaret for at risikovurdere de stoffer, der indgår og dokumentere, at dette krav er over-
holdt.
Kommissorium
Notatet skal bestå af en vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser ved indførel-
sen af en national grænseværdi på 10 hhv. 5 mikrogram/kg for indhold af totalt organisk
bundet fluor i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir. Der ønskes en beregning af,
hvilke sektoromkostninger, der er forbundet med at indføre en national grænseværdi på 10
hhv. 5 mikrogram/kg, evt. brug af anden emballage, udvikling af ny emballage og om der
er fødevarer, som ikke vil kunne markedsføres på det danske marked. Heri kan der indgå
omkostninger/tab forbundet ved investering i nyt produktionsudstyr. Til besvarelsen skal
der indsamles data omkring indholdet af totalt organisk bundet fluor fra fødevarekontakt-
materialer, så produkter, der berøres af en reducering af niveauet, kan identificeres.
Besvarelsen skal kun forholde sig til følgende scenarie:
Et samlet forbud mod eller restriktion af indholdet af fluorerede stoffer, fx udtrykt som det
totale indhold af organisk bundet fluor, i materialet.
-1-