Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
1539470_0001.png
Folketingets Udvalg for
Miljø og Fødevarer
København, 11. august 2015
Sagsnr.: 31142
Dok.nr.: 339999
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 44 (MOF alm. del) stillet den 14.
juli 2015 efter ønske fra Carolina Magdalene Maier (ALT)
Spørgsmål nr. 44:
”Mener ministeren, at det er rimeligt, at en fiskehandler i Hvide Sande, som på baggrund af reglerne
vedr. salg af dabs (saltet, lufttørret ising), har foreslået at bygge et skur til lufttørring af fiskene mhp. at
imødekomme reglerne, er blevet afvist af Fødevarestyrelsen med henvisning til, at fiskene udgør en
risiko for fødevaresikkerheden pga. de udsættes for bilos og os fra skibe? I givet fald vil ministeren da
redegøre for, hvorledes dette argument er gyldigt for lufttørring af fisk i Vestjylland, men ikke for
produktion af f.eks. frugt og grønt andre steder i landet?”
Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst mig om følgende:
Der har for nogle år siden været en dialog med en virksomhed i Hvide Sande om forskellige løsninger til
produktion af dabs, fx at produktionen kunne foregå under tag i et område med fast belægning og
fluesikret net omkring fiskene, hvor de bliver hængt til tørre. Fødevarestyrelsen har ikke afvist en sådan
løsning, men vejledt virksomheden om, at der skal være tilstrækkelig beskyttelse af fødevarerne mod
insekter og forurening fra bilos og os fra skibe.
Da produktionsmetoden har været anvendt i årtier uden problemer, og der ikke ser ud til at være
eksempler på, at forbrugere er blevet syge af at spise dabs, har jeg bedt Fødevarestyrelsen ændre dens
fortolkning af reglerne.
Eva Kjer Hansen
/ Charlotte Sørensen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.mfvm.dk