Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
1559559_0001.png
Folketingets Udvalg for Miljø og Fødevarer
København, den 26. oktober 2015
Sagsnr.: 2015-8377
Dok.nr.:
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 189 (MOF alm. del)
stillet den 28. september 2015 efter ønske fra Maria Reumert Gjerding (EL)
Spørgsmål nr. 189:
”Ministeren bedes oversende en opgørelse der viser, hvorledes midlerne til Kloge
Fødevareindkøb, der blev afsat af den tidligere regering og Enhedslisten, konkret er
blevet anvendt samt redegøre for, hvilken effekt har indsatsen for Kloge
Fødevareindkøb haft på det økologiske indkøb i kommunerne.”
Svar:
Den daværende regering indgik i juli 2013 en aftale med Enhedslisten om etablering af
en Task Force for grønne fødevareindkøb i offentlige køkkener. Task Forcen er en del
af den aftale, der blev indgået med Enhedslisten i juli 2013 om udmøntning af
midlerne i finanslovens Grøn Pulje. Der er for perioden 2013-2016 afsat 17 mio. kr. til
Task Forcen.
Det fremgår af aftalen om Task Forcen, at de afsatte midler skal anvendes til:
(1) en Task Force, der har som formål at fremme økologiske og lokale indkøb i
offentlige køkkener, gennem rådgivning af fødevareindkøbere i det offentlige, og
(2) en effektanalyse af økologiske omlægninger i offentlige køkkener.
Opgaven med at etablere en Task Force har været forankret i den selvejende statslige
institution Madkulturen med et budget på 12,4 mio. kr. for perioden 2013-2016. Task
Forcen er efterfølgende blevet navngivet ”Kloge Fødevareindkøb – rådgivning om
økologiske og lokale offentlige fødevareindkøb”.
Opgaven med at gennemføre en effektanalyse af økologiske omlægninger i offentlige
køkkener har været forankret i Fødevarestyrelsen med et budget for perioden 2013-
2016 på 4,6 mio. kr.
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 189: Spm. om opgørelse der viser, hvorledes midlerne til Kloge Fødevareindkøb, der blev afsat af den tidligere regering og Enhedslisten, konkret er blevet anvendt m.v., til miljø- og fødevareministeren
1559559_0002.png
Kloge fødevareindkøb
Madkulturen har oplyst følgende om projektet Kloge Fødevareindkøb, hvortil jeg kan
henholde mig:
”I 2014 var Kloge Fødevareindkøb i dialog med samtlige offentlige
køkkenøkologiomlægningsprojekter, 34 kommuner og gennemførte fem pilot-
rådgivningsforløb. I 2015 fokuseres på udbredelses- og informationsindsats om Kloge
Fødevareindkøbs tilbud til kommuner mv. Der er i 2015 gennemført et stort udbud
opgaver i størrelsesordenen 4,2 mio. kr., hvor rådgivning og udvikling af værktøjer er
udbudt til ekstern varetagelse, såsom ’guide til fødevareindkøb’, ’økologiske
sortimentslister’, ’vejledning om indkøb af lokale fisk’ mv. Udbudt rådgivningsindsats
og udarbejdelse af værktøjer gennemføres i anden halvdel af 2015 og i 2016.
Kloge Fødevareindkøb – forbrug/budget
Mio. kr.
2013 (okt-dec.)
0,5
2014
2,9
2015 (budget)
5,7
2016 (budget)
3,3
I alt:
12,4
Kloge Fødevareindkøb er i løbende dialog med netværk af indkøbere, herunder IKA
(Foreningen af offentlige indkøbere) SKI (Statens indkøb) er i gang med at udarbejde
to større fødevareindkøbsaftaler, herunder den kommende forpligtigende aftale på
fødevarer. Kloge Fødevareindkøb har i den forbindelse givet sparring til SKI om,
hvordan de kommende aftaler i højere grad kan øge kommunerne adgang til indkøb af
økologi.
Kloge Fødevarers effekt på indkøb af økologiske fødevarer i kommunerne er vanskelig
at opgøre over kort tid, blandt andet fordi kommunernes arbejde med design og
gennemførsel af udbudsaftaler oftest tager �½ til 1�½ år. Det offentlige
foodserviceindkøb af økologiske fødevarer er steget fra 401 mio. kr. i 2013 til 526
mio. kr. i 2014 (Danmarks Statistik). Økologiske fødevarer udgør 6,5 pct. af det
samlede foodservicesalg, mod 7,6 pct. i detailhandlen. Det offentlige indkøb udgør i
2014 40 pct. af salg af økologi til foodservice. Det forventes at Kloge Fødevareindkøb
effektvurderes primo 2017.”
Effektanalyse af økologiske omlægninger
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende om effektanalysen af økologiske omlægninger,
hvortil jeg kan henholde mig:
”Bevillingen på 4,6 mio. kr. til gennemførelsen af en effektanalyse er blevet fordelt
over en 4-årig periode mellem Fødevarestyrelsen (2,0 mio. kr.) og Fødevareinstituttet
ved DTU (2,6 mio. kr.).
Side 2/3
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2014-15 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 189: Spm. om opgørelse der viser, hvorledes midlerne til Kloge Fødevareindkøb, der blev afsat af den tidligere regering og Enhedslisten, konkret er blevet anvendt m.v., til miljø- og fødevareministeren
1559559_0003.png
Fordeling af midlerne mellem Fødevarestyrelsen og DTU i projektperioden (kr.)
2013
DTU
Fødevarestyrelsen
300.000
200.000
2014
600.000
100.000
2015
850.000
850.000
2016
850.000
850.000
I alt
2.600.000
2.000.000
Fødevarestyrelsen har med afsæt i viden om effekterne af økologisk omlægning
anvendt midlerne til at iværksætte en række projekter, jf. oversigt nedenfor.
Fordeling af Fødevarestyrelsens midler i projektperioden
2013
2014
2015
200.000
100.000
850.000
Forprojekt for etablering af statistik over anvendelse af økologi i
storkøkkener. Udført af Danmarks Statistik.
You-gov: Danskernes kendskab og kundskab til økologiske mærkninger
Kendskabskampagne for Det Økologiske Spisemærke i uge 46-47
Udbygge den nuværende indsats rettet mod producenter og grossister
Succeskriterierne for 2015 er, at der nås 1500 Økologiske
Spisemærker.
Udbygge den nuværende indsats rettet mod producenter og grossister
Styrke udviklingen i forbrugernes og køkkenernes kendskab og
kundskab til Det Økologiske Spisemærke
Succeskriterierne for 2016 er yderligere 250 Økologiske Spisemærker.
2016
850.000
DTU anvender midlerne til at undersøge effekten af økologiomlægningsprojekterne for
derved at kunne identificere de bedste virkemidler og motivere til omstilling af
offentlige køkkener til økologi. Det har eksempelvis omfattet undersøgelser af effekt i
forhold til indikatorer på ændringer i madkvalitet og effekt af ændringer i forhold til
indvirkningen af økologiomlægningen på arbejdstrivslen i køkkenerne. Resultaterne fra
DTU forventes afrapporteret i december 2016.
Fødevarestyrelsen vurderer, at den samlede statslige indsats for at fremme økologi i
offentlige køkkener har haft stor effekt. Anvendelse af økologiske produkter i offentlige
storkøkkener er således siden 2012 steget markant. Anvendelsen steg med 17 pct. i
2013 i forhold til 2012 og 33 pct. i 2014 i forhold til 2013.”
Eva Kjer Hansen
/Jens Therkel Jensen
Side 3/3
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk