Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
1547387_0001.png
Folketingets Udvalg for Miljø og Fødevarer
København, den 18. september 2015
Sagsnr.: 2015 - 7596
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 156 (MOF alm. del)
stillet den 16. september 2015 efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Spørgsmål nr. 156:
”Indgår metabolitter i vurderingen, og hvorledes tages der højde for metabolitter i
forbindelse med kombinationseffekter, jf. MOF alm. del – bilag 57 og 58?”
Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
Fødevarestyrelsen kan oplyse, at der i den dokumentation, som ligger bag
fastsættelsen af grænseværdier, blandt andet indgår undersøgelser vedrørende
dannelse af nedbrydningsprodukter – metabolitter.
Der tages derfor højde for dannelsen af metabolitter, når en grænseværdi fastsættes.
Samtidig med fastsættelse af grænseværdien fastsættes en såkaldt ”rest-definition”,
som grænseværdien skal gælde for. Rest-definitionen fastlægger, hvilke stoffer der
skal analyseres for, når et restindhold af pesticid i en prøve skal bestemmes og
sammenholdes med grænseværdien.
I mange tilfælde vurderes det – på baggrund af undersøgelserne vedrørende
metabolitter - ikke relevant at inkludere metabolitter i restdefinitionen.
Grænseværdien gælder derfor for et enkelt stof (”moderstoffet”), som svarer til det
anvendte pesticid. I disse tilfælde kan en grænseværdi kontrolleres ved analyse af et
enkelt stof.
I andre tilfælde vurderes det, at relevante metabolitter skal indgå i restdefinitionen.
I risikovurderingen af kombinationseffekter vurderes det samlede indtag for pesticidet,
og heri indgår også vurdering af relevante metabolitter.
Eva Kjer Hansen
/ Louise Juul
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.mfvm.dk