Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 29
Offentligt
Miljø- og fødevareminister vil begrænse kemi i
bagepapir og pizzabakker
Virksomheder bør stoppe brugen af de såkaldte fluorerede stoffer
i bl.a. bagepapir, madpapir og pizzabakker, der kan være
skadelige for både miljø og mennesker. Miljø- og
fødevareminister Eva Kjer Hansen indfører nu en vejledende
grænseværdi, der begrænser brugen af stofferne. Samtidig vil
hun lægge pres på EU-Kommissionen for strammere regler.
23. august 2015
Virksomheder bør anvende mindst mulig fluorerede stoffer i vores
bagepapir, madpapir og pizzabakker. Derfor indfører miljø- og
fødevareminister Eva Kjer Hansen nu en vejledende grænseværdi for de
såkaldte fluorerede stoffer i emballager til fødevarer, der bliver brugt til
at gøre pap og papir vand- og fedtafvisende.
Vejledningen skal bremse brugen af stofferne, indtil en fælles EU-løsning
er på plads.
- Forbrugernes sikkerhed er det vigtigste, og der bør slet ikke være
skadelige fluorstoffer i det papir og pap, som er i kontakt med vores mad.
Jeg ser helst, at virksomhederne slet ikke anvender fluorerede stoffer i
emballagen, og derfor laver jeg nu en vejledning med en grænseværdi så
lav, at der reelt ikke kan anvendes fluorerede stoffer,
siger Eva Kjer
Hansen.
Tyskland har gode erfaring med en lignende vejledende grænseværdi,
hvor de fleste virksomheder benytter sig af grænseværdien ved
produktionen af emballager af pap og papir. Mange virksomheder
arbejder også allerede på at finde alternativer til stofferne. Der er dog
brug for en EU-løsning, og Eva Kjer Hansen vil have EU-Kommissionen til
at sætte tempo på arbejdet.
- Vi
skal løse problemet i fællesskab på EU-niveau, så det ikke kun er de
danske virksomheder, der skal undgå at bruge fluorerede stoffer i
fødevareemballagen. Jeg vil derfor tage kontakt til mine europæiske