Fremsat 27-11-2014
1. behandlet / henvist til udvalg 05-12-2014
Betænkning afgivet 05-02-2015
2. behandlet/direkte til 3. behandling 17-02-2015
3. behandlet, vedtaget 19-02-2015
Ministerområde:
Miljøministeriet
Hovedformålet med lovforslaget er at fremme konkurrenceevnen og give små og mellemstore indvindingsvirksomheder mulighed for at konkurrere om indvinding af råstoffer på havet. Auktionssystemet for indvinding på havet har vist sig primært at være interessant for større virksomheder. Lovforslaget tilstræber bl.a. en større gennemsigtighed i auktionssystemet som opfølgning på en evaluering af råstofloven fra 2012 og på regeringens konkurrencepolitiske udspil »Styrket konkurrence til gavn for Danmark« fra 2012.
Lovforslaget indeholder herudover ændringer af reglerne om vederlagsfritagelse, særlig for anlægsprojekter på havet, som er vedtaget ved lov, for at øge råstofbranchens udlægning af indvindingsområder. Desuden foreslås hjemmel til at udlægge områder, hvor der ikke kan gives tilladelse til råstofindvinding, eller hvor tilladelsen begrænses. Det gælder dels beskyttede områder i henhold til havstrategiloven, dels områder, som ønskes helt eller delvis friholdt fra råstofindvinding på grund af væsentlige hensyn til miljø, natur eller fiskerimæssige interesser.
Derudover præciseres bestemmelsen om tilbagekaldelse og ændring af tilladelser til indvinding på havet, samtidig med at der skabes bedre muligheder for at føre tilsyn med råstofindvinding og strafferammerne ensrettes med andre miljølove.
Der gives i kystbeskyttelsesloven og råstofloven endvidere mulighed for at videreføre materiale, der ophobes på den ene side af et anlæg (f.eks. en mole) eller ved en sejlrende, til den anden side, hvor materialet mangler på kysten (by-pass) og nyttiggørelse (dvs. anvendelse af havbundsmateriale fra f.eks. oprensning af sejlrender som råstoffer) frem for klapning (dvs. dumpning).
Endelig gennemføres nødvendige konsekvensændringer som følge af overflytningen af ressortansvaret for kystbeskyttelsesloven til Miljøministeriet, og der gennemføres mindre justeringer af havstrategiloven, så den bliver mere direktivnær (havstrategidirektivet).
Forslaget blev vedtaget. For stemte 108 (V, S, DF, RV, SF, EL, LA, KF, UFG), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.