L 58 Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og forskellige andre love.

(Reform af beskæftigelsesindsatsen, et fælles og intensiveret kontaktforløb, uddannelsesløft, styrket rådighed og målretning af virksomhedsrettede tilbud m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Delt

Spørgsmål 6

Udvalget anmoder om teknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag til lovforslaget med følgende indhold: 1. Ledige skal have fuld dagpengesats ved deltagelse i erhvervsuddannelse og ikke kun 80 pct. 2. Kravet om, at uddannelsen skal gennemføres inden for dagpengeperioden, vil gøre det umuligt for mange at gennemføre en erhvervsuddannelse inden for den snævre tidsramme. I stedet skal ledige have lov til at fuldføre uddannelsen for egen regning, når dagpengeperioden er opbrugt. 3. Lån til uddannelsesløft skal være rentefrit under uddannelsen. 4. Forbedringerne for voksenlærlinge skal gælde for alle, uanset om de kommer fra arbejde eller er arbejdsløse. 5. Retten til realkompetencevurdering skal gælde for alle uanset alder. 6. Positivlisten til den regionale pulje til korte, erhvervsrettede uddannelser skal udarbejdes af de regionale arbejdsmarkedsråd. 7. Der skal være en dispensationsadgang for ikke ordinære uddannelser, så kommunerne kan få refusion til f.eks. afklaringsforløb for alvorligt syge og ofre for ulykker. 8. Der skal være ret (men ikke pligt) til mere end eet tilbud i dagpengeperioden. 9. Kontakten til den ledige foregår de første 6 måneder gennem a-kassen. I disse 6 måneder skal der holdes én CV-samtale og 2 samtaler. Der kan holdes flere samtaler, hvis a-kassen og den ledige finder det formålstjenligt. De ledige kan til hver en tid bede om en individuel samtale i a-kassen. A-kasserne skal desuden tilbyde de ledige andre tilbud end individuelle samtaler, f.eks. workshops og besøg på arbejdspladser. 10. Retten til 6 ugers jobrettet uddannelse skal ændres til 6 ugers selvvalgt uddannelse ud fra positivlisten for alle ledige. 11. Som minimum skal alle AMU-kurser på positivlisten. 12. Vilkårene for jobrotation fastholdes på nuværende niveau, således at der er adgang efter 3 måneders ledighed, at ansættelsen varer i 12 måneder, hvor man optjener ret til dagpenge, og at den nuværende 100 pct. refusion bevares. Erhvervsfaglige uddannelser skal også kunne tages som led i jobrotation. Det gælder også for uddannelser uden skolepraktik. 13. G-dagene skal afskaffes ved alle ansættelser, og arbejdsgiverne skal indbetale et beløb til en fælles pulje, der svarer til det sparede beløb. 14. De nye rådighedsafprøvende tilbud skal fjernes fra lovgivningen. 15. Adgang til brug af nyttejobs fjernes fra loven. 16. Der skal være samme procentrefusion for alle ydelser, uanset ydelsens art og uanset hvor længe man modtager ydelsen. 17. De foreslåede sanktioner for en eller flere dages udeblivelse i tilbud fjernes. Udeblivelse fra et tilbud skal alene være en sag mellem den arbejdsløse og uddannelsesstedet eller arbejdsgiveren. 18. Der skal oprettes et nationalt center for udvikling af rekruttering, undervisningsmetoder og teknologi for læse-, skrive-, regnesvage og ordblinde.
Dato: 25-11-2014
Status: Endeligt besvaret
Emne: arbejdsmarkedspolitik og beskæftigelsesindsats

Endeligt svar

Dokumentdato: 04-12-2014
Modtaget: 04-12-2014
Omdelt: 05-12-2014

L 58 - svar på spm. 6 om teknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag, fra beskæftigelsesministeren

L58 Svar på spm 6 (pdf-version)
Html-version
L 58 Samlede ændringsforslag (Spm 6) (pdf-version)
Html-version
L 59 Ændringsforslag (Spm 6) (pdf-version)
Html-version

Endeligt svar

Dokumentdato: 04-12-2014
Modtaget: 04-12-2014
Omdelt: 05-12-2014

L 58 - svar på spm. 6 om teknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag, fra beskæftigelsesministeren

L58 Svar på spm 6 (pdf-version)
Html-version

Udvalgsspørgsmål

Dokumentdato: 25-11-2014
Modtaget: 25-11-2014
Omdelt: 25-11-2014

Spm. om teknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag, til beskæftigelsesministeren

Udvalgsspørgsmål (pdf-version)
Html-version