Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (1. samling)
L 17
Offentligt
1418578_0001.png
ERHVERVS- OG
VÆKSTMINISTEREN
11. november 2014
Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 17 stillet af Erhvervs-, Vækst- og Ek-
sportudvalget den 24. oktober 2014 efter ønske fra Steen Gade (SF)
Spørgsmål:
Ministeren bedes oplyse på hvilken måde fødevaresikkerheden vil blive
varetaget fremover set i forhold til gældende lovgivning.
Svar:
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har det overordnede an-
svar for fødevaresikkerheden i Danmark. Jeg har derfor modtaget følgen-
de bidrag fra fødevareministeren, som jeg kan henholde mig til:
”Siden etableringen af næringsbrevsordningen i 2005 er der på fødevare-
området gennemført en række ændringer af såvel sanktioneringen som
kontrollen, som har målrettet og skærpet indsatsen over for fødevarevirk-
somheder med dårlig regelefterlevelse.
I 2006 blev der på fødevareområdet således gennemført en væsentlig
skærpelse af bødeniveauet, og samtidig blev fødevarekontrollens rejse-
hold oprettet.
Denne kurs blev videreført i fødevareforlig 1 fra 2007. Som væsentlige
elementer kan fremhæves et mere risiko- og behovsorienteret kontrolkon-
cept, gebyrbelagt ekstra kontrolbesøg som opfølgning på alle overtrædel-
ser af fødevarelovgivningen, udvidet bemanding af fødevarekontrollens
rejsehold, reduktion af kontrolfrekvensen for virksomheder med god re-
gelefterlevelse samt etablering af mulighed for at påbyde virksomheder
rådgivning eller uddannelse.
Disse initiativer blev videreført og udviklet i fødevareforlig 2 fra 2010, så
fødevarekontrollen i endnu højere grad er blevet målrettet mod problem-
områder og problemvirksomheder. Der gennemføres i øget omfang mål-
rettede og dybtgående kontrol-kampagner.
Samlet indebærer disse tiltag, at virksomheder, hvor fødevarekontrollen
konstaterer mere vedvarende problemer i forhold til overholdelse af føde-
varelovgivningen, bliver underlagt et større kontrol- og sanktionstryk.
Fødevarestyrelsen har således effektive redskaber i fødevarelovgivningen
til at gribe ind overfor fødevarevirksomhederne, om nødvendigt. For ek-
sempel kan styrelsen administrativt fratage autorisationen hhv. registre-
ringen fra en virksomhed og dermed lukke den. Erfaringerne viser, at
dette i de fleste tilfælde hurtigt fører til, at virksomheden enten retter ind
eller lukker.
ERHVERVS- OG
VÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K
Tlf.
Fax
CVR-nr
33 92 33 50
35 29 10 01
10 09 24 85
[email protected]
www.evm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2/2
Som det også fremgår af den gennemførte evaluering af næringsbrevs-
ordningen, er der således ikke ud fra et fødevaresikkerhedsmæssigt hen-
syn behov for at videreføre næringsbrevsordningen.”