Tak for det.
Lovforslaget, som vi behandler nu, består af to dele.
Den første del af forslaget sikrer, at grænsependlere kan få fri fra arbejde til at passe deres politiske hverv i kommuner og regioner.
Den anden del af forslaget går på, at der ikke skal kunne gives dispensation til ikkefolkevalgte personer til at være observatører eller medlemmer af politiske udvalg i kommuner eller regioner.
Ligeledes betyder forslaget, at der heller ikke kan gives dispensation fra, at det er borgmestrene og regionsrådsformændene, der er formand for henholdsvis kommunernes økonomiudvalg og regionernes forretningsudvalg.
Fra Socialdemokraternes side prioriterer vi det nordiske samarbejde højt.
Det gør vi, fordi de nordiske lande står stærkere i internationale sammenhæng, når vi står sammen, end når vi står hver for sig, og fordi over 20 pct.
af vores eksport går til de nordiske lande, hvilket gør Norden til et vigtigt eksportområde.
Vores ambition er, at det skal være muligt at flytte, pendle, arbejde, studere og drive virksomhed på tværs af grænserne i Norden.
Når Danmark overtager formandskabet i Nordisk Ministerråd i 2015, vil vi derfor sætte fjernelse af grænsehindringer i Norden højest på den politiske dagsorden.
Og heldigvis har vi på dette område en bred politisk enighed i Folketinget.
Tilbage i april 2013 indgik samtlige partier i Folketinget som bekendt en fælles aftale om at reducere antallet af grænsehindringer i Norden.
Aftalen indeholder en lang række initiativer, bl.a.
forslaget om grænsependleres varetagelse af politiske hverv, som vi nu følger op på med dette lovforslag.
Med lovforslaget får økonomi- og indenrigsministeren bemyndigelse til at lave aftaler med andre lande om, at lokalpolitikere i et andet land har ret til fravær fra deres arbejde i Danmark i samme omfang, som danske kommunal- og regionspolitikere har det i dag.
Det vil sige, at en svensker, der arbejder i Danmark, men bor og er politisk valgt i Sverige, ligestilles med de danske kommunalpolitikere, så hun har fri fra arbejde i Danmark for at passe sit politiske hverv i Sverige.
I praksis gælder det, at man køber sig fri fra arbejde eller omlægger sine timer.
Forudsætningen for aftalen er dog, at det skal ske under såkaldt gensidighed.
Det betyder, at de lande, som Danmark indgår aftaler med, også skal have et lignende regelsæt for danskere, der arbejder i det pågældende land.
Fra Socialdemokratiets side synes vi, det er et godt forslag, der er med til at fjerne grænsehindringer i Norden, så det bliver lettere at pendle, arbejde og studere på tværs af grænserne i Norden og samtidig passe sit politiske hverv.
Der er ca.
20.000 personer, der dagligt pendler over Øresund, og de skal have lige mulighed for at deltage i demokratiet og varetage politiske hverv, og det sikrer vi med dette lovforslag.
Den anden del af lovforslaget går på, at det i dag er muligt at give dispensation til politikere, der ikke er folkevalgte, til at være medlemmer eller observatører i stående udvalg og forretningsudvalg i kommuner og regioner.
Denne dispensation fjerner vi, så det kun er folkevalgte, der kan sidde med i de nævnte udvalg.
Dermed sikrer vi en entydig ansvarsplacering og opgavevaretagelse i kommuner og regioner.
Derfor støtter Socialdemokraterne også dette forslag.
Med disse bemærkninger kan jeg derfor meddele, at Socialdemokraterne støtter lovforslaget.