Tak for det, formand.
Først og fremmest vil jeg gerne takke ministeren for at fremsætte det her lovforslag.
Det er egentlig en opfølgning på et beslutningsforslag, som vi behandlede i oktober måned sidste år, og som jeg selv, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti var med til at fremsætte.
Det er positivt at se, at ministeren har taget forslaget op og ønsker at øge de frie fagskolers frihedsrettigheder.
Vi behandler så i dag L 32, og det omhandler som sagt de frie fagskoler og vil give dem en større frihed i deres fagudbud, mentorordninger og campusdannelse.
Den nuværende lovgivning for husholdningsskoler og håndarbejdsskoler er utidssvarende.
Alene betegnelsen husholdningsskoler og håndarbejdsskoler er ikke i trit med nutiden, og det har været et stort ønske fra de frie fagskolers side at skifte navn til netop frie fagskoler.
Det samme gælder i forhold til fagudbuddet, og jeg må sige, at dette lovforslag, som jo ændrer på tingene på en måde, så skoleordningen fremover går under betegnelsen frie fagskoler, også betyder, at betegnelsen for fagudbuddet ændres så til praktiske eller erhvervsrettede fag.
Vi synes, at det er et godt og nødvendigt tiltag, og det er positivt, at loven for de frie fagskoler følger med udviklingen i samfundet og dermed giver de frie fagskoler flere muligheder.
Med lovforslaget foreslås også en ny nedre aldersgrænse for, om skolerne kan modtage tillægstakst til en mentorordning for de unge.
Den nedre aldersgrænse ændres fra 17½ år til 16 år.
Det betyder, at flere unge vil kunne få støtte til at komme videre i uddannelsessystemet, og det vil yderligere styrke de frie fagskolers arbejde med at forbedre unges muligheder for at få en erhvervsuddannelse.
Samtidig præmierer lovforslaget skolerne for de elever, som senest 7 måneder efter endt forløb på en fri fagskole optages på en erhvervsuddannelse, og denne del af lovforslaget oplever vi ligeledes som meget positivt.
Lovforslaget skal desuden i en prøveperiode give de frie fagskoler mulighed for at indgå i campussamarbejde med andre uddannelsesinstitutioner, og i lovforslaget er der sat den begrænsning på de frie fagskoler, at der i campussamarbejde minimum skal være en institution for erhvervsrettet uddannelse.
Det er positivt, at ministeren åbner op for campussamarbejde.
Det vil give de frie fagskoler og andre deltagere i et eventuelt samarbejde spændende muligheder.
Jeg må så samtidig sige, at jeg lidt havde ønsket, at ministeren ville have set på, om man eventuelt kunne udvide de her samarbejdsmuligheder, så det ikke nødvendigvis udelukkende behøver at være indbefattet af en institution fra en erhvervsrettet uddannelse
I Venstre er vi glade for, at regeringen vil være med til at give større frihedsgrader til de frie fagskoler.
Vi synes, at forslaget indeholder mange gode ting, men vi så som sagt gerne, at regeringen åbner mere op i forbindelse med campussamarbejdet.
Vi mener ikke, at det er nødvendigt, at der skal være en institution for en erhvervsrettet uddannelse med i det her samarbejde.
Vi så gerne, at der kunne oprettes campussamarbejde uden en sådan institutioner, og at de frie fagskoler fik en endnu større frihed til at kunne indgå i samarbejde med andre institutioner eller virksomheder for den sags skyld.
Alt i alt synes vi, det er positivt, og vi støtter forslaget og ser frem til udvalgsbehandlingen.