Jeg takker for ministerens svar.
I forhold til behandlingen vil jeg sige, at det at være fødende, det at få et barn, skulle være en af de bedste oplevelser, en kvinde kan få, de fleste gange sammen med en partner, som glæder sig lige så meget, når nu man skal have stiftet en familie eller forøget den, man har.
Det skulle være den her intense og ofte smertefulde, men samtidig lykkelige og til tider dejlige oplevelse.
Men den har desværre givet ar på sjælen hos nogle.
Det kan være et barn, der bliver født med skader eller desværre dør ved fødslen.
Her skal vi ikke se den form for stress og flytten rundt på fødende nervøse kvinder, som er angste for den travlhed, de ser på fødeafdelingen.
Det forplanter sig.
Jeg sad med tårer i øjnene, da jeg så den udsendelse, og tænkte på, hvor forfærdeligt det var for de mennesker, som oplevede det her – også for personalet, det personale, som dagligt skal møde angste og nervøse forældre, som ikke ved, hvad der sker, eller som får at vide, at de skal flyttes til et andet sygehus.
Jeg har derfor inden forespørgslen stillet en række spørgsmål til ministeren, og det gjorde jeg på det grundlag, at regionen gik ud og skød det ned meget nedladende og sagde, at der jo er mange flere jordemødre ansat nu, end der nogen sinde før har været.
Ministeren har svaret godt på det her i besvarelsen ved at sige, at de jo har fået en række andre opgaver.
De svar, ministeren gav på de spørgsmål, jeg stillede, er blevet kommenteret af Jordemoderforeningen, som ikke kan tilslutte sig alle svarene.
Så de vil lige ryge over til ministeren igen, så vi kan få kigget på dem og måske opsummeret, hvad det er, en jordemoder i dag laver.
For som ministeren også var inde på, er der meget større komplikationer for kvinder, der skal føde i dag.
De venter alt for længe.
Se nu at komme i gang, mens I er unge!
Det kunne vi jo starte med at sige.
Det siger ministeren nej til, men jo, de skal da have børn, mens de er unge, så vi kan få nogle flere børn, og så det også bliver en nemmere og dejligere oplevelse for de mennesker.
Vi ønsker ikke vildledning.
Det har vi rigeligt af, ikke også?
Så derfor synes jeg at det er vigtigt, at vi tager Jordemoderforeningens kommentarer til ministerens besvarelser op og f.eks.
kigger på, hvad det er, en jordemoder laver i dag.
Der er mange konsultationer, efter man er blevet udskrevet, selv om man ikke ligger der så lang tid.
Der er det her med tredjedagen, hvor man skal ind og have taget en blodprøve, og der er genindlæggelser af underernærede børn, hvor amningen ikke er kommet i gang.
Der er faktisk mange ting, der gør, at de har en del at lave, også på andre afdelinger.
Det er jo heller ikke ret mange dage siden, at vi hørte i medierne, at fødende bliver sendt fra det ene sygehus til det andet, fordi det ene er fyldt op og man ikke har tid til dem.
Jeg håber da, at de sygehuse ser på de ressourcer, de har.
Laver vi alt for store fødeafdelinger efterhånden, så det er blevet en slags fabrik, hvor en jordemoder sagtens kan tage sig af tre fødende kvinder på en gang?
Det burde være lidt anderledes.
Det skulle jo gerne være sådan, at der er nogle jordemødre, der går sammen, så de er tre jordemødre om nogle personer, og så det altid er en kendt jordemoder, der har den fødende.
Vi ser også i Region Sjælland, som jeg her vil rose, ikke fordi det er min egen region, men fordi de faktisk har forstået at give frit valg til kvinderne.
De har lavet aftaler med private, sådan at de fødende kan komme et andet sted hen, som er privat, og hvor der er en jordemoder til stede under hele fødslen.
Eller de kan have hjemmefødsler.
Dem er de faktisk den region der har flest af, og det fungerer rigtig godt.
For det, der betyder noget, og det ved vi fra alle undersøgelser, er, at man har ro og fred og tillid til den person, som er ens jordemoder.
Det var også derfor, at Sundhedsstyrelsen for nogle år siden lavede en række anbefalinger.
Det er jo netop vigtigt, at det sker under trygge forhold:
det, at man kender jordemoderen, at der bliver skabt en stemning, og at forældreparret kan slappe af og give hinanden styrke og kvinden derved kan få en lettere fødsel og føde et sundt og raskt barn.
Jeg var på besøg her i Region Sjælland den anden dag, og som jeg sagde før, synes jeg, at det er værd for andre regioner måske at kigge til regionen.
Vi er rigtig glade i Dansk Folkeparti over, at vi nu får sat fokus på det, og at vi i et bredt forlig har været med til at fremsætte et forslag til vedtagelse.
Jeg vil også sige, at vi har stemt for den finansiering, man har fastlagt i finansloven, selv om jeg måske synes, vi godt kunne have startet med nogle flere penge allerede nu.
Sådan er det jo altid.
Det er jo lidt lang tid at gå og vente, indtil pengene bliver udmøntet.
Men forslaget til vedtagelse, som har tilslutning fra Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og De Konservative, lyder som følger:
Forslag til vedtagelse
»Folketingets partier er enige om, at alle fødende skal have så god en fødselsoplevelse som muligt.
Det betyder bl.a., at sundhedsvæsenets indsats over for forældre og nyfødte skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen.
Folketinget noterer sig, at der i finansloven for 2015 er afsat 35 mio.
kr.
i 2015 og 75 mio.
kr.
årligt fra 2016 til et løft af kvaliteten på fødeafdelingerne.
Midlerne skal anvendes til en styrket indsats, herunder øget personale og initiativer, som indfrier Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til svangreomsorg.
Folketinget opfordrer til, også i lyset af den debat, der har været, om, at jordemødrene oplever travlhed, at midlerne anvendes til at sikre, at der skabes trygge forhold under og efter fødslen, så nye familier får den bedst mulige start.
Folketinget opfordrer ministeren til at holde fokus på udmøntningen af midlerne i regionerne og følge udviklingen i kvaliteten samt til at orientere Folketinget herom.«
(Forslag til vedtagelse nr.
V 28).